Δήμος Τρικκαίων

"Οχι" σε καταυλισμό προσφύγων με σκηνές στην είσοδο της πόλης - "Ναι" στη συνεργασία

3 Ιουνίου 2016
Την ομαλή λειτουργία της πόλης, αλλά και την προστασία των προσφύγων, επιθυμεί ο Δήμος Τρικκαίων. Ο Δήμαρχος κ. Δημήτρης Παπαστεργίου με επιστολή του τονίζει ότι θα αποτρέψει με κάθε τρόπο τη δημιουργία καταυλισμού προσφύγων με αντίσκηνα στον αύλειο χώρο του τέως σούπερ μάρκετ Ατλάντικ, ακριβώς στην ανατολική είσοδο της πόλης. Ταυτοχρόνως, όμως, θα συνεργαστεί για εξεύρεση άλλου χώρου, εφ’ όσον προκριθεί αυτή η λύση.

Η επιστολή στάλθηκε την Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016 από τον Δήμαρχο Τρικκαίων κ. Δημήτρη Παπαστεργίου στον αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Αμυνας κ. Δημήτρη Βίτσα. Με αυτή εκφράζεται η πλήρης αντίθεση του Δήμου στο ενδεχόμενο χρήσης του εξωτερικού χώρου του τέως σούπερ μάρκετ για τη δημιουργία καταυλισμού με σκηνές.
Υπενθυμίζει ο κ. Παπαστεργίου, ότι πριν τρεις μήνες, στις 7 Μαρτίου, είχε δηλώσει ο ίδιος, ότι οι εργασίες μπορούν να γίνουν στον εσωτερικό χώρο, για την ασφάλεια και τις ανθρώπινες συνθήκες για τους πρόσφυγες.
Αντ’ αυτών, οι πρόσφατες πληροφορίες κάνουν λόγο για δημιουργία καταυλισμού με αντίσκηνα. Κάτι τέτοιο, για τον Δήμο, είναι αδιανόητο, για δύο λόγους:
– οι υψηλότατες θερμοκρασίες στον θεσσαλικό κάμπο στη διάρκεια του καλοκαιριού, είναι αποτρεπτικές για τη διαβίωση ανθρώπων και παιδιών στο ύπαιθρο
– η εικόνα αντίσκηνων στην είσοδο ακριβώς της πόλης, είναι η χειρότερη δυνατή.
Στην επιστολή ο κ. Παπαστεργίου τονίζει ότι δεν συμφωνεί ο Δήμος με λύσεις, όπως αυτή με τα αντίσκηνα. Αν, όμως, αυτή η λύση προκριθεί, τότε μπορεί να υπάρξει συνεργασία για την εξεύρεση άλλου χώρου – και προφανώς όχι του συγκεκριμένου.
Υπενθυμίζεται ότι μόλις μία ημέρα πριν, την Τετάρτη 1 Ιουνίου, το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς διά του ευρωβουλευτή κ. Στέλιου Κούλογλου, συμπεριέλαβε τον Δήμο Τρικκαίων στις περιοχές, όπου αναπτύχθηκε έντονη και ουσιαστική αλληλεγγύη απέναντι στους πρόσφυγες.
Αναλυτικά, ολόκληρη η επιστολή, η οποία κοινοποιήθηκε και στους 4 βουλευτές του νομού Τρικάλων (κ.κ. Παναγιώτα Δριτσέλη, Σάκη Παπαδόπουλο, Χρήστο Σιμορέλη του ΣΥΡΙΖΑ και Κώστα Σκρέκα της ΝΔ), είναι η ακόλουθη:

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Πληροφορηθήκαμε από τον ηλεκτρονικό Τύπο, τον προγραμματισμό έναρξης εργασιών στον αύλειο χώρο του  πρώην σούπερ μάρκετ «Ατλάντικ», για δημιουργία χώρου φιλοξενίας προσφύγων σε αντίσκηνα.
Από τις 7 Μαρτίου σας προτείναμε τον εσωτερικό χώρο του κτηρίου ως λύση, προκειμένου να υπάρχουν ασφαλείς, ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης.
Μαθαίνοντας από ΜΜΕ τις νέες σκέψεις για εγκατάσταση των προσφύγων στον αύλειο αυτόν χώρο, σας ενημερώνω ότι, ως Δήμος Τρικκαίων, είμαστε κάθετοι αντίθετοι στο ενδεχόμενο αυτό  και θα το αποτρέψουμε με κάθε τρόπο.
Είναι αδιανόητο, άνθρωποι να διαμένουν σε σκηνές το καλοκαίρι στη Θεσσαλία, με τις ακραίες θερμοκρασίες.
Είναι αδιανόητο, να υπάρχει αυτή η εικόνα των αντίσκηνων στην είσοδο της πόλης.
Σε κάθε περίπτωση, η κατά το δυνατόν εθνική ή φυλετική ομοιογένεια των φιλοξενουμένων, είναι ένας ισχυρός τρόπος πρόληψης και αποτροπής δυσάρεστων περιστατικών.
Παρ’ ότι διαφωνούμε με λύσεις για καταυλισμούς με αντίσκηνα, αν υπάρχει επιμονή, είμαστε διατεθειμένοι να συνεργαστούμε και να βοηθήσουμε στην εξεύρεση άλλου χώρου, σε άλλο σημείο».

 

Από το γραφείο Τύπου