Δήμος Τρικκαίων

Οι γειτονιές των Τρικάλων (Μέρος 2ο)

17 Σεπτεμβρίου 2018

Αγία Μονή

Βυζαντινός οικισμός όπου από το 1688 αναφέρεται ως Αγία Μονή και ήταν μετόχι της Νέας Μονής Θεσσαλονίκης. Επί Τουρκοκρατίας ολόκληρος ο οικισμός ήταν ιδιοκτησία του τσιφλικά Βεσέλαγα. Περί τα μέσα του 19ου αιώνα κατοίκησαν στην περιοχή Σαμαρινιώτες. Στις όχθες του Αγιαμονιώτη ποταμού λειτουργούσαν βυρσοδεψεία από τα Βυζαντινά χρόνια. Ανάμεσα στο ποτάμι και το δρόμο Αγίας Μονής – Φλαμουλίου, εκεί που σήμερα βρίσκεται το Εργοστάσιο Μπάτζιου, ήταν τα Αλώνια.

Αμπελάκια

Συνοικία όπου υπήρχαν αμπελώνες, και διαμορφώθηκε μετά την Κατοχή κοντά στο Εργοστάσιο Ξυλείας Κόκκαλη, εκατέρωθεν του Εθνικού δρόμου Τρικάλων-Πύλης. Μέχρι το 1930 και έως τον ποταμό Κουμέρκη υπήρχε μεγάλο δάσος από φτελιάδες. Επίσης στην ίδια περιοχή υπάρχει οικισμός που κατοικήθηκε κυρίως από Χασιώτες και ονομάζεται Αμπελότοποι.

Κουτσομύλια

Συνοικία στα βόρεια της πόλης, κάτω από τον λόφο Προφήτη Ηλία, που παλιά ήταν Τουρκομαχαλάς. Αργότερα εγκαταστάθηκαν εδώ βλάχοι από το Περιβόλι Γρεβενών.

Λεπτοκαρυά

Έως το 1930 λεγόταν Σελίμογλου (από τον ιδιοκτήτη της περιοχής Μπέη Σελίμογλου). Αποτελεί συνοικισμό του Δήμου Τρικκαίων, στα βόρεια της πόλης μετά την Εθνική Οδό. Ο οικισμός αναπτύχθηκε μετά τη δημιουργία του ρυμοτομικού σχεδίου το 1930.

Λογγάκι

Συνοικισμός του Δήμου Τρικκαίων στα βόρεια της πόλης μετά την Εθνική Οδό ο οποίος δημιουργήθηκε κατά την Τουρκοκρατία. Υπήρχε λόγγος (δάσος) το οποίο καταστράφηκε μετά τον πόλεμο. Απέκτησε δίκτυο ύδρευσης μετά το 1973.

Περιβολάκι

Είναι η περιοχή κοντά στα γραφεία της ΔΕΗ και πήρε το όνομά της από εξοχικό κέντρο που υπήρχε εκεί. Παλαιότερα γίνονταν εκεί το εβδομαδιαίο ζωοπάζαρο.

Προσφυγικά

Συνοικισμός που βρίσκεται δίπλα στο Περιβολάκι. Πήρε το όνομά της από τους πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν μετά το 1922 οι οποίοι έμειναν έως το 1925 στους παλιούς Τουρκικούς Στρατώνες, που μετέπειτα μετατράπηκαν σε Δικαστήρια. Το 1959 η πλατεία του Συνοικισμού ονομάστηκε «Πλατεία 5ου Συντάγματος», προς τιμήν του ηρωικού 5ου Συντάγματος Πεζικού, όπου είχε την έδρα του.

Ριζαριό

Συνοικισμός του Δήμου Τρικκαίων ο οποίος συγκροτήθηκε στην Τουρκοκρατία, όπου αφθονούσε το βαφικό φυτό Ριζάρι, γι’ αυτό και η ονομασία του.Το 1980 έγιναν οι εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού στη θέση Δέση ή Νησάκι. Παλιότερα υπήρχε καταρράκτης που διοχέτευε με κανάλι τα νερά για νερόμυλους και για άρδευση της περιοχής. Στην περιοχή λειτουργεί το πάρκο του Αγίου Γεωργίου όπου υπάρχει και το εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου. Εκεί βρίσκεται και το νέο υπερσύγχρονο ΚΤΕΛ Τρικάλων.

Παλιοσάραγο

Συνοικία ανάμεσα στον Άγιο Αθανάσιο Μπάρας και την Αγία Μαρίνα, εκατέρωθεν της οδού Ματαραγκιώτου. Παλιά ήταν τουρκομαχαλάς ενώ κατοικήθηκε από Χριστιανούς μετά το 1922. Η ονομασία προήλθε από ένα παλιό σαράι που βρισκόταν εκεί, δίπλα στην Πλατεία Λαναρά. Μάλιστα λέγεται ότι το σαράι ήταν του γιου του Αλή Πασά.

Περδικορράχη

Μέχρι το 1928 λέγονταν Κατίδι από τον ιδιοκτήτη της περιοχής Κατίδη. Ήταν ο πιο απομακρυσμένος συνοικισμός του Δήμου Τρικκαίων μέχρι το 2010. Στη ράχη πάνω από τον οικισμό αφθονούσαν οι πέρδικες, εξ’ ου και το όνομα.

Σωτήρα

Συνοικισμός του Δήμου Τρικκαίων ο οποίος πήρε το όνομα από τον ιερό ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος που υπάρχει. Πρώτη αναφορά για τον οικισμό και τον ναό του έχουμε το 1484 ο οποίος εθεωρείτο μοναστηριακός και ήταν άβατος για τις γυναίκες. Το 1976 συνδέθηκε με το δίκτυο ύδρευσης των Τρικάλων ενώ ρυμοτομικό σχέδιο απέκτησε το 1932.

Ταμπάκικα

Συνοικία που βρίσκεται πίσω από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό προς τον ποταμό Αγιαμονιώτη, ανάμεσα στο ποτάμι και την εθνική οδό Τρικάλων – Πύλης. Κατοικούνταν από Έλληνες και Τούρκους, ενώ οι πρώτοι βλαχόφωνοι άρχισαν να εγκαθίστανται μετά το 1881. Υπάρχουν μαρτυρίες ότι στις όχθες του Ληθαίου και του Αγιαμονιώτη λειτουργούσαν περισσότερα από 25 βυρσοδεψεία, που παρήγαγαν εξαιρετικής ποιότητας δέρματα. Η ονομασία προήλθε από την τούρκικη λέξη tabak που σημαίνει βυρσοδεψείο.

Τρία Χάνια ή Χάνια

Συνοικία των Τρικάλων στη συμβολή των οδών Τιουσόν – Σωκράτους – Φιλίππου και ονομαζόταν έτσι από τα τρία Χάνια που βρίσκονταν στην περιοχή.

Βουλγάρικα

Συνοικία πέριξ του 5ου Δημοτικού Σχολείου, εκεί όπου βρίσκεται το 3ο Γυμνάσιο και είναι τμήμα της περιοχής Μνήματα ή Τρανά Μνήματα. Η ονομασία προήλθε επειδή εκεί είχαν εγκατασταθεί Έλληνες από τη Βουλγαρία. Στην περιοχή υπήρχαν πολλά εργαστήρια αγγειοπλαστικής.

ΕΡΕΥΝΑ – ΚΕΙΜΕΝΑ: ΣΩΤΗΡΗΣ Α. ΜΠΑΚΟΒΑΣΙΛΗΣ