Δήμος Τρικκαίων

Οι πρώτες Δημοτικές εκλογές μετά τον πόλεμο

24 Οκτωβρίου 2018

Το Δημαρχείο στεγάζονταν από πολύ παλιά σε κτίριο της κεντρικής πλατείας στη γωνία Κονδύλη & 28ης Οκτωβρίου, εκεί που σήμερα είναι η Εθνική Τράπεζα

Στο παλιό αυτό κτίριο το Δημαρχείο παρέμεινε μέχρι τα τέλη Απριλίου 1954, που έπαθε σοβαρές ζημιές από τον τρομακτικό σεισμό, που έπληξε ανήμερα της Ζωοδόχου Πηγής τα Τρίκαλα και ολόκληρη τη Θεσσαλία. Υπάλληλοι του Δήμου μεταπολεμικά ήταν ο Β. Τζαβέλας προϊστάμενος όλων των υπηρεσιών του Δήμου, ο Ιωάν. Νούσιας στο ληξιαρχείο, με βοηθό τον Θεόδ. Αρότσιο, ο Ιωάννης Κουμπούζης στο πρωτόκολλο, ο Απ. Πήχος γραμματέας του δημοτικού συμβουλίου, ο Μιχ. Βοΐλας προϊστάμενος του λογιστηρίου και οι Αντ. Σταυρόπουλος, Ελένη Καμπίτσα, Θάλεια Ψαλιδοπούλου, Γ. Αδαμίδης, Αθαν. Κουκουμπάνης. Επίσης ο Βασ. Καταφυγιώτης προϊστάμενος καθαριότητας, Ιωάν. Καρακώστας και Κ. Μουλιώτας στην τεχνική υπηρεσία, ο ιατρός Γ. Παπαϊωαννίδης στο δημοτικό ιατρείο, Χρ. Αντωνίου μετεωρολόγος — ανθοκόμος, οι Κων. Καυκιάς και Θεόδ. Ντίμτσας κλητήρες κ.ά.

Δήμαρχος το 1950 έως τον Απρίλιο του 1951 ήταν ο τότε πρωτόδικης Ν. Γκόντζιος. Ας σημειωθεί πως δημοτικές εκλογές είχαν να γίνουν από το 1934, όταν εκλέχτηκε με αρκετή πλειοψηφία δήμαρχος ο Θεοδ. Θεοδοσόπουλος, που υπήρξε ο αναμορφωτής των Τρικάλων. Από το θάνατο του Θεοδοσόπουλου, ο οποίος σκοτώθηκε στην κατοχή από έκρηξη οβίδας στον δρόμο προς την Πύλη, διατέλεσαν κατά καιρούς διορισμένοι δήμαρχοι οι συμπολίτες Ηρ. Ρέτος, Φιλ. Χριστοδήμος, Στέφ. Παλαντζάς κ.ά.

ΕΡΕΥΝΑ – ΚΕΙΜΕΝΑ: ΣΩΤΗΡΗΣ ΜΠΑΚΟΒΑΣΙΛΗΣ

Οι πρώτες μεταπολεμικές δημοτικές εκλογές έγιναν στις 15 Απριλίου του 1951, ύστερα δηλαδή από 17 ολόκληρα χρόνια, κατά τα οποία είχε ανασταλεί η λειτουργία του θεσμού της τοπικής αυτοδιοικήσεως. Καταρτίστηκαν τέσσερις συνδυασμοί των Μιχ. Χατζηγάκη, δικηγόρου, Ηρακλ. Ρέτου, φαρμακοποιού, Στεφάνου Παλαντζά, στρατηγού ε.α. και Ιωάν. Αλεξανδρή έμπορου. Οι δύο τελευταίοι πήραν θέση ο ένας της ΕΠΕΚ και ο άλλος του Γ. Παπανδρέου. Συνολικά διεκδίκησαν την ψήφο των Τρικαλινών 150 υποψήφιοι, από τους οποίους δύο ήταν γυναίκες, οι συμπολίτισσες Λουκία Κέμου και Ελένη Παπαθανασιάδου του Παπανδρεϊκού συνδυασμού. Σ’ εκείνες τις εκλογές ψήφισαν και οι γυναίκες. Ήταν η πρώτη φορά πού δόθηκε το δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες, οι οποίες προσήλθαν μαζικά στις κάλπες και κατάφεραν να εκλέξουν και αντιπρόσωπο τους στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης την Λουκία Κέμου.

Και έγραφε ο χρονογράφος μιας τοπικής εφημερίδας για το πως ψήφισαν τότε οι γυναίκες:

«Πώ, πώ, φασαρία, ψηφίζει η Μαρία…». Ύστερα από 17 χρόνια ομόρφυναν οι ουρές — των εκλογικών τμημάτων δηλαδή. Ωραίες δεσποινίδες, νεαρές κυρίες, γεροντοκόρες, μεγαλοδεσποινίδες, υπηρέτριες, σαρακατσάνισσες και αγρότισσες ήταν οι εκπρόσωποι του ωραίου — ασθενούς φύλου, που κατέβηκε στις κάλπες για νααναπτύξει τη σημασία της χειραφέτησης και των ίσων δικαιωμάτων. Γεια και χαρά τους! Κι’ ένα μπράβο για τον… ηρωισμό τους να δείξουν πως είναι πάνω από 25 χρονών!! Χρειάζεται πολλή τόλμη και μετριοφροσύνη σε μια Εύα να διακηρύξει δημοσία πως πέρασε αυτόν τον Ρουβίκωνα…».

Και τι δεν είχαν υποσχεθεί στην προεκλογική περίοδο οι 150 υποψήφιοι μας το λέει πάλι ο ίδιος χρονογράφος.

«Σε… Εδέμ, Κυανή Ακτή ή κάτι τέτοιο μετατράπηκαν τα Τρίκαλα στα… προγράμματα των υποψηφίων. Πυροσβεστική υπηρεσία, λουτρά, βιβλιοθήκη, θέατρο, δρόμοι, ιατρεία, ουρητήρια και λοιπά… ευαγή ιδρύματα. Παράδεισος και… όξω φτώχεια…».

Αυτά έγραφε σε χρονογράφημά του την επαύριο των εκλογών ο συμπολίτης δημοσιογράφος Ηρακλής Παππάς στην εβδομαδιαία τότε εφημερίδα «Ελευθέρα Γνώμη» της οποίας ήταν Διευθυντής.

Από τις δημοτικές εκλογές του 1951 πήραν ποσοστά ο συνδυασμός του Στεφ. Παλαντζά (ΕΠΕΚ) 42,5% του Μιχ. Χατζηγάκη 30,40%, του Ίωάν. Αλεξανδρή (Παπανδρέου) 14,30% και τουΗρ. Ρέτου 12,80%.

Εκλέχτηκαν οι: Στέφ. Παλαντζάς, Άλ. Τσιπώρης, Κλεομ. Καταφυγιώτης, Αθ. Παπαμιχαήλ, Νικ. Χειμώνας, Χαρίλ. Παπαθανασίου, Ιωάν. Ακριβός και Βασ. Σαββουλίδης (του προοδευτικού συνδυασμού). Οι Μιχ. Χατζηγάκης, Βασ. Πουλιανίτης, Μιχ. Δερπανόπουλος, Χρ. Στουρνάρας, Στυλ. Χατζηστεργίου και Χρ. Καλαμπαλίκης (του συνδυασμού Μιχ. Χατζηγάκη). Οι Φίλ. Χριστοδήμος και Ιωάν. Μουχτάρης (του συνδυασμού Ηρ. Ρέτου, που βγήκε αναπληρωματικός) και Λουκία Κέμου και Κων. Ζαχαριάδης (του συνδυασμού Ι. Αλεξανδρή — Παπανδρεϊκού).

Δυσκολία προέκυψε για την εκλογή του Δημάρχου, γιατί κανένας από τους υποψηφίους (Στέφ. Παλαντζάς και Μιχ. Χατζηγάκης) δεν υποχωρούσε. Και βρέθηκε η μέση λύση. Κοινή συμφωνία εκλέχτηκε δήμαρχος ο επιτυχών σύμβουλος του συνδυασμού Χατζηγάκη, Στυλ. Χατζηστεργίου.