Δήμος Τρικκαίων

Οι "ευφυείς πόλεις" στην ατζέντα των Δήμων Τρικκαίων – Μυτιλήνης

3 Φεβρουαρίου 2020
 Στα Τρίκαλα αντιπροσωπεία του νησιωτικού Δήμου και συζήτηση για θέματα τεχνολογίας και το προσφυγικό - μεταναστευτικό

Η τεχνολογία και οι ευκολίες που παρέχει σε ζητήματα εξυπηρέτησης των πολιτών, κυριάρχησε στην ατζέντα της συνάντησης Δήμαρχου Τρικκαίων και αντιπροσωπείας του Δήμου Μυτιλήνης.
Η διήμερη επίσκεψη των εκπροσώπων του νησιωτικού Δήμου αφορούσε σε πλήθος επαφών για θέματα λειτουργίας ευφυών πόλεων. Ο Δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Δημοσθένη Χατζηγιάννη, τον αντιδήμαρχο Έργων Στρατή Τζιμή, τη Διευθύντρια Τεχνικής υπηρεσίας κ. Μακρή, τον Προϊστάμενο Έργων Ανδρέα Παπαχριστοφόρου και τον σύμβουλο του Δημάρχου Τάσο Μπαλή.

Ευφυής πόλη

Η συνάντηση στο Δημαρχείο Τρικκαίων το πρωί της Δευτέρας 3 Φεβρουαρίου 2020 αφορούσε σε ζητήματα εφαρμογών της ευφυούς πόλης. Παρούσης της αντιδημάρχου Εργων κ. Βασιλένας Μητσιάδη και του ειδικού συνεργάτη κ. Γ. Χρυσόμαλλου, η συζήτηση περιστράφηκε σε τρόπους ανάπτυξης συστημάτων που θα ευνοούν λύσεις σε ζητήματα καθημερινότητας και διαχείρισής της.
Επίσης έγινε συζήτηση για οικονομικά ζητήματα και για θέματα βελτίωσης των συνθηκών στην πόλη της Μυτιλήνης και στα χωριά, σε συνδυασμό με λύσεις για τη διαβίωση προσφύγων και μεταναστών.

e-trikala

Επίσης η αντιπροσωπεία της Μυτιλήνης συναντήθηκε με τον πρόεδρο της e-trikala ΑΕ κ. Γ. Κωτούλα, καθώς η εταιρεία υλοποιεί και διαχειρίζεται ευρωπαϊκά προγράμματα (City Mobil 2, AVINT, ELVITEN κ.α.), αλλά και το μεγαλύτερο χριστουγεννιάτικο θεματικό πάρκο της χώρας, τον Μύλο των Ξωτικών.
Στη συνέχεια, οι αιρετοί και τα στελέχη του Δήμου ξεναγήθηκαν στο control room του Smart Trikala, όπου είδαν τις πιλοτικές και εφαρμοσμένες δράσεις του Δήμου, όπως αιτήματα πολιτών, «έξυπνη» στάθμευση, «έξυπνος» φωτισμός, γεωργία ακριβείας, διαχείριση στόλου, μετρήσεις περιβαλλοντικών δεικτών (ακτινοβολίας – αέρα – υδάτων, διαχείριση αντλιοστασίων κ.α.

Κόμβο καινοτομίας

Ακολούθως, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στον κόμβο καινοτομίας Gisemi Hub, που αποτελεί τον κόμβο συνάντησης και προώθησης δράσεων και έργων τεχνολογίας και αγροδιατροφής. Τις λεπτομέρειες για τα θέματα αυτά ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της e-trikala κ. Οδ. Ράπτης. Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με ξενάγηση στο Μουσείο Τσιτσάνη και τον χώρο των παλιών φυλακών.

Προσφυγικό – μεταναστευτικό

Πάντως η συνάντηση περιστράφηκε και σε θέματα μεταναστευτικού – προσφυγικού. Ο Δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου επανέλαβε τη θέση του για αλληλεγγύη, συμπαράσταση και βοήθεια, όχι μόνο στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, αλλά και στους κατοίκους των νησιών της χώρας. Ταυτοχρόνως, έθεσε ως προϋποθέσεις από την πλευρά της κυβέρνησης, την διευθέτηση θεμάτων σχετικών με τα σύνορα και ταχύτερη επίλυση ζητημάτων παροχής ασύλου.

Από το γραφείο Τύπου

Θανάσης Μιχαλάκης