Δήμος Τρικκαίων

Ολα τα στοιχεία για τον αποχιονισμό του Δ. Τρικκαίων

21 Ιανουαρίου 2017
Η αλήθεια αποτυπώθηκε, για τον πρόσφατο χιονιά στον Δήμο Τρικκαίων, σε μια ουσιαστική συζήτηση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με στοιχεία και νηφάλια αντιπαράθεση.

Με βάση στοιχεία που παρουσίασε ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, εμφανίστηκε η πραγματικότητα για τα όσα έγιναν στη διάρκεια της κακοκαιρίας που ενέσκηψε – με πολύ μεγάλο όγκο και διάρκεια χιονόπτωσης.
Συγκεκριμένα:
38 μηχανήματα κατά μέσο όρο χρησιμοποιήθηκαν (τα λιγότερα ήταν 32 και τα περισσότερα 43)
4.609 εργατοώρες απασχολήθηκαν τα μηχανήματα έργου (κατά Μ.Ο. 70 εω/ΜΕ)
35 εργάτες και 6 στελέχη της Διεύθυνσης Επιχειρησιακού Έργου απασχολούνταν ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ σε βάρδιες, για την εκτέλεση επειγουσών εργασιών αποχιονισμού των κοινόχρηστων χώρων (πεζοδρόμια, γέφυρες, πεζόδρομοι, κ.ά.).
260 τόνοι αλάτι χρησιμοποιήθηκε σε όλον τον Δήμο.

8.100 λίτρα πετρελαίου και 200 λίτρα αμόλυβδης βενζίνης καταναλώθηκαν για την κίνηση των μηχανημάτων – οχημάτων του Δήμου.

187 αιτήματα δημοτών για θέματα αποχιονισμού δέχθηκε η γραμμή εξυπηρέτησης του πολίτη (24310 20000)., Η υπηρεσία ανταποκρίθηκε στο 100% κλιμακωτά, ανάλογα με την εξέλιξη της κατάστασης.

275 υδρόμετρα αντικατέστησε, 50 ιδιωτικές υδροδοτήσεις έλεγξε,  σε 10 γεωτρήσεις και 4 υδατόπυργους τοπικών κοινοτήτων απεκατέστησε ζημιές, η ΔΕΥΑΤ
104 σχολικές μονάδες της Α’θμιας και 28 σχολικές μονάδες της Β’θμιας εκπαίδευσης διανοίχτηκαν χειρωνακτικά και με μηχανικά μέσα σε όλον τον Δήμο

– 286 χλμ. δρόμων στην πόλη και  403 χλμ. οδοποιίας στην Περιφέρεια (συνολικά 689 χλμ.) εκχιονίστηκαν συνολικά (σχηματικά, η διαδρομή Πρέβεζα – Κάρπαθος σε ευθεία γραμμή ή Αθήνα – Κεραμωτή Καβάλας)
-5.500 m3 χιονιού (2.300 m3  χιονιού στην πόλη και 3.200 m3 χιονιού στην Περιφέρεια) κλήθηκε να διαχειριστεί συνολική η πολιτική προστασία του Δήμου Τρικκαίων.

 

Τα ΔΕΝ
Όπως ανέφερε ο κ. Παπαστεργίου, στη διάρκεια της χιονόπτωσης:
– Δεν έμεινε χωρίς αλάτι ο Δήμος

– Δεν σημειώθηκαν ατυχήματα
– Δεν υπήρξαν καταστροφές σε σχολικές μονάδες
– Δεν υπήρξαν ζημιές και διακοπές υδροδότησης, όταν μεγάλες πόλεις επί μέρες έμειναν χωρίς νερό

Τα θετικά
Με έμφαση ο Δήμαρχος Παπαστεργίου επεσήμανε ότι:
– Από τις 3 Ιανουαρίου σχεδιάστηκε η παρέμβαση για τον επερχόμενο χιονιά
– Κινητοποιήθηκαν άμεσα (από τις 06:15 της Τετάρτης 11 Ιανουαρίου) τα μηχανήματα και το προσωπικό του Δήμου

– Υπήρξε άμεσος συντονισμός και ανταπόκριση στα προβλήματα
– Υπήρξε πρόνοια για αλάτι, βάρδιες μηχανημάτων και υπαλλήλων, μισθώσεις μηχανημάτων
– Παρέμεινε ανοιχτός ο Ξενώνας Αστέγων
– Αποχιονίστηκαν οι δρόμοι για τις κτηνοτροφικές μονάδες
– Υπήρξε μέριμνα για τις υποδομές των σχολικών μονάδων (υδρορροές, λέβητες, καυστήρες, θέρμανση κ.α.) σε συνεργασία με τους διευθυντές
– Εστω και με αλυσίδες, όποιος ήθελε να μετακινηθεί από την πρώτη κιόλας ημέρα, μπορούσε.

 

Πλαίσιο
Ο Δήμαρχος Τρικκαίων έθεσε το πλαίσιο, με βάση το οποίο, αυτή η μεγάλης έκτασης κακοκαιρία μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη για τον Δήμο συνολικώς. Διότι, διευκρίνισε, έχει να μπορεί ο μηχανισμός του Δήμου να είναι τέτοιος, που να ανταποκρίνεται στις κάθε φορά ανάγκες.
Επίσης, έδωσε έμφαση στην ανάγκη να καταβληθεί προσπάθεια και να ενωθούν οι φωνές όλων, όπως ήδη έχει συμβεί σε ανώτατο επίπεδο μέσω ΚΕΔΕ, για αύξηση των ποσών για πολιτική προστασία
Αυτό εξειδικεύεται σε διεκδίκηση για αγορά μηχανημάτων, πρόσθετο προσωπικό, διευκολύνσεις σε διαδικασίες.
Αναφέρθηκε σε όσους δραματοποίησαν την κατάσταση, ενώ επεσήμανε τα συγχαρητήρια που έδωσε ο Δ/ντης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Χρήστος Μπουλούμπασης, ο οποίος σε επιστολή του σημειώνει χαρακτηριστικά: Η έγνοια και η φροντίδα που δείξατε, είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια λιγότερων διδακτικών ωρών (…) να ευχαριστήσω επίσης για την άψογη νυχθημερόν συνεργασία που είχαμε και την άμεση ανταπόκρισή σας στα αιτήματα της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης».
Από την πλευρά της αντιπολίτευσης τέθηκαν ζητήματα ή συγκεκριμένες ερωτήσεις, με περισσότερες ή λιγότερες επισημάνσεις για την όλη αντιμετώπιση του χιονιά. Χρήσιμη ήταν η συμβολή των μελών της στις ρεαλιστικές αποτυπώσεις της κατάστασης, αλλά και σε παρατηρήσεις για βελτίωση πτυχών της παρέμβασης σε αντίστοιχα καιρικά φαινόμενα.

 

Αμεσες ενέργειες

Επειδή, όμως, «μαγική εικόνα» δεν υπάρχει και επειδή πάντα απαιτείται βελτίωση, ο Δήμαρχος Τρικκαίων έθεσε και τα νέα δεδομένα. Συγκεκριμένα:
– Ιδρύεται στον Δήμο γραφείο Πολιτικής προστασίας, που αποτυπώνεται στον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας με συγκεκριμένες αρμοδιότητες και ως οργανικό στοιχείο του
– Προβλέπεται η ενίσχυση του εξοπλισμού με λεπίδες
– Προωθείται η χρήση διασκευασμένων οχημάτων 4Χ4
– Συζητείται άμεσα ο τρόπος καθαρισμού των στενών δρόμων και δύσκολων σημείων, στα οποία δεν μπορούν να παρέμβουν τα συγκεκριμένα μηχανήματα
– Γίνονται πρόσθετες βελτιωτικές κινήσεις στον τρόπο αντιμετώπισης παρόμοιων φαινομένων.

Σε αυτά βοηθά η βελτίωση της οικονομικής θέση τους Δήμου, με βάση την ασκούμενη πολιτική, που επιτρέπει παρεμβάσεις με αγορές εξοπλισμού.

 

 

Από το γραφείο Τύπου