Δήμος Τρικκαίων

Ολοκληρώθηκε ενημερωτική δράση για τον οικογενειακό προγραμματισμό στους τρικαλινούς Ρομά  

14 Ιουνίου 2024

 

Ενημερωτική δράση για τον οικογενειακό προγραμματισμό και την αντισύλληψη υλοποιήθηκε στα Παραρτήματα Ρομά του Κέντρου Κοινότητας Δήμου Τρικκαίων, σε συνεργασία με το Μαιευτικό Τμήμα του Κέντρου Υγείας Τρικάλων. Οι μαίες του Κ.Υ. Τρικάλων απευθύνθηκαν στους έφηβους Ρομά όσο και στους ενήλικες ωφελούμενους των Παραρτημάτων.

Η δράση πραγματοποιήθηκε στο Παράρτημα Ρομά στον Πύργο τη Δευτέρα 10 Ιουνίου 2024 και στο Παράρτημα Ρομά και Ευπαθών Ομάδων στο Κηπάκι  την Παρασκευή 14  Ιουνίου 2024.

Θεματική της δράσης ήταν η ενημέρωση του πληθυσμού για ασφαλείς και αξιόπιστες μεθόδους αντισύλληψης με σκοπό να καταστεί η αναπαραγωγικότητα εκούσια, υπεύθυνη και συνειδητή.

Στα θέματα που τέθηκαν συμπεριλαμβάνονταν η φυσιολογία του γεννητικού συστήματος καθώς και η ατομική υγιεινή, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα με στόχο την πρόληψη. Επίσης αναφορά έγινε στην πρόωρη τεκνοποίηση που είθισται στην πληθυσμιακή ομάδα των Ρομά, καθώς και στις συνέπειες αυτής στο γενετικό σύστημα καθότι  το σώμα είναι  ανώριμο να ανταποκριθεί στις αλλαγές. Οι ωφελούμενοι/ες των Παραρτημάτων έδειξαν  ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφού είχαν την δυνατότητα να αλληλεπιδρούν με το προσωπικό του Κ.Υ  θέτοντας ερωτήματα.

Στόχος της Δράσης είναι η ευαισθητοποίηση του πληθυσμού Ρομά σε θέματα  Οικογενειακού Προγραμματισμού και Αντισύλληψης  με απώτερη επιδίωξη την προάσπιση της υγείας και της ευημερίας όλων των μελών της οικογένειας.

Εκτός του συνόλου του προσωπικού των παραρτημάτων Ρομά, από τον Δήμο Τρικκαίων παραβρέθηκε η προϊσταμένη του Τμήματος Κοινωνικών Πολιτικών και Δημόσιας Υγείας κ. Βέρα Ντάκου.

Το Κέντρο Κοινότητας χρηματοδοτείται από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΘΕΣΣΑΛΙΑ 2021-2027».

Από το γραφείο Τύπου