Δήμος Τρικκαίων

Όταν η Πελοπόννησος συνάντησε τα Τρίκαλα

20 Φεβρουαρίου 2019
Στο 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Πελοποννήσου οι δράσεις, τα θετικά αποτελέσματα και οι καινοτομίες του Δήμου Τρικκαίων

 

Με δύο ομιλίες – παρουσιάσεις, για όσα συντελούνται τα τελευταία χρόνια στον Δήμο Τρικκαίων,  εμπλουτίστηκαν ο προβληματισμός και οι συζητήσεις στο 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Πελοποννήσου. Ο πρόεδρος της e-trikala ΑΕ κ. Γιάννης Κωτούλας, εκπροσωπώντας τον Δήμαρχο Τρικκαίων κ. Δημήτρη Παπαστεργίου και ολόκληρο τον Δήμο, μίλησε σε δύο χωριστές συνεδρίες, για όσα έχουν ήδη υλοποιηθεί και για το όραμα της περιοχής. Οι ομιλίες – παρουσιάσεις έγιναν στη διάρκεια του Αναπτυξιακού Συνεδρίου που διοργάνωσε μια από τις μεγαλύτερες και ιστορικότερες εφημερίδες της χώρας, η «Πατρίς». Το δε συνέδριο με άξονα τη θεματολογία «Επιχειρηματικότητα – Αγροτικός Τομέας – Τουρισμός, επεχείρησε ένα βρει απαντήσεις σε ερωτήματα για την ανάπτυξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Ετσι, ο κ. Κωτούλας ανέλυσε:
– στην πρώτη ομιλία, τα ζητήματα καινοτομιών, δράσεων, σε πιλοτικό και εφαρμοζόμενο επίπεδα, που υλοποιούνται στα Τρίκαλα: «20000» (γραμμή εξυπηρέτησης πολίτη), συστήματα διαχείρισης της πόλης (σε φωτισμό, στάθμευση, φανάρια, κάδους απορριμμάτων κ.α.), μέτρηση κατανάλωσης ενέργειας, πρόγραμμα ACTIVAGE για αυτόνομη διαβίωση ηλικιωμένων ατόμων, παγκόσμια και πανευρωπαϊκά προγράμματα κινητικότητας στην πόλη (Λεωφορείο χωρίς Οδηγό, AVINT, ELVITEN), ανάπτυξη πρόσθετων ποδηλατοδρόμων και προσπάθεια ενίσχυσης ποδηλατικής συμπεριφοράς, εφαρμογή αντικαπνιστικού νόμου, εισαγωγή ρομποτικής στα σχολεία, προεργασία για πάρκο τοπικής χλωρίδας και πανίδας, ενίσχυση σχολικών επιτροπών, έμφαση στις αθλητικές υποδομές, ενίσχυση του διχτυού ασφαλείας με πλήθος κοινωνικών δομών κ.α.

– στη δεύτερη ομιλία, τον τρόπο λειτουργίας, ανάδειξης και ανάπτυξης του μεγαλύτερου χριστουγεννιάτικου θεματικού πάρκου της χώρας. Ο Μύλος των Ξωτικών με σχεδόν 1.200.00 επισκέπτες το 2018-19 εκτόξευσε τη φήμη της πόλης, ξεκινώντας από τις περίπου 300.000 επισκέψεις το 2011. Πλέον, ο τρόπος λειτουργίας, η υπάρχουσα δομή και οργανωτική διάρθρωση, η οικονομική αυτοτέλεια της διοργάνωσης – σε πλήρη αντίθεση με όλα τα παρόμοια πάρκα ή μεγάλες διοργανώσεις των Δήμων στη χώρα – ήταν ορισμένα βασικά στοιχεία. Επίσης, εξηγήθηκε ο τρόπος σχεδιασμού, μελέτης, προβολής, συνεργειών με την τοπική κοινωνία, η διάχυση του προϊόντος στη χώρα και το εξωτερικό, η στήριξη και η αποδοχή της τοπικής αγοράς, η ενίσχυση των τοπικών επαγγελματιών του τουρισμού με την Ακαδημία Επιχειρηματικότητας, η χρήση του Μύλου και ως Μουσείου τις υπόλοιπες ημέρες του χρόνου, ο εμπλουτισμός του με το πάρκο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και επίδειξης τουSmart Farming κ.α.

Συνδιοργανωτές σε αυτό το εγχείρημα ήταν η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας, το Επιμελητήριο Ηλείας, η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Πελοποννήσου, υπό την αιγίδα 4 υπουργείων. ΤΟ συνέδριο πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Ολυμπία, το τριήμερο 17-19 Φεβρουαρίου 2019, με παρόντες, υπουργούς της κυβέρνησης, στελέχη όλων των τοπικών και βεβαίως, τους φορείς της Πελοποννήσου.

 

Από το γραφείο Τύπου