Δήμος Τρικκαίων

Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού: Προσβασιμότητα – Τουρισμός για όλους!

27 Σεπτεμβρίου 2016
Με έμφαση στην προσβασιμότητα ο φετινός εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού. Ο Δήμος Τρικκαίων, πρωτοπορώντας στο κομμάτι αυτό και αντιλαμβανόμενος την προστιθέμενη αξία του τουριστικού προϊόντος ως μοχλό οικονομικής, πολιτιστικής και κοινωνικής ανάπτυξης, πραγματοποιεί τα τελευταία δύο χρόνια ενέργειες, μέσα από μια ολοκληρωμένη στρατηγική, η οποία εκτός των δράσεων προβολής, συμπεριλαμβάνει τη βελτίωση των υποδομών και των προσφερόμενων υπηρεσιών.
Kyritshs_Xrysostomos
Χρυσόστομος Κυρίτσης Εντεταλμένος Σύμβουλος Τουρισμού Δήμου Τρικκαίων

Η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού υπενθυμίζει στον καθένα από εμάς ότι μπορούμε να γίνουμε οι καλύτεροι πρεσβευτές της περιοχής μας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μέσω της αναβάθμισης του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος (καταλύματα, εστιατόρια, μεταφορές, υποδομές και εγκαταστάσεις) και της χρήσης έξυπνων συστημάτων πληροφόρησης, με σκοπό να είναι εύκολα προσβάσιμα από όλους τους επισκέπτες της περιοχής.

Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί αλλά και δρομολογηθεί ενέργειες, οι οποίες καθιστούν τον τουρισμό σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης της περιοχής για τα επόμενα χρόνια. Χαρακτηριστικά αναφέρω:

 • Πρόταση για τη σύσταση Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Τουριστικού Προϊόντος με τη συμμετοχή όλων των φορέων της περιοχής.
 • Καθιέρωση Κώδικα Δεοντολογίας κατά τη διάρκεια του Μύλου των Ξωτικών με στόχο τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους επισκέπτες.
 • Ενίσχυσης της τοπικής παραγωγικής μας ταυτότητας, με την προβολή των δυναμικών τοπικών προϊόντων (τσίπουρο, λουκάνικο και γαλακτοκομικά).
 • Αξιοποίηση του υδάτινου στοιχείου του Ληθαίου και ενσωμάτωσή του στο τουριστικό προϊόν της περιοχής (βαρκάδα στο ποτάμι).
 • Δημιουργία του σημείου τουριστικής πληροφόρησης Info Point στην κεντρική πλατεία της πόλης και ανάπτυξη εκσυγχρονισμένων συστημάτων διαδραστικής πληροφόρησης.
 • Δωρεάν διάθεση ποδηλάτων στους επισκέπτες με σκοπό την εύκολη και γρήγορη μετακίνησή τους εντός πόλης, αλλά και την πραγματοποίηση σύντομων αποδράσεων σε ένα από τα μεγαλύτερα σε μήκος δίκτυα αστικών και περιαστικών ποδηλατοδρόμων.
 • Ενίσχυση της εικόνας της περιοχής και αύξηση της επισκεψιμότητας μέσω καινοτόμων δράσεων, όπως το Λεωφορείο Χωρίς Οδηγό.
 • Ενίσχυση του πολιτιστικού αποθέματος με τη δημιουργία χώρων πολιτισμού όπως το Κέντρο Έρευνας – Μουσείο Τσιτσάνης, το Βιομηχανικό Μουσείο του Μύλου Ματσόπουλου, καθώς και το Σπίτι των Τρικαλινών Δημιουργών.
 • Λειτουργία για έκτη συνεχή χρονιά του μεγαλύτερου θεματικού πάρκου της χώρας, του Μύλου των Ξωτικών.
 • Κατάρτιση ενός ενιαίου σχεδίου ανάπτυξης της περιοχής για την προβολή του έργου του Πρώτου Έλληνα Γιατρού, του Ασκληπιού με οικονομικά, κοινωνικά και παραγωγικά οφέλη.
 • Ανάπτυξη του ιατρικού και συνεδριακού τουρισμού μέσω της αξιοποίησης του ιαματικού πόρου του Ριζώματος.
 • Διοργάνωση παράλληλων δράσεων στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας, στην κατεύθυνση της εύκολης προσβασιμότητας όλων των πολιτών ανεξαρτήτως κινητικών, νοητικών ή αισθητηριακών δυσκολιών στο δικαίωμα πρόσβασης σε τουριστικές υπηρεσίες, σε μέσα μεταφορών, στο αστικό περιβάλλον, σε χώρους πολιτισμού, σε καταστήματα και εστιατόρια, σε ξενοδοχεία και άλλες εγκαταστάσεις.

Όλες μας οι προσπάθειες, με αφορμή τη σημερινή ημέρα, έχουν ως στόχο τη δημιουργία τουριστικής ταυτότητας, την προβολή του φυσικού και πολιτιστικού αποθέματος με καινοτόμες δράσεις και την ανάδειξη του υψηλού αισθήματος ευθύνης μέσα από την εφαρμογή πολιτικών ανάπτυξης, ώστε να οδηγήσουν τον τουρισμό της περιοχής μας ακόμη πιο ψηλά τα επόμενα χρόνια.