Δήμος Τρικκαίων

Παλιές διαφημίσεις στις τοπικές εφημερίδες

28 Νοεμβρίου 2017
Βλέποντας τις παρακάτω διαφημίσεις από τις τοπικές εφημερίδες, οι περισσότερες κάτι θα σας θυμίσουν. Κυρίως τους παλαιότερους. Κάποιες από τις εταιρείες υπάρχουν μέχρι και σήμερα αλλά ο τρόπος με τον οποίον διαφημίζουν τα προϊόντα τους είναι σίγουρα διαφορετικός.

Πόσες από αυτές θυμάστε;

Βλέποντας τις παρακάτω διαφημίσεις από τις τοπικές εφημερίδες, οι περισσότερες κάτι θα σας θυμίσουν. Κυρίως τους παλαιότερους. Κάποιες από τις εταιρείες υπάρχουν μέχρι και σήμερα αλλά ο τρόπος με τον οποίον διαφημίζουν τα προϊόντα τους είναι σίγουρα διαφορετικός. Υπάρχουν και οι διαφημίσεις λίγο πριν την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην εφημερίδα «Αναγέννησις»

Οι διαφημίσεις που βρίσκουμε στις παλιές εφημερίδες, αφορούν καταστήματα, νέα προϊόντα, στους νέους επαγγελματίες κλπ.

Οι παλιές διαφημίσεις, πέρα από το πλαίσιο τους που πολλές φορές ήταν γραμμική ή πλεκτή κορνίζα, είχαν έντονα γράμματα, κεφαλαία και μικρά, περιείχαν δε μέσα στο πλαίσιό τους σχέδιο για να επιτευχθεί καλύτερη επικοινωνία με τον κάθε αποδέκτη.

Υπήρχαν διαφημίσεις που εκτός από το κείμενό τους είχαν σκίτσα ή σχέδια τα οποία απεικόνιζαν το κύριο στοιχείο που έπρεπε να γίνει γνωστό. Οι καλύτερες διαφημίσεις ήταν αυτές που προωθούσαν το γάλα, τα φάρμακα, τα μηχανήματα, τα υφάσματα, τα τσιγάρα, τα μέσα μεταφοράς, τα ξενοδοχεία. Οι διαφημίσεις αυτές συχνά άλλαζαν μορφή για να κεντρίσουν και να πείσουν το κοινό, μιας και η μονοτονία κούραζε και δεν αποσπούσε την προσοχή του αναγνώστη – καταναλωτή.

Εκτός από τις παραπάνω διαφημίσεις ήταν και οι απλές, που μέσα σε πλαίσιο τετράγωνο ή παραλληλόγραμμο περιείχαν μόνο κείμενο, τόσο για το προϊόν, όσο και για τον έμπορο που το διακινούσε.

Στην εποχή μας οι διαφημίσεις γίνονται με ποικίλους τρόπους, τόσο με τον κλασικό πλέον τρόπο, δηλ. τον έντυπο τύπο, τα φεϊγβολάν, τα προσπέκτους, από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση, καθώς επίσης και με το internet κ.α.

ΕΡΕΥΝΑ – ΚΕΙΜΕΝΑ: Σ.Α. ΜΠΑΚΟΒΑΣΙΛΗΣ

 


Και ματογυάλια και αφίξεις εμπορορράπτου εξ Αθηνών…


Και τσιγάρα είχαν… τελείως αβλαβή και πούρα παρακαλώ!


Και μόδες είχαν λίγο πριν τον πόλεμο και μοδίστρες και… μαντά, κορσέδες, ταγιέρ κλπ. αλλά και καλιμαύχια δια τους κληρικούς!

Και διαφημίσεις των τότε κινηματογράφων που έπαιζαν τη Διαμάντω, τον Μασίστα, τον εκδικητή της Σπάρτης και τις αιματοβαμένες πέτρες!


Και μοσχάρια Α’Α’Α’ είχαν…


Και σχολεία…


Και γραφεία κηδειών!


Και λαχειοπώλες διαφημίζονταν τότε. Οι παλιότεροι σίγουρα τον θυμούνται


Και χοροί συλλόγων αλλά και πολιτικων νεολαιών