Δήμος Τρικκαίων

Πανεπιστημιακή αναγνώριση για την καινοτομία διεκδικεί ο Δήμος Τρικκαίων

18 Οκτωβρίου 2018
Επιστολή Παπαστεργίου σε Γαβρόγλου για ίδρυση τμήματος Πληροφορικής Περιγράφεται η αναγκαιότητα να μπει στον πανεπιστημιακό χάρτη η διεθνώς αναγνωρισμένη καινοτομία των Τρικάλων

Με επιστολή στον υπουργό παιδείας, ο Δήμαρχος Τρικκαίων διεκδικεί ακόμη ένα πανεπιστημιακό τμήμα. Για ένα τμήμα, συγκεκριμένα, σχετικό με την πληροφορική, που συνάδει με όλα τα καινοτόμα προγράμματα, συστήματα, δράσεις και πρακτικές που έκαναν τα Τρίκαλα γνωστά– χωρίς υπερβολή – διεθνώς. Η επιστολή κοινοποιήθηκε και στους βουλευτές του νομού Τρικάλων, με τον Δήμαρχο Τρικκαίων να πιάνει το νήμα, από εκεί που το άφησε η πολύωρη συνάντηση στο υπουργείο Παιδείας, την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018. Μία ημέρα μετά, ο κ. Παπαστεργίου εξηγεί τους λόγους για τους οποίους, η πλήρως αποδεκτή τρικαλινή συνεισφορά στην καινοτομία, μπορεί να έχει θετικότατο αντίκρισμα, όχι μόνο για τα Τρίκαλα και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλία, αλλά και συνολικότερα, σε πλήθος τομέων έρευνας, προγραμματισμού, οικονομίας.

Αναλυτικά η επιστολή του κ. Παπαστεργίου είναι η ακόλουθη:

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ

 

Κατά τη χθεσινή μας συνάντηση έγινε μία καλή αρχή, προκειμένου να γυρίσουμε σελίδα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και να ορίσουμε εκ νέου τις προοπτικές ενός περιφερειακού Πανεπιστημίου, που μπορεί να γίνει πρότυπο και σημείο αναφοράς για τη χώρα μας.

Ελπίζω να διαπιστώσατε και εσείς, ότι σταθήκαμε στο ύψος των περιστάσεων – παρά τις άδικες δηλώσεις σας στο παρελθόν – και συζητήσαμε με τεκμηριωμένα επιχειρήματα, τόσο για τις αναπτυξιακές δυνατότητες και ανάγκες της περιοχής, όσο και για το πώς αυτές μπορούν να συνδυαστούν με τις επιθυμίες και προσδοκίες της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Οι προτάσεις που καταθέσατε, ικανοποιούν σίγουρα τις ανάγκες της ΣΕΦΑΑ. Αφήνουν ακόμη όμως ένα κενό σε σχέση με τις προοπτικές (ευρυζωνικότητα, ευφυή συστήματα, καινοτομία, πληροφορική) που η περιοχή μας έχει αποδεδειγμένα χαράξει τα τελευταία χρόνια. Προοπτικές που τυγχάνουν πλέον κοινής αποδοχής εντός και εκτός συνόρων.

Με δεδομένα ότι,

  • ο διάλογος αυτός ξεκίνησε από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας χωρίς ποτέ να γίνει έστω και μία τυπική κουβέντα με την Αυτοδιοίκηση.
  • στην Ελλάδα σήμερα συνεχίζει να υπάρχει μεγάλη έλλειψη προγραμματιστών, ενώ την ίδια ώρα συναινείτε στη δημιουργία τμημάτων για επιστήμες που έχουν κορεστεί επαγγελματικά (πχ. Νομικές σχολές).
  • η ύπαρξη ενός επιπλέον τμήματος που θα έχει σχέση με την πληροφορική, θα ενισχύσει κατά πολύ τις προσπάθειές μας, για να δημιουργήσουμε έναν πραγματικό  πόλο καινοτομίας με έμφαση σε λύσεις που θα βελτιώσουν τη δημόσια διοίκηση και τη ζωή στις σύγχρονες πόλεις.
  • η πόλη των Τρικάλων την ώρα αυτή θα αποτελούσε πόλο έλξης για φοιτητές τέτοιων κατευθύνσεων, ως μία πόλη με εξαιρετική εξωστρέφεια, καλό όνομα και προσβάσιμη, ακριβώς στο κέντρο της Ελλάδας.
  • το τμήμα αυτό θα αποτελέσει την αφορμή για τη δημιουργία και σχετικών ινστιτούτων, αλλά και λειτουργία του υπερ-υπολογιστή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που, σημειωτέον, πρέπει να χωροθετείται ως πόρος του ιδίου και των ερευνητικών του κέντρων στα Τρίκαλα. Γύρω τους, θα δημιουργηθεί ένα νέο οικοσύστημα ψηφιακής καινοτομίας νεοφυών επιχειρήσεων.
  • έχουμε αποδείξει -ως κοινωνία- ότι ξέρουμε να στηρίζουμε, να υποστηρίζουμε και να δημιουργούμε εξαιρετικές δομές, για τις οποίες όλοι μετά από χρόνια υπερηφανευόμαστε, όπως με το ΤΕΦΑΑ Τρικάλων.

Όλα τα παραπάνω, μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρέπει άμεσα, να αναλάβετε μία πρωτοβουλία στήριξης της δημιουργίας αυτού του νέου Τμήματος. Αντιλαμβάνομαι τα όσα και χθες ειπώθηκαν, όμως το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας δεν θα «διαλυθεί» αν αναλάβει τη λειτουργία ενός ακόμη Τμήματος. Πολλώ δε μάλλον, όταν το ίδιο το Πανεπιστήμιο περιλαμβάνει τρία (3) τμήματα σχετικά με πληροφορική. Ακόμη και η πιθανή μετακίνηση ενός εξ αυτών στα Τρίκαλα, θα είναι απόλυτα δικαιολογημένη και μόνο θετικά θα επιδράσει στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Είναι προφανές ότι αυτό το τμήμα μας «ανήκει», μας λείπει και έρχεται ως φυσική συνέχεια των όσων μόνοι μας, ως τοπική κοινωνία, καταφέραμε να δημιουργήσουμε, αποτελώντας ένα πρότυπο κοινωνίας που δείχνει έμπρακτα ότι θέλει να αλλάξει.

Ας είμαστε ειλικρινείς: το «κενό» αυτό σε σχέση με τα Τρίκαλα έχει γίνει αντιληπτό και αποδεκτό όχι μόνο από τον Γενικό Γραμματέα του υπ. Παιδείας κ. Γεωργαντά, ο οποίος μάλιστα το ανέφερε εύλογα στο κλείσιμο της χθεσινής συζήτησης, αλλά και από τους συνεργάτες σας και τους φορείς που συμμετείχαν σε αυτή.

Αυτή την αλλαγή δεν πρέπει και δεν μπορείτε να μας τη στερήσετε, έστω και αν η απόφαση που θα παρθεί, έχει ορίζοντα υλοποίησης τα επόμενα 2-3 χρόνια.

Εμείς, τις επόμενες ημέρες θα κάνουμε όλες τις επαφές σε τοπικό και θεσσαλικό ακαδημαϊκό επίπεδο. Εσείς, με τον τρόπο σας, μπορείτε αυτές τις επαφές να τις μετουσιώσετε σε ένα εξαιρετικό τμήμα, για το οποίο, σε μερικά χρόνια από τώρα, θα λέτε όσα είπατε πρόσφατα και για τη ΣΕΦΑΑ Τρικάλων».

 

Από το γραφείο Τύπου