Δήμος Τρικκαίων

Πανεπιστήμιο & κάπνισμα οι πρώτες παρεμβάσεις Παπαστεργίου σε υπουργούς

20 Ιουλίου 2019

Δύο επιστολές για δύο σημαντικά ζητήματα έστειλε σε ισάριθμους υπουργούς απέστειλε ο Δήμαρχος Τρικκαίων. Ο κ. Δημήτρης Παπαστεργίου στην Υπουργό Παιδείας κ. Ν. Κεραμέως και στον υπουργό Υγείας κ. Β. Κικίλια θέτει αντιστοίχως την ανάγκη υλοποίησης διαβούλευσης για:
– ένα σύγχρονο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
– ρεαλιστικές αλλαγές στον αντικαπνιστικό νόμο.
Ταυτοχρόνως ζητά:
1. Ένα πανεπιστήμιο που «θα παράγει γνώση, ανταγωνιστικότητα και όχι απλώς “πτυχιούχους ΑΕΙ”»
2. Παρεμβάσεις για τεχνολογική εκπαίδευση, ευφυείς πόλεις, καινοτομία, περιφερειακή ανάπτυξη, πρωτογενή τομέα ειδικά για τον νομό Τρικάλων
3. Ενεργοποίηση της ΕΛ.ΑΣ για τους ελέγχους εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου
4. Μείωση προστίμων για τους καταστηματάρχες και εξατομίκευση της ευθύνης προς τους καπνίζοντες πολίτες.
Αναλυτικά:

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Ο Δήμαρχος Τρικκαίων περιγράφει με γλαφυρό τρόπο τα όσα εκτυλίχθηκαν στο θέμα της χωροταξίας του νέου Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Τα χαρακτηρίζει ως «φαρσοκωμωδία», με τον τέως υπουργό να έχει «σπείρει τμήματα ανάλογα με τις κομματικές υποχρεώσεις, αλλά και ανάλογα με τις πολιτικές χάρες που θέλησε να εξυπηρετήσει σε ακαδημαϊκό επίπεδο».
Υπενθυμίζεται ότι η κατάσταση για τον νομό Τρικάλων είναι αρνητική, με ένα μόνο πανεπιστημιακό τμήμα να ιδρύεται – και μάλιστα αυτό να μεταφέρεται από γειτονικό νομό.
Ετσι, ο κ. Παπαστεργίου ζητά την έναρξη διαβούλευσης, για αυτό το σύγχρονο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, καθώς αναρωτιέται:
1. Τι γίνεται με την τεχνολογική εκπαίδευση, την καινοτομία, με την περιφερειακή ανάπτυξη, με τον πρωτογενή τομέα που τόσο πολύ αφορά την περιοχή μας, τα συστήματα ευφυών πόλεων για τα οποία τόση δουλειά κάναμε ήδη στα Τρίκαλα;

  1. Μακριά από εμάς η άποψη “κάθε πόλη και σχολή”, τι γίνεται όμως όταν βλέπεις να μην ισχύει το ίδιο για άλλες περιοχές;
  2. Τι γίνεται όταν το “κάθε πόλη και σχολή” γίνεται (ακόμη χειρότερα) “κάθε υποχρέωση υπουργού ή βουλευτή και σχολή”;

Κάπνισμα

Τα ζητήματα υγείας και πολιτισμού για σεβασμό του νόμου και απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους, θέτει στον νέο Υπουργό Υγείας κ. Κικίλια ο Δήμαρχος Τρικκαίων.
Αφού υπενθυμίζει τη σχεδόν «δονικοχωτική» προσπάθεια της δημοτικής αρχής ήδη από το 2017 για την εφαρμογή ενός νόμου με «ζωή» 6 ετών, αφού τονίζει τα «πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα μέχρι σήμερα», διαπιστώνει ο κ. Παπαστεργίου: «το εγχείρημά μας δεν έτυχε ανάλογης εφαρμογής και ανάλογων νομοθετικών παρεμβάσεων από την κεντρική εξουσία». Αποτέλεσμα; «Ο αντικαπνιστικός νόμος στη χώρα μας και το νομοθετικό πλαίσιο που τον διέπει επί της ουσίας βρίσκονται εν υπνώσει».
Και θέτει χαρακτηριστικά παραδείγματα, ταυτοχρόνως και ενδείξεις για τα όρια της διαβούλευσης που ζητά:
α) Την άμεση και αυτόνομη εμπλοκή της ΕΛ.ΑΣ στους ελέγχους, καθώς μόνη η παρουσία και η πραγματοποίηση ελέγχων από τις υποστελεχωμένες Δημοτικές Αστυνομίες, δεν επαρκεί
β) Την εκλογίκευση των προστίμων για τους καταστηματάρχες (σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για τη συντριπτική πλειονότητα των επαγγελματιών), με μια εξατομίκευση της ευθύνης προς τους καπνίζοντες πολίτες (σήμερα οι καταστηματάρχες θεωρούνται βασικοί υπαίτιοι και πληρώνουν μεγάλα πρόστιμα, σε αντίθεση με τους καπνιστές).

Και σύμφωνα με τον Δήμαρχο Τρικκαίων, στόχος της παρέμβασης αυτής είναι η «η δημιουργία ενός σύγχρονου κράτους που σέβεται του πολίτες και τους νόμους του».

 

Από το γραφείο Τύπου