Δήμος Τρικκαίων

Παπαστεργίου: Απελευθέρωση δυνάμεων για τη «Νέα Θεσσαλία»

27 Νοεμβρίου 2017
Ο πανηγυρικός του Δημάρχου Τρικκαίων σε εκδήλωση για τα 136 χρόνια ένταξης της Θεσσαλίας στο ελληνικό κράτος

Με το μήνυμα «Να απελευθερώσουμε από μέσα μας τη Νέα Θεσσαλία», ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου ολοκλήρωσε τον πανηγυρικό στην εκδήλωση για τα 136 χρόνια από την ένταξη της Θεσσαλίας στο ελληνικό κράτος. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017 στην Αθήνα, με πανηγυρική Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγ. Αικατερίνης στην Πλάκα. Μετά τον χαιρετισμό από τον πρόεδρο της «Πανθεσσαλικής Στέγης» κ. Στ. Κούτρα, ο Δήμαρχος Τρικκαίων εκφώνησε τον πανηγυρικό. Σε αυτόν, εστίασε σε δύο σημεία: στον αυτάρκη ρόλο της Θεσσαλίας ως περιφέρειας, και στην ανάγκη για μια «Νέα Θεσσαλία», που να «βλέπει» στο μέλλον.
Ο αυτάρκης ρόλος, με βάση τον σύγχρονο χαρακτήρα της περιφέρειας, συνίσταται  σε τομείς όπως ο επιστημονικός, ο αγροτικός, ο συγκοινωνιακός, ο τουριστικός, ο επιχειρηματικός, ο αθλητικός. Με συγκεκριμένα παραδείγματα, τόνισε την ανάγκη, αυτές οι δυνατότητες που υφίστανται, να προωθηθούν και να δημιουργήσουν μια νέα πραγματικότητα, αφού: «Ο Θεσσαλός αναπτύσσει τη δική του ταυτότητα, δρα, δημιουργεί, εργάζεται, καινοτομεί και πρωτοπορεί, πολλές φορές χωρίς καμία στήριξη». Πλέον, «πρέπει να κατανοήσουμε ότι η Θεσσαλία, στο κέντρο της χώρας, ως καρδιά της ζωντανής Ελλάδας, έχει όλα τα δεδομένα για να πρωτοπορήσει». Και για αυτά «χρειαζόμαστε σχεδιασμό, ισομέρεια, εμπιστοσύνη, τόλμη.  136 χρόνια μετά, ας απελευθερώσουμε από μέσα μας τη Νέα Θεσσαλία: τη Θεσσαλία της αυτάρκειας, της παραγωγικότητας, της καινοτομίας, της αλληλεγγύης».
Στη συνέχεια σχηματίστηκε πομπή, συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου Αθηναίων, που κατευθύνθηκε στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, όπου έγινε κατάθεση στεφάνων από τους επισήμους.  
Ακολούθησε παρουσίαση παραδοσιακών χορών στην πλατεία Συντάγματος από Θεσσαλικούς συλλόγους της Αττικής και της υπόλοιπης Ελλάδας. Συγκεκριμένα μετείχαν εκπρόσωποι από τον Σύλλογο Θεσσαλών Φλώρινας, το Κέντρο Λαογραφικής Έρευνας “Απόλλων” Τρικάλων, τη Θεσσαλική Ένωση Θριασίου Πεδίου, τον Σύλλογο Θεσσαλών Αχαρνών, τον Σύλλογο Θεσσαλών Φυλής “Ο Ρήγας Φεραίος”, τον Σύλλογο Θεσσαλών Χαϊδαρίου “Η Θεσσαλική Γη” και τον Σύλλογο Θεσσαλών Ν. Ιωνίας Αττικής.

Από το γραφείο Τύπου