Δήμος Τρικκαίων

Παπαστεργίου: Από τη δυτική Θεσσαλία το μοντέλο για τη διαχείριση απορριμμάτων

29 Ιουνίου 2017

 

Με αντιπαράθεση για το θέμα των συμβασιούχων στα απορρίμματα, αλλά και με σοβαρή συζήτηση για το μέλλον της διαχείρισης αποβλήτων, ξεκίνησε στα Τρίκαλα η 11η Πανελλήνια Σύνοδος των ΦΟΔΣΑ.
Οι Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων συζητούν επί τριήμερο (29 Ιουνίου – 1 Ιουλίου 2017) για την «Υλοποίηση του νέου Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων». Δηλαδή, για την επόμενη φάση της διαχείρισης απορριμμάτων και για ειδικότερα θέματα των ΦΟΔΣΑ (π.χ. χρηματοδοτικά εργαλεία, πλαίσιο κ.α.)
Με παρόντες, τον αν. υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκρ. Φάμελλο, τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Δήμαρχο Αμαρουσίου κ. Γιώργο Πατούλη, τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας και πρόεδρο της ΕΝΠΕ κ. Κ. Αγοραστό, δεκάδες Δήμαρχους από όλη τη χώρα, στελέχη της αυτοδιοίκησης και των ΦΟΣΔΑ, εκπροσώπους εταιρειών περί την ανακύκλωση και τη διαχείριση απορριμμάτων, το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Τρικκαίων φιλοξενεί μια μεστή συζήτηση.

Παπαστεργίου: Μοντέλο για τα απορρίμματα η ΠΑΔΥΘ

Ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο της ΠΑΔΥΘ Α.Ε., της ανώνυμης εταιρείας 10 ΟΤΑ Τρικάλων και Καρδίτσας που διαχειρίζεται την ανακύκλωση και της οποίας προεδρεύει του ΔΣ. Η εταιρεία, ως ανώνυμη, ως εταιρεία Δήμων και ως αναπτυξιακή, είναι το μοντέλο που θα μπορούσε να  εφαρμοστεί στην αποκομιδή, «τόσο απλά, τόσο ξεκάθαρα, μακριά από συνθήματα, ιδεοληψίες και νομικές ακροβασίες», τόνισε ο Δήμαρχος. Και τα παραδείγματα από την ΠΑΔΥΘ ήταν σαφή:
– Χωροθέτηση ΧΥΤΑ, ΣΜΑΥ, ΚΑΔΥ
– Ετοιμασία για τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων με ώριμη μελέτη
– Συγκεκριμένα βήματα για τα «πράσινα σημεία» και τη διαλογή στην πηγή
– αξιοζήλευτες επιδόσεις σε οικονομικό και περιβαλλοντικό επίπεδο (2.535.680 € κύκλος εργασιών για το 2016).
Επομένως, το «κόσμημα στην Αυτοδιοίκηση», όπως το χαρακτήρισε ο κ. Παπαστεργίου, είναι το μοντέλο που θα μας βοηθήσει «να αλλάξουμε. Να δούμε χωρίς παρωπίδες την πραγματικότητα».
Ακολούθησε ένα τρίλεπτης διάρκειας βίντεο για τα πεπραγμένα της ΠΑΔΥΘ ΑΕ.

Χαιρετισμοί

  • Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστός υπογράμμισε τη συνεχιζόμενη συνεργασία Δήμων και Περιφερειών, με παράδειγμα τη Θεσσαλία. Εθεσε στον  κ. Φάμελλο το φράγμα Μεσοχώρας και θέματα με τους δασικούς χάρτες.
  • Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας, Δημάρχος Μουζακίου κ. Γ. Κωτσός χαρακτήρισε ως «ορντίναντσα», τη συμπεριφορά της Πολιτείας προς τους Δήμους, με αφορμή τους συμβασιούχους, ενώ υπεισήλθε σε ειδικότερα θέματα για τους ΦΟΔΣΑ.
  • Ο αν. υπουργός κ. Φάμελλος, ανέφερε ότι η αυτοδιοίκηση συμμετείχε σε αναπαραγωγή του θέματος (των συμβασιούχων) και με μεροληπτική διαχείριση προσωπικού, μεμφόμενος την ΚΕΔΕ για αποφάσεις της. Τόνισε ότι η νυν κυβέρνηση είναι συνεπής προς τους συμβασιούχους, εγκαλώντας, όποιον «διαδηλώνει υπηρετώντας την κομματική ταυτότητα». Για τη Μεσοχώρα ήταν σαφής: «Θα γίνει φράγμα», είπε, ενώ χαρακτήρισε ως «τομή» τους δασικούς χάρτες. Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε ειδικά ζητήματα για τους ΦΟΔΣΑ, με προτεραιότητες, την ανακύκλωση και τη σημαντικότατη μείωση της ταφής απορριμμάτων.
  • Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Γ. Πατούλης ανέφερε ότι η νομοθετική και εκτελεστική εξουσίες ευθύνονται για όσα συνέβησαν. Τόνισε ότι «οι εποχικοί είναι εποχικοί», υπερασπίστηκε τις αποφάσεις της ΚΕΔΕ και ζήτησε «να είμαστε μαζί, να είμαστε ειλικρινείς και να παλέψουμε μαζί τις παθογένειες».
  • Ο εκπρόσωπος της ΝΔ, βουλευτής Φλώρινας κ. Γιάννης Αντωνιάδης ζήτησε να υπάρχουν κριτική και υποκριτική, να υποστηριχθεί η Αυτοδιοίκηση, να περάσει σε πράξεις η κυβέρνηση και μετέφερε τις ευχές του προέδρου της ΝΔ κ. Κυρ. Μητσοτάκη για την επιτυχία της Συνόδου.
  • Ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Τρικάλων κ. Γ. Καΐκης τόνισε ότι οι προσλήψεις, όπως τις ανακοίνωσε η κυβέρνηση, θα είναι ελάχιστες και θα επιφέρουν αύξηση Τελών. Κατά το ΚΚΕ, ευθύνη του κράτους θα πρέπει να είναι η αποκομιδή των απορριμμάτων, που χαρακτήρισε ως χώρο για «μεγάλες μπίζνες».

Ακολούθησε το πρόγραμμα των εισηγήσεων για όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με τους ΦΟΔΣΑ.

Από το γραφείο Τύπου