Δήμος Τρικκαίων

Παπαστεργίου: Δύο πυλώνες για την εξυπηρέτηση των πολιτών

5 Απριλίου 2017
Ο Δήμος με τα μάτια του πολίτη και ο Δήμος που χρειάζεται διαχείριση, είναι οι δύο πυλώνες για μια σύγχρονη διοίκησή του. Αυτό είναι το γενικό συμπέρασμα της ομιλίας του Δημάρχου Τρικκαίων, στο 2ο ετήσιο συνέδριο που διοργάνωσε ο Τομέας Μάνατζμεντ Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης (ΤΟΜΔΔΑ) της ΕΕΔΕ (Ελληνική Εταιρεία Διοίκησης επιχειρήσεων).

Γενικό θέμα του συνεδρίου ήταν «Για περισσότερη και καλύτερη Αυτοδιοίκηση». Στο αμφιθέατρο «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων, ο κ. Δημήτρης Παπαστεργίου συνομίλησε με θέμα «Σύγχρονες Υπηρεσίες προς τον Πολίτη», με τους Μαρία Ανδρούτσου, Δήμαρχο Αγ. Δημητρίου και Ανδρέα Ευθυμίου, Δήμαρχο Μοσχάτου – Ταύρου, με συντονιστή τον αντιπρόεδρο της Δ.Ε. της ΤΟΜΔΔΑ κ. Γιώργο Μπραουδάκη, Γενικό Διευθυντή της CMT ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΕΠΕ.
Ο κ. Παπαστεργίου διάρθρωσε την ομιλία του στην ανάγκη, ο Δήμοι «να στραφούν περισσότερο γύρω στις προσφερόμενες υπηρεσίες». Ξεκινώντας από την αρχή, ότι «Έξυπνη πόλη είναι η ανοιχτή, εξωστρεφής πόλη, που σκέφτεται διαφορετικά και βρίσκει λύσεις εκεί που άλλοι βρίσκουν προβλήματα», έθεσε στόχους άμεσους και πραγματοποιήσιμους.
Συγκεκριμένα:
– Ηλεκτρονικά πιστοποιητικά και λιγότερη ταλαιπωρία για τα στοιχειώδη. ΑΤΜ και delivery πιστοποιητικών
– Δήμος με αντανακλαστικά: Αμεση απάντηση και αλληλοτροφοδότηση στα αιτήματα των πολιτών και φυσικά ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής τους, με χρήση όλων των σύγχρονων τρόπων και μεθόδων που προσφέρει η τεχνολογία
– GIS. Για να ξέρουμε τί έχουμε, πού το έχουμε.
– Έλεγχος φωτισμού και, φυσικά, εξοικονόμηση πόρων
– Έλεγχος φαναριών κυκλοφορίας
– Έλεγχος θέσεων στάθμευσης
– Ηλεκτρονική διαβούλευση. Δεν το έχουμε συνηθίσει, αλλά έχει ενδιαφέρον.
– Έλεγχος ενέργειας στα δημόσια κτίρια και χρήση ΑΠΕ.

Εθεσε και μερικούς στόχους για το επόμενο διάστημα:

– Αισθητήρες, ΙΟΤ, ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, θορύβου
– Δίκτυο αισθητήρων για πρόληψη πλημμυρικών φαινομένων
– Κοινή βάση δεδομένων για δεσποζόμενα και αδέσποτα
– Έξυπνες λύσεις στη διαχείριση των αθλητικών χώρων
– Μέριμνα για τον πολίτη με εφαρμογές όπως αυτή για την Καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση, την τηλεπρόνοια, το νέο πρόγραμμα Activage για ασθενείς με Άνοια.
– Νέα ματιά στα μουσεία. Διαδραστικές εφαρμογές, χρήση beacons (ήδη λειτουργεί στα Τρίκαλα
Και παρά τις παθογένειες που υφίστανται(Δήμος – «κηπουρός» και όχι φορέας ανάπτυξης, αγκυλώσεις σε ζητήματα γραφειοκρατίας και ατέρμονες αναμονές για τις πολιτικές εξελίξεις), όπως τόνισε ο κ. Παπαστεργίου, το σημαντικό είναι «Να δούμε και να προτάξουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα. Και μέσω της εξωστρέφειας, να τις εκμεταλλευτούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Γιατί αυτή είναι η πιο σημαντική υπηρεσία στον πολίτη».

 

Από το γραφείο Τύπου