Δήμος Τρικκαίων

Παπαστεργίου προς ΣΥΡΙΖΑ: Με 7 αναπτυξιακές δράσεις ο Δ. Τρικκαίων

4 Σεπτεμβρίου 2017
6+1 προτεραιότητες για τον Δήμο Τρικκαίων έθεσε στους βουλευτές Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ ο Δήμαρχος κ. Δημήτρης Παπαστεργίου.

Οι τρεις βουλευτές, ο γραμματέας και στέλεχος της Νομαρχιακής Επιτροπής, επισκέφτηκαν τον κ. Παπαστεργίου στο Δημαρχείο το απόγευμα της Κυριακής 3 Σεπτεμβρίου 2017. Εν όψει του Αναπτυξιακού Συνεδρίου Θεσσαλίας που διοργανώνει η κυβέρνηση τον ερχόμενο Οκτώβριο, ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να μάθει τις ουσιαστικές ανάγκες και προοπτικές του Δήμου.

Οι κ.κ. Παναγιώτα Δριτσέλη, Σάκης Παπαδόπουλος, Χρ. Σιμορέλης, Στ. Νταούλας και Χρ. Μπάτζιος συζήτησαν για τα θέματα που έθεσε ο Δήμαρχος διά υπομνήματος που τους ενεχείρισε και ανέλυσε. Παρέστησαν επίσης, ο γενικός γραμματέας του Δήμου κ. Θωμάς Παπασίκα και ο ειδικός συνεργάτης κ. Χάρης Καλλιάρα.
Ο κ. Παπαστεργίου έθεσε μετ’ επιτάσεως επτά ζητήματα, ιεραρχώντας τα ως τα σημαντικότερα – αυτή τη στιγμή – για τον Δήμο, με αναπτυξιακή προοπτική και διάσταση πανελλήνια.

Συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος Τρικκαίων αναφέρθηκε εκτενώς σε:
Α.  Ολοκλήρωση της παραχώρησης του στρατοπέδου της πρώην ΤΑΞΥΠ, προκειμένου να ιδρυθεί Διαχρονικό Μουσείο Τρικάλων. Οι σχετικές διαδικασίες απαιτούν επιτάχυνση, προκειμένου, να συνδυαστούν με τον σχεδιασμό για:
1. Πάρκο Τοπικής Πανίδας & Χλωρίδας στον υπάρχοντα ζωολογικό κήπο

  1. Πάρκο Εναλλακτικών Δραστηριοτήτων-Περιπέτειας, στον προς ανάπλαση λόφο Προφήτη Ηλία
  2. Διαδραστικό Μουσείο Τεχνολογίας, στην οικία Τζάνα
  3. Το προς υλοποίηση Σπίτι των Τρικαλινών Μουσικών Δημιουργών (οικία Μάντζαρη)
  4. Το Μουσείο Τσιτσάνη
  5. Τον Μύλο των Ξωτικών (και το νέο μουσείο στον μύλο Ματσόπουλου)

Β. ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ

Απαιτούνται:
1. Επιτάχυνση της ενεργοποίησης Δράσεων του ΕΠΑνΕΚ (Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ, clusters & meta-clusters)

  1. Επιτάχυνση της ενεργοποίησης του Ε.Π. Αγροτικής Ανάπτυξης (Κατάρτιση των Νέων Γεωργών),

προκειμένου να συμβάλλουν θετικά στην επιτυχή υλοποίηση του σχεδιασμού.

Γ. ΙΑΜΑΤΙΚΟΣ ΠΟΡΟΣ ΡΙΖΩΜΑΤΟΣ

Είναι απαραίτητη η άμεση δημοσίευση της Δράσης «Αξιοποίηση και ανάδειξη των αναγνωρισμένων ιαματικών πηγών» του ΕΠΑνΕΚ, η οποία έχει εξειδικευθεί από τον Οκτώβριο του 2106, αποτελεί μία βασική παράμετρο για την επιτυχία του σχεδίου.

Δ. «ΠΡΑΣΙΝΟ ΠΑΚΕΤΟ» ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

Ο Δήμος Τρικκαίων υπέβαλλε πρόταση χρηματοδότησης έργων εξοικονόμησης ενέργειας (LED, Φ/Β, Φυσικό αέριο) προς την Ε.Τ.ΕΠ. και το Τ.Π.&Δ. συνολικού προϋπολογισμού 8, 5 εκ. ευρώ

Είναι άκρως αναγκαία η ολοκλήρωση της τροποποίησης σχετικής διάταξης (άρθρο 264 του 3852/2010), προκειμένου οι Δήμοι να συνάπτουν δάνεια για χρήση ΑΠΕ

 

Ε. ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΕΣ ΧΩΡΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ & ΑΣΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ

 

Ο Δήμος Τρικκαίων αναμένει άρση του αποκλεισμού του από την «Ολοκληρωμένη Προσέγγιση στη Χωρική Ανάπτυξη» του ΕΣΠΑ 2014-2020, που δεν επέτρεψε τη χρηματοδότησή του, ώστε να υλοποιήσει το μακροπρόθεσμο στρατηγικό αναπτυξιακό προγραμματισμό για την πόλη. Τέθηκε πληθυσμιακό κριτήριο, αποκλείοντας τον Δήμο από τη διαδικασία υποβολής προτάσεων. Παράλληλα, η πόλη των Τρικάλων παραμένει εκτός κι από τις ΤΑΠΤΟΚ, δεδομένου ότι αυτές αφορούν αστικά κέντρα με πληθυσμό έως 40.000 κατοίκους.

Στ. ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ

 

Απαιτείται έκδοση από τη Διαχειριστική Αρχή του ΠΕΠ Θεσσαλίας, νέας συμπληρωματικής πρόσκλησης, που θα αφορά στις Δομές Αντιμετώπισης της Φτώχειας και θα συμπεριλαμβάνει τη χρηματοδότηση κοινωνικού εστιατορίου και ξενώνα μεταβατικής φιλοξενίας, που θα αντικαταστήσει το Κέντρο Ημέρας και τον Ξενώνα Νυχτερινής Φιλοξενίας.
Ο Δήμος Τρικκαίων χρηματοδοτεί από ίδιους πόρους τις Δομές.

Ζ. ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Η ουσιαστική ενσωμάτωση των προσφύγων στην τοπική κοινωνία και στη λειτουργία της πόλης θα μπορούσε να ενισχυθεί από τη λειτουργία του Παραρτήματος Προσφύγων στο ήδη εγκεκριμένο και προς λειτουργία Κέντρο Κοινότητας.
Σε αυτή τη Δομή, το σύνολο των προσφύγων θα μπορούσε να ζητήσει υποστήριξη για απλά καθημερινά ζητήματα, επιταχύνοντας σε μεγάλο βαθμό την κοινωνική ενσωμάτωση.

Ακολούθησε συζήτηση, καθώς τέθηκαν διευκρινιστικές ερωτήσεις από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το πλήθος των θεμάτων και το εύρος των παρεμβάσεων, αποτελούν σημεία αναφορά για τον Δήμο Τρικκαίων και – ορισμένα εξ αυτών – για ολόκληρο τον νομό Τρικάλων.

Οι ΤΟΜΥ

Της συζήτησης για τα αναπτυξιακά σχέδια του Δήμου Τρικκαίων, προηγήθηκε η συζήτηση για τις ΤΟΜΥ. Τις Τοπικές Μονάδες Υγείας που, όπως είναι γνωστό, με βάση τον σχεδιασμό της κυβέρνησης θα λειτουργήσουν και στην πόλη των Τρικάλων. Παρέστησαν επίσης, ο διοικητής του Νοσοκομείου Τρικάλων κ. Δημήτρης Παρθένης και ο Υπεύθυνος ΜΥ- ΠΕΔΥ Τρικάλων κ. Βασίλης Μουργελάς. Αντικείμενο της συζήτησης ήταν η ολοκλήρωση των διαδικασιών για τη χωροθέτηση ΤΟΜΥ στα Τρίκαλα, τα ζητήματα εξοπλισμού, διευκολύνσεων, πρόσθετων πιθανών εργασιών κ.α.
Ο Δήμος Τρικκαίων, όπως τόνισε ο κ. Παπαστεργίου, παρέχει κάθε διευκόλυνση για τη λειτουργία των ΤΟΜΥ και το πλαίσιο της συζήτησης αφορούσε κυρίως σε τεχνικά ζητήματα.

 

Από το γραφείο Τύπου