Δήμος Τρικκαίων

Παπαστεργίου σε Κουρουμπλή: Τρία άμεσα μέτρα για τις πλημμύρες

15 Σεπτεμβρίου 2016
Τριπλή παρέμβαση του Δήμου Τρικκαίων στο υπουργείο Εσωτερικών, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες. Στην προγραμματισμένη σύσκεψη το πρωί της Τετάρτης 14 Σεπτεμβρίου 2016, ενώπιον του υπουργού κ. Κουρουμπλή, ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου έθεσε τρία ζητήματα - αποτέλεσμα της μελέτης για τις περιοχές που επλήγησαν.

1.Αμεση καταβολή αποζημιώσεων, τόσο στους πολίτες, όσο και στους ΟΤΑ.

  1. Παρεμβάσεις και έργα σε συγκεκριμένες περιοχές για την αποφυγή παρόμοιων καταστάσεων
  2. Ανάπτυξη από τον Δήμο Τρικκαίων, εφαρμογών ηλεκτρονικής ειδοποίησης και πρόληψης πλημμυρικών φαινομένων.

Οπως εξήγησε ο κ. Παπαστεργίου και με βάση τον διάλογο που αναπτύχθηκε με τον υπουργό και τον υφυπουργό κ. Γ. Μπαλάφα:

– Επείγει η ανακούφιση των πληγέντων, με χρήματα που θα καταβληθούν. Επείγει, επίσης, η αποζημίωση του Δήμου για την αγροτική οδοποιία. Η κυβέρνηση, ειδικά για τα επιδόματα σε πολίτες, όπως τονίστηκε, θα καταβάλλει προσπάθεια για ταχύτατη συνεργασία όλων των συναρμόδιων υπουργείων. Εξετάζεται, επίσης, για τους τρικαλινούς, η ένταξη σε πρόγραμμα “παγώματος” οφειλών.

– Ο Δήμος Τρικκαίων κατέθεσε υπόμνημα προεκτίμησης των ζημιών. Ταυτοχρόνως, έγινε συζήτηση για άμεση ολοκλήρωση της καταγραφής των προβλημάτων στις οικοσκευές, συνεργασία με τον ΕΛΓΑ για το ζωικό και φυτικό κεφάλαιο, υποβολή των αιτήσεων στην Περιφέρεια για τους επαγγελματιες. Ο Δήμος Τρικκαίων έχει ήδη ενεργοποιήσει τις αρμόδιες επιτροπές και υπαλλήλους.

– Λήψη άμεσων μέτρων για την πρόληψη με σύγχρονες ηλεκτρονικές μεθόδους,  παρόμοιων φαινομένων. Αυτό μπορεί να γίνει, τόνισε ο κ. Παπαστεργίου, με συνεργασία με ερευνητικά κέντρα και με την υπάρχουσα τεχνογνωσία του Δήμου και της e-trikala, όπως πχ με τοποθέτηση αισθητήρων και άλλες μεθόδους.

Παραλλήλως, έγινε σοβαρότατη συζήτηση για τις τυχόν ευθύνες του ΓΟΕΒ σε ζητήματα ελλιπούς παρέμβασης για αντιπλημμυρικά έργα. Στο ίδιο πλαίσιο, έγινε και συζήτηση για τα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα αναγκαία έργα.

Σημειώνεται ότι ο κ.  Παπαστεργίου είχε αποστείλει νωρίτερα και υπόμνημα στον υπουργό κ.  Κουρουμπλή, θέτοντας συγκεκριμένα τα θέματα που συζητήθηκαν στη σύσκεψη. Μετείχαν, δε, σε αυτή, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ.  Κ.  Αγοραστός,  ο αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Τρικάλων κ. Χρ. Μιχαλάκης και οι άλλοι 3 Δήμαρχοι του νομού, Καλαμπάκας κ.  Σινάνης, Πύλης κ. Μαράβας και Φαρκαδόνας κ. Μεριβάκης.

Από το γραφείο Τύπου