Δήμος Τρικκαίων

Παπαστεργίου για "Πράσινη Συμφωνία": Η Αυτοδιοίκηση “φορτίζει τις μπαταρίες του αύριο”

5 Ιουνίου 2020

Τον εθνικό στόχο που έθεσε η Ελληνική Κυβέρνηση στην παρουσίαση του προγράμματος για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα συνυπέγραψε στις 5 Ιουνίου 2020  στην “Τεχνόπολη” στο “Γκάζι” η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος.

Δημήτρης ΠαπαστεργίουΠρόεδρος ΚΕΔΕ: “Η Αυτοδιοίκηση αναλαμβάνει σήμερα με αίσθημα ευθύνης την “φόρτιση των μπαταριών του αύριο”. Οι Δήμοι της χώρας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή προκειμένου να επιτευχθεί ο εθνικός στόχος για βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη με παράλληλη προστασία του περιβάλλοντος. Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος που ανανεώνει ήδη τον στόλο της με τρια (3) ηλεκτροκίνητα Ι.Χ., αναλαμβάνει άμεσα πρωτοβουλίες για την ολιστική μετάβαση των τοπικών κοινωνιών και την εξυπηρέτηση των πολιτών προς αυτήν την κατεύθυνση.

Κυριάκος Μητσοτάκης, Πρωθυπουργός: “Η πράσινη στροφή είναι μια επιλογή, πρώτα απ’ όλα πολιτική”

 Ο Πρωθυπουργός τόνισε πως αποτελεί επιλογή, πρώτα απ’ όλα πολιτική, η πράσινη στροφή συμπληρώνοντας πως αφορά στο σύνολό της την ελληνική κοινωνία. Το Εθνικό Σχέδιο Μετάβασης στην Ηλεκτροκίνηση αποτελεί έναν από τους κεντρικούς πυλώνες της περιβαλλοντικής αντίληψης της κυβέρνησης για την εγκατάλειψη των ρυπογόνων καυσίμων. Ταυτόχρονα, όμως, αποτελεί κι ένα σχέδιο ολιστικό. Ένα σχέδιο το οποίο αφορά το Κράτος, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τις Περιφέρειες, τους Δήμους, την Αγορά, και σε όλες τις εκφάνσεις της και την Κοινωνία των Πολιτών. Γι’ αυτό και συνοδεύτηκε από την «Πράσινη Συμφωνία» που υπέγραψαν μεταξύ 19 φορέων, το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών και το Υπουργείο Ενέργειας & Περιβάλλοντος και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος. Η συμφωνία θέτει το πλαίσιο της υποχρέωσης του κάθε φορέα έτσι ώστε αυτό το εθνικό σχέδιο αυτό να γίνει πράξη το συντομότερο δυνατόν.

Τον Πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος εκπροσώπησε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΕ, Δήμαρχος Παπάγου – Χολαργού και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Ηλίας Αποστολόπουλος και ο Γενικός Διευθυντής της Κ.Ε.Δ.Ε. Γιάννης Καραγιάννης.

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος δεσμεύτηκε:

  1. Για την ενεργό συμμετοχή της αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού στην προσπάθεια για επίτευξη του εθνικού στόχου για βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη με παράλληλη προστασία του περιβάλλοντος, προωθώντας την ηλεκτροκίνηση και την παραγωγή ενέργειας από Α.Π.Ε., ως βασικό πυλώνα πολιτικής.
  2. Για την προώθηση ενός νέου μοντέλου αστικών μετακινήσεων εντός των πόλεων, που θα δίνει κίνητρα για τη χρήση ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ηλεκτρικώνscooter και ποδηλάτων, θα προκρίνει τη χρήση των ΜΜΜ αντί των ΙΧ αυτοκινήτων με συμβατικά καύσιμα και θα προκρίνει την επέκταση των ποδηλατοδρόμων.
  3. Για τη δημιουργία επαρκούς δικτύου υποδομών φόρτισης για τα οχήματα και τα δίτροχα στις περιοχές ευθύνης των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), με παράλληλη ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης.
  4. Για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας και στάθμευσης των ηλεκτρικών οχημάτων , στις περιοχές ευθύνης των ΟΤΑ, προβλέποντας συγκεκριμένα μέτρα κατά το σχεδιασμό και υλοποίηση των ΣΒΑΚ των Δήμων, ώστε να μετουσιώσουμε την εμπειρία καινοτόμων πιλοτικών έργων ηλεκτροκίνησης σε χρήσιμα συμπεράσματα για τη λήψη μόνιμων μέτρων.
  5. Για τη δημιουργία όπου δεν υπάρχει και την ενίσχυση όπου υπάρχει, δικτύου ποδηλατοδρόμων για χρήση από τα ηλεκτρικά ποδήλατα, τόσο σε μικρότερες πόλεις όσο και στα μεγάλα αστικά κέντρα.
  6. Για την αλλαγή του στόλου των πεπαλαιωμένων και ρυπογόνων οχημάτων της αυτοδιοίκησης και τη σταδιακή αντικατάστασή τους με ηλεκτροκίνητα οχήματα, αξιοποιώντας καταρχήν πόρους απο το νέο ΕΣΠΑ αλλά και άλλους ευρωπαϊκούς πόρους.
  7. Για την ανάληψη στοχευμένων δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των τοπικών κοινωνιών, με στόχο την προώθηση της ιδέας της ηλεκτροκίνησης και της χρήσης των ηλεκτρικών οχημάτων.

Αμέσως μετά, οι εκπρόσωποι των 19 φορέων που υπέγραψαν την «Πράσινη Συμφωνία για την Προώθηση της Ηλεκτροκίνησης» με τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών, Κώστα Αχ. Καραμανλή και τον Υπουργό Ενέργειας & Περιβάλλοντος, Κωστή Χατζηδάκη, σε συζήτηση που ακολούθησε με τον Πρωθυπουργό, τον ευχαρίστησαν για την εμπιστοσύνη του για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα.

Ο Πρωθυπουργός είδε από κοντά τα ηλεκτροκίνητα ποδήλατα και αυτοκίνητα, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξε για τα πρωτότυπα ηλεκτρικά οχήματα που έχουν κατασκευάσει φοιτητές και ερευνητές των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας και τα οποία έχουν διακριθεί σε διαγωνισμούς καινοτομίας και αγώνες, διεθνώς.