Δήμος Τρικκαίων

Παπαστεργίου: Η νέα εποχή στην τουριστική πολιτική και ο Μύλος των Ξωτικών

10 Δεκεμβρίου 2021

Τον τουρισμό στη νέα εποχή και το παράδειγμα του Μύλου των Ξωτικών, αλλά και συνολικότερα των Τρικάλων, ανέλυσε ως πρακτικές σε ενδιαφέρουσα διαδικτυακή εκδήλωση ο Δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου. Επρόκειτο για την τριήμερη διοργάνωση του 3ου Digi Lab Series από το RouteCLub με τίτλο «Στηρίζουμε το Αύριο» που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα (παλιά σφαγεία) και αφορούσε συνολικότερα στη δυτική Ελλάδα. Ο κ. Παπαστεργίου στην ενότητα Τουρισμός 4.0 μίλησε ουσιαστικά για τρία βασικά επίπεδα:  1. Τη νέα νοοτροπία και την αλλαγή που επέφερε στον τουρισμό το διαδίκτυο, τα social media και η εμπειρία κάθε πολίτη. «Εχει τελειώσει ο παλιός “τουρισμός του φυλλαδίου” και περάσαμε στον “τουρισμό μέσω των social”», τόνισε χαρακτηριστικά
  2. Την ανάγκη να δομηθεί ο τουρισμός βάσει νέων δεξιοτήτων, ως οργανωμένη κίνηση, με αλλαγή συνηθειών, με μια συμμετέχουσα κοινωνία, που θα αντιμετωπίζει υπό νέα οπτική την ίδια την πόλη
  3. Τον Μύλο των Ξωτικών και τα Τρίκαλα ως καλή πρακτική και συνδυασμό των παραπάνω. Από τη μια, η προβολή των θετικών στοιχείων και πλεονεκτημάτων της πόλης (40.000 ποδήλατα, διαβάσεις, μνημεία, φύση, ποταμός, καινοτομία). Από την άλλη και αλληλοσυμπληρούμενη, η ματιά της πόλης με τα μάτια του επισκέπτη, που οδήγησαν στον εντοπισμό των αρνητικών κριτικών και σημείων, με διάθεση αλλαγής και νέας δυναμικής. Ετσι, εξήγησε ο κ. Παπαστεργίου, «καθίσαμε στα θρανία, δημιουργήσαμε την Ακαδημία των Ξωτικών, δημιουργήσαμε τη νέα παλέτα του τοπικού προϊόντος».

Ο κ. Παπαστεργίου τόνισε, ακόμη, ότι στον Δήμο Τρικκαίων κυριαρχεί η διάθεση «να αλλάξουμε τη μοίρα των πραγμάτων, να εμπλέξουμε όλη την κοινωνία, όχι μόνο τον Δήμο ή τους φορείς ή τους επαγγελματίες του τουρισμού».
Και μπορεί, επεσήμανε, να χρειάζεται η κρατική βοήθεια, αλλά «πιστεύουμε ότι εμείς μπορούμε να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας» για τα θέματα της αλλαγής νοοτροπίας και της νέας οπτικής απέναντι στην πόλη.

Από το γραφείο Τύπου