Δήμος Τρικκαίων

Παπαστεργίου: Η ψηφιοποίηση αλλάζει τον αθλητισμό και το μπάσκετ

23 Ιουνίου 2022

Τις μεγάλες στιγμές του 1987 και το χρυσό της «επίσης αγαπημένης» εθνικής ομάδας μπάσκετ έφερε ως παράδειγμα ο Δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, στη διάρκεια υπογραφής μνημονίου συνεργασίας που μεταφέρει την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης στην ψηφιακή εποχή, ενώ εφοδιάζει και τα γυμναστήρια της χώρας με κάμερες για τη μετάδοση όλων των αγώνων.
1. Ο κ. Παπαστεργίου επεσήμανε για την ψηφιοποίηση: «Η Ελλάδα νομίζω ότι πλέον αλλάζει. Ψηφιοποιείται χάρη στη δουλειά που γίνεται στο υπουργείο και δεν είναι μόνο μια τρέλα προσωπική των κ. Πιερρακάκη, Λιβάνιου και του πρωθυπουργού. Η Ελλάδα μπορεί πλέον να αρχίσει να λογοδοτεί γιατί έχουμε πλέον στοιχεία, όταν έχεις ψηφιοποιήσει κάτι μπορείς να το μετρήσεις. (…) Η ψηφιοποίηση φεύγει από τον σκληρό πυρήνα του κράτους που δεν είναι μόνο η εφορία, ο ΕΦΚΑ αλλά στην ψηφιοποίηση όλης της χώρας μας και ο αθλητισμός είναι η ζωή μας».
2. Και έφερε ως παράδειγμα το πρόγραμμα «Πέλοπας»: «Ο “Πέλοπας” δεν ξεκίνησε μόνο από το παράδοξο ότι δεν ξέραμε τις αθλητικές εγκαταστάσεις αλλά και από το γεγονός ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση ζητούσε μια παράταση για αδειοδότηση χωρίς στοιχεία. Πρέπει να λογοδοτούμε. Έγινε ο “Πέλοπας” προκειμένου κάθε Δήμος να ζητούμε παρατάσεις για να προχωράμε αδειοδοτήσεις στα παλιά γήπεδα».
3. Ειδικά για το συγκεκριμένο μνημόνιο συνεργασίας και το μπάσκετ, τόνισε: «Με το τεράστιο ενδιαφέρον του υπουργείου Αθλητισμού προχωράμε σε αλλαγές. Και στον Βαγγέλη Λιόλιο λάμπει το πρόσωπό του όποτε συζητάμε πώς θα ανεβάσουμε το μπάσκετ, πώς θα φέρουμε τα παιδιά που δεν έχουν ζήσει το ‘87 να ξαναμπούν στα γήπεδα. Στην παρούσα συγκυρία δεν θα μπορούσαμε να απουσιάσουμε. Θέλουμε να κάνουμε τη φλόγα, ξανά φωτιά. Να είμαστε δίπλα σας στις πολύ μεγάλες επιτυχίες που πρέπει να γράψουμε ξανά».

Τι είναι η ψηφιοποίηση στο μπάσκετ


Τα σημεία κλειδιά του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, του Υφυπουργείου Αθλητισμού, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και της ΕΟΚ:

– Σκοπός: Υλοποίηση του έργου «Πλήρως αυτοματοποιημένη Τηλεοπτική Μετάδοση Αγώνων από μια κάμερα μέσω διαδικτύου

– Συνεργασία όλων των φορέων, ώστε να εγκατασταθούν στα γήπεδα ανά την επικράτεια στατικός εξοπλισμός (χωρίς να απαιτείται χειριστής), σύστημα προβολής και λήψης εικόνας και ήχου, κατάλληλο συνοδευτικό λογισμικό, δίκτυο υψηλών ταχυτήτων σε όλους τους χώρους των γηπέδων, για την απρόσκοπτη μετάδοση των αγώνων.

– Διάρκεια μνημονίου: Πέντε χρόνια

– Χρηματοδότηση: από το Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΤΠΑ) του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης

– Υφυπουργείο Αθλητισμού και ΚΕΔΕ θα μεριμνήσουν για τη διάθεση των αθλητικών εγκαταστάσεων

– Η ΕΟΚ θα είναι ο φορέας υλοποίησης και λειτουργίας του έργου

Το μνημόνιο συνυπέγραψαν στα γραφεία της ΕΟΚ την Πέμπτη 23 Ιουνίου 2002 ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, Βαγγέλης Λιόλιος , ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης , Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θοδωρής Λιβάνιος, ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης και ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ ) Δημήτρης Παπαστεργίου.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, από την επόμενη ημέρα κιόλας ξεκινάει το ψηφιακό μητρώο για τα σωματεία της ΕΟΚ και δρομολογείται η πλήρης ψηφιοποίηση όλων των διαδικασιών (επικοινωνία, μεταγραφές, φύλλα αγώνα κ.λπ.). Εκτός αυτού μάλιστα, ο Υφυπουργός Αθλητισμού, ανήμερα του εορτασμού της Παγκόσμιας Ολυμπιακής Ημέρας, συμβολικά ανακοίνωσε και την Ψηφιακή Κάρτα Αθλητή/ Αθλούμενου που θα υλοποιηθεί για όλο τον αθλητισμό της χώρας τις προσεχείς εβδομάδες.

Από το γραφείο Τύπου