Δήμος Τρικκαίων

Παπαστεργίου: Η τεχνολογία είναι το μέσον, προορισμός είναι ο άνθρωπος

5 Φεβρουαρίου 2023

Τη διαπίστωση ότι η τεχνολογία επιλύει προβλήματα, αλλά ως πυλώνας  ανάπτυξης με ορίζοντα και γνώμονα τον άνθρωπο, ανέλυσε ο Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου στην ομιλία του σε εκδήλωση για τον “Ψηφιακό Μετασχηματισμό” στην  Ελλάδα με τη συνδρομή της ΕΕ.


Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 4 Φεβρουαρίου 2023 στο Μουσείο Τσιτσάνη από το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα. Εντασσόταν, δε, στο πλαίσιο διήμερων δράσεων του Γραφείου στις 3 και 4 Φεβρουαρίου 2023 σε Λάρισα και Τρίκαλα με θέμα «Η Ευρωπαϊκή Ενωση στη Θεσσαλία».
Ομιλήτρια μαζί με τον κ. Παπαστεργίου ήταν η ευρωβουλευτής κ. Αννα- Μισέλ Ασημακοπούλου με συντονιστή δημοσιογράφο τον κ. Νίκο Ευσταθίου. Τους ομιλητές προλόγισε η υπεύθυνη τύπου του γραφείου της Ε.Ε. στην Ελλάδα κ. Αννα Ευσταθίου.

Εξι άξονες
Ο καιρός Παπαστεργίου αρχικώς υπενθύμισε τις τεράστιες διαφορές ανάμεσα στο ξεκίνημα των ψηφιακών δράσεων του Δήμου Τρικκαίων από το 2004 με το σήμερα και τους ενδιάμεσους σταθμούς, όπως η ίδρυση της e-trikala, το Λεωφορείο Χωρίς Οδηγό, πλήθος προγραμμάτων, τα οποία δείχνουν “πού οδεύει η τεχνολογία”. Και εξήγησε ότι ένας βασικός λόγος, για τον οποίο προωθούνται και υλοποιούνται συγκεκριμένα έργα, είναι η κοινωνία των Τρικάλων, “που έχει συνηθίσει να βλέπει καινούρια δεδομένα”. Το στίγμα της τοποθέτησής του δόθηκε από δύο φράσεις:
– Τεχνολογία στα μέτρα των πολιτών
– Η τεχνολογία είναι το μέσον, όχι ο προορισμός. Προορισμός είναι ο άνθρωπος.

Σε αυτή τη βάση ανέπτυξε έξι βασικούς άξονες που αφορούν στην ψηφιακή μετάβαση και στον ψηφιακό μετασχηματισμό μέσω και των κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
1. Δίνονται λύσεις σε προβλήματα των πολιτών.
Ο Δήμαρχος Τρικκαίων παρουσίασε  το παράδειγμα με το Γραφείο Εξυπηρέτησης – και καταγραφής αιτημάτων – Δημοτών το γνωστό “20000”, με την καταγραφή, παρακολούθηση και ενημέρωση των πολιτών για την πορεία επίλυσης κάθε αναφοράς, με έμφαση στον αυτοέλεγχο του Δήμου. Αυτό, τόνισε ο κ Παπαστεργίου, μας οδήγησε στο να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών.
2. Η κοινωνική διάσταση του ψηφιακού μετασχηματισμού
Ο Δήμαρχος Τρικκαίων αναφέρθηκε σε μία καινοτόμα δράση που υλοποιείται στα Τρίκαλα ήδη από τον Οκτώβριο του 2022. Στο πλαίσιο της εφαρμογής ελεγχόμενης στάθμευσης, οι πολίτες πληροφορούνται (μόλις πληρώνουν για τη στάθμευση) ότι τμήμα του ποσού που καταβάλλουν, μεταφέρεται σε ένα “Ενεργειακό Αποθετήριο”. Δηλαδή χρήματα των πολιτών από τη στάθμευση, πιστώνονται  σε λογαριασμούς δικαιούχων του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, για την πληρωμή λογαριασμών ρεύματος. Μέχρι στιγμής έχουν ωφεληθεί 450 τρικαλινά νοικοκυριά με 100 ευρώ έκαστο.
3. “Από το πρόβλημα προς τη λύση
Μια διαφορετική πορεία για την επίλυση προβλημάτων παρουσίασε ο κ. Παπαστεργίου. Σημασία έχει να βρίσκουμε το πρόβλημα και ακολούθως να το επιλύουμε, τόνισε, δίνοντας έμφαση στη συνεργασία της ΚΕΔΕ με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αναφερόμενος στη μείωση της γραφειοκρατίας για ζητήματα που αφορούν τους πολίτες.
4. Συμπεριληπτική ψηφιακή πολιτική
”Να μην αφήσουμε κανέναν πίσω, ούτε κοινωνικά ούτε ψηφιακά”, τόνισε ο κ Παπαστεργίου, εξηγώντας πως η τεχνολογία είναι το σημείο τομής, ανάμεσα στις πρωτοβουλίες της ΕΕ και στις ψηφιακές λύσεις.
Και έφερε ως παράδειγμα τα ευρωπαϊκά κονδύλια στην Αυτοδιοίκηση, που μέσω των διαφόρων προγραμμάτων ανέρχονται σε περίπου μισό δις ευρώ.
5. Καταπολέμηση ανεργίας 
Ο κ. Παπαστεργίου έδωσε έμφαση στις δυνατότητες που δίνει η τεχνολογία για την εξεύρεση νέων θέσεων εργασίας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα νέους και νέες των Τρικάλων που παραμένουν στα Τρίκαλα βρίσκοντας δουλειά μέσω και της e trikala. “Αυτοί οι νέοι θα είχαν φύγει”, σημείωσε ο κ Παπαστεργίου, “αλλά πλέον βρίσκουν ευκαιρίες και μένουν για δουλειά στην πόλη”.
6. Περιβάλλον και τεχνολογία
Μεγάλη βαρύτητα έδωσε ο Δήμαρχος Τρικκαίων στη σχέση περιβάλλοντος και τεχνολογίας. Με τον Δήμο Τρικκαίων να έχει ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Αποστολή για τις 100 Κλιματικά Ουδέτερες και Εξυπνες Πόλεις μέχρι το 2030, ο κ. Παπαστεργίου αναφέρθηκε στις δυνατότητες που υπάρχουν για τη δημιουργία νέου οικοσυστήματος, το οποίο θα προσφέρει θέσεις εργασίας.

Η κ. Ασημακοπούλου

Η κ. Ασημακοπούλου από την πλευρά της αναφέρθηκε σε τρία βασικά ζητήματα:
– στα άλματα που έχουν κάνει τα Τρίκαλα όλα αυτά τα χρόνια στον τομέα της ψηφιακής δράσεων και μετάβασης
– στις γενικότερες χρηματοδοτήσεις και δυνατότητες που δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση για ψηφιακά έργα, αναφέροντας χαρακτηριστικά τα 6,7 δισεκατομμύρια μέχρι το 2027 καθώς και το 20% του Ταμείου Ανάκαμψης πού οδεύει για παρόμοια έργα στη χώρα μας
–  στις βασικές αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες, όπως τόνισε, αφορούν εξειδικεύονται στην προστασία των πολιτών από εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, ιντερνετικών πλατφορμών κ.α.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος
Χαιρετισμό απεύθυνε ο τρικαλινός Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας . Αναφερόμενος στο Μουσείο Τσιτσάνη, υπενθύμισε το ότι χρηματοδοτήθηκε  και από ευρωπαϊκούς πόρους, ενώ έδωσε έμφαση  στις ψηφιακές δράσεις του Δήμου Τρικκαίων. Επίσης αναφέρθηκε στις δυνατότητες που προσφέρει η Ε.Ε.μέσω των χρηματοδοτήσεων, τονίζοντας χαρακτηριστικά: “Να κατανοήσουμε τι σημαίνει η Ευρώπη για την Ελλάδα”.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας
Χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, αναφερόμενος επίσης στα ψηφιακά έργα του Δήμου Τρικκαίων, τόνισε τη συνεργασία ανάμεσα στις δύο πλευρές, δίνοντας έμφαση στα έργα ψηφιακής μετάβασης που υλοποιεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας τόσο στα Τρίκαλα και τον Δήμο Τρικκαίων, όσο και σε ολόκληρη τη Θεσσαλία. Χαρακτηριστικές ήταν δύο φράσεις του. Η πρώτη αφορούσε το ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν τυγχάνει της προβολής που θα έπρεπε και η δεύτερη, ότι με τα συγκεκριμένα ψηφιακά έργα “προεξοφλούμε το μέλλον, δεν μέλλον-ποιούμε το παρόν”.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις, από τον πρ. Δήμαρχο Τρικκαίων Μιχάλη Ταμήλο, με ένα μικρό ιστορικό από την έναρξη των ψηφιακών δράσεων στα Τρίκαλα και την ίδρυση της e-trikala ήδη από το 2004, και από τον διευθύνοντα σύμβουλο της e-trikala ΑΕ κ. Οδ. Ράπτη, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη να “ανοίξει ο ψηφιακός διάλογος”.

Παραβρέθηκαν επίσης, ο βουλευτής Τρικάλων Θανάσης Λιούτας, η πρόεδρος του Μουσείου Τσιτσάνη Νικ. Μπρουζούκη, ο πρ. αντιδήμαρχος Τρικκαίων Αχ. Λασπάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Δια Βίου Μάθησης και Απασχόλησης Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Χρ. Γακόπουλος, ο περιφερειακός σύμβουλος Γιάννης Χάιδος, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Τρικάλων Χρ. Μπλουγούρας, ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Χρ. Ζαραμπούκας και πολίτες των Τρικάλων.

Από το γραφείο Τύπου

Θανάσης Μιχαλάκης