Δήμος Τρικκαίων

Παπαστεργίου: Οι επτά προτεραιότητες για μια σύγχρονη Αυτοδιοίκηση

17 Απριλίου 2020

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, Δήμαρχος Τρικκαίων και Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος μιλάει για την επόμενη μέρα της Αυτοδιοίκησης σε ένα σύγχρονο αποκεντρωμένο κράτος, τον ρόλο της ΚΕΔΕ και της Αυτοδιοίκησης στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης λόγω του covid 19.

Μιλώντας στο epoli.gr ο κ. Παπαστεργίου αναφέρει τις επτά προτεραιότητες για μια σύγχρονη Αυτοδιοίκηση.
«Η Αυτοδιοίκηση ωριμάζει, περνά σε μία νέα εποχή, με νέες, διευρυμένες αρμοδιότητες, όχι γιατί αυτό αποτελεί απωθημένο των Δημάρχων, αλλά απαίτηση της κοινωνίας.
Πρέπει όμως να ξεκινήσουμε από κάποιες θεμελιώδεις αρχές. Ο στόχος μας θα πρέπει να είναι μία νέα Αυτοδιοίκηση με διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, με άποψη και ευθύνη για την πρωτοβάθμια υγεία και παιδεία, με ξεκάθαρες αρμοδιότητες ανάμεσα σε αυτή και τους άλλους βαθμούς εξουσίας», σημειώνει ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και παρουσιάζει τις επτά αρμοδιότητες που θα πρέπει να έχουν οι Δήμοι:
1. Οικονομική αυτοτέλεια. Να γνωρίζουν οι πολίτες πού πάνε τα χρήματά τους.
2. Διακριτός ρόλος στο νέο ΕΣΠΑ. Να αποφασίζουμε εμείς για τα έργα και τις παρεμβάσεις στις περιοχές μας.
3. Κατάργηση των περιττών ελέγχων και επιτάχυνση αυτών που θα συμφωνήσουμε πως πρέπει να διατηρηθούν.
4. Κατάργηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων με τη σημερινή τους μορφή και καταμερισμός των αρμοδιοτήτων τους στον Α’ και Β’ Βαθμό.
5. Ψηφιοποίηση όλων των διαδικασιών από την αρχή. Διαλειτουργικότητα σε όλα τα επίπεδα, προκειμένου να μην αναγκαστεί ξανά ο δημότης να έρθει στο Δημαρχείο. Τουλάχιστον όχι για δουλειά ή για να κάνει τον κλητήρα μας.
6. Σαφής προσανατολισμός σε αναπτυξιακά έργα και πρωτοβουλίες. Είναι εξαιρετικά χρήσιμες οι αναπλάσεις, αλλά δε θα κρατήσουν από μόνες τους, τους νέους μας πίσω.
7. Πλέον, και λόγω των τελευταίων γεγονότων, ειδικό πρόγραμμα ενίσχυσης των Δήμων μετά την κρίση με τον CO-VID-19».

Ο Κ. Παπαστεργίου ανέπτυξε ακόμη την φιλοσοφία του για την λειτουργία της ΚΕΔΕ λέγοντας μεταξύ άλλων: «Να γίνει η ΚΕΔΕ ένα εργαλείο καθημερινής υποστήριξης των Δήμων, και ειδικά των μικρών ορεινών και νησιωτικών Δήμων, που λόγω της υποστελέχωσης, προσπαθούν παρά τις καθημερινές αντιξοότητες, να μείνουν όρθιοι. Η λέξη συνεργασία, με χαρακτηρίζει γενικότερα. Μόνο έτσι πετυχαίνουμε στόχους.
Ο καθένας μόνος του, μπορεί απλώς να είναι ένα φωτισμένο παράδειγμα για μια συγκεκριμένη περίοδο. Με εκφράζει άλλωστε απόλυτα το ρητό: «Αν θέλεις να πας κάπου γρήγορα, πήγαινε μόνος σου, αν θέλεις να πας μακριά, πήγαινε με παρέα». Και η Αυτοδιοίκηση έρχεται από μακριά και οφείλει να προχωρήσει ακόμη περισσότερο.
Ήδη, αυτές οι συνεργασίες αποδίδουν, είτε με τις καλές πρακτικές που ανταλλάσσουν οι Δήμοι σε θέματα εξυπηρέτησης των πολιτών, είτε με συνέργειες με ιδιωτικούς και συλλογικούς φορείς στη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού.
Άλλωστε ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ μπήκαν σε μία νέα περίοδο με νέες διοικήσεις και είναι εξαιρετικά ευτυχής η συγκυρία στην κεφαλή της ΕΝΠΕ να βρίσκεται ένας νέος άνθρωπος σαν τον Απόστολο, με τον οποίο ήδη έχει δομηθεί μία σχέση αλληλοεκτίμησης και εμπιστοσύνης».

 

Μπορείτε να διαβάσετε όλη τη συνέντευξη ΕΔΩ