Δήμος Τρικκαίων

Παπαστεργίου προς Γαβρόγλου: Και το δούλεμα έχει ένα όριο

7 Ιανουαρίου 2019
Σκληρή επιστολή του Δημάρχου Τρικκαίων στον υπουργό Παιδείας ήδη από τον Νοέμβριο, για τις αδικίες στη χωροθέτηση του νέου πανεπιστήμιου Θεσσαλίας

Το Υπουργείο Παιδείας και το Πανεπιστημιακό μπλοκ, λίγο πριν τις γιορτές έφεραν προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο για το νέο Νομοσχέδιο Θεσσαλίας, το οποίο -σε εκπαιδευτικό επίπεδο- στέλνει ακόμη πιο πίσω τα Τρίκαλα, σε σχέση με την υπόλοιπη Θεσσαλία.

Ο Δήμαρχος Τρικκαίων με σκληρή του επιστολή προς τον Υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, η όποια κοινοποιήθηκε στον Πρωθυπουργό αλλά και στους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων από τις 8 Νοεμβρίου 2018 (όταν το νομοσχέδιο βγήκε σε διαβούλευση), μιλάει πλέον για ωμό «δούλεμα», αφού οι προθέσεις για εποικοδομητικό διάλογο ήταν, δυστυχώς, μονομερείς. Δεν είναι τυχαίο ότι πλέον έντονη είναι η ανησυχία και στην τοπική πανεπιστημιακή κοινότητα για τις εξελίξεις.

Αυτό το «δούλεμα», στηρίζεται σε τρία διαφορετικά σημεία, όπως αναγράφει χαρακτηριστικά στην επιστολή του ο κ. Παπαστεργίου:

  1. Η συζήτηση ξεκίνησε στρεβλά από την πλευρά των δύο πανεπιστημιακών ιδρυμάτων (ΑΕΙ και ΤΕΙ), χωρίς να μπουν στον κόπο να ρωτήσουν για τις ανάγκες, αλλά και τις προοπτικές ανάπτυξης των περιοχών μας, χωρίς να στείλουν ούτε καν ένα email στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
  2. Στις 11/10/2018, σε όλους τους τόνους μας ξεκαθαρίσατε ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα να δημιουργηθούν νέα τμήματα αφού «το Πανεπιστήμιο δεν μπορεί να τα σηκώσει», αφού «η Σύγκλητος δεν έχει λάβει καμία σχετικά απόφαση»…
  3. Μερικές ημέρες μετά, τινάξατε την μπάνκα στον αέρα και μοιράσατε νέα τμήματα «δεξιά και αριστερά» χωρίς καμία απόφαση, καμιάς Συγκλήτου, χωρίς καν να έχουν συζητηθεί ποτέ στη Σύγκλητο τέτοια ζητήματα.

 

Οι αριθμοί είναι σαφείς:

  • Βόλος 15 τμήματα
  • Λάρισα 11 τμήματα
  • Λαμία 6 τμήματα
  • Καρδίτσα 5 τμήματα
  • Τρίκαλα 2 + 1 τμήματα

 

Τι κι αν «Δεσμευτήκατε σε ένα τραπέζι διαλόγου για συγκεκριμένα τμήματα δηλώνοντας αδυναμία δημιουργίας νέων, και την επόμενη μέρα “το αφεντικό τρελάθηκε” και άρχισε να μοιράζει νέα τμήματα χωρίς καμία τεκμηρίωση και αιτιολόγηση;». Μα είναι τρελό στο τραπέζι του διαλόγου να λέγεται πως δεν μπορούν να δημιουργηθούν νέα τμήματα και δύο εβδομάδες μετά να δημιουργούνται από το πουθενά νέα τμήματα σε Βόλο, Λάρισα, Καρδίτσα και Λαμία!

Και συνεχίζει ο κ. Παπαστεργίου: «Αν θέλατε να είστε ειλικρινής, θα έπρεπε να πείτε πως “είναι δυνατή η δημιουργία νέων Τμημάτων ΠΑΝΤΟΥ εκτός από τα Τρίκαλα”. Αλλιώς δεν μπορώ να αντιληφθώ, γιατί μόνον το δικό μας αίτημα για Τμήμα Πληροφορικής δεν έγινε δεκτό, όπως παλιότερα δεν έγινε δεκτό το αίτημα για Τμήμα Τουρισμού».

Δεν θα έπρεπε φυσικά αυτά να κάνουν εντύπωση, τονίζει ο Δήμαρχος Τρικκαίων, αφού στο παρελθόν «Βγήκατε ανερυθρίαστα και είπατε ότι δεν έχετε λάβει προτάσεις από τον Δήμο μας για το Πανεπιστήμιο, ενώ σε τέσσερις διαφορετικές φάσεις σας έχουμε αποστείλει πλήρη υπομνήματα».

Η κατάσταση είναι πλέον δεδομένη: «Ειλικρινά, αγανακτώ και παράλληλα απορώ, πώς αδειάζετε τόσο εύκολα τους συναδέλφους σας βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στα Τρίκαλα, οι οποίοι θα κληθούν να απολογηθούν για τα αδικαιολόγητα».

Και η αντίδραση σαφής: «Προσωπικά, μέχρι σήμερα έκανα υπομονή και στήριζα το όλο σχέδιο, θεωρώντας πως θα διορθώσετε την κραυγαλέα αδικία σε βάρος του Νομού μου. Πλέον σταματώ, εγώ και οι συνεργάτες μου, κάθε διάλογο και περνώ απέναντι. Και το δούλεμα έχει ένα όριο».

Εν όψει της ψήφισης του νομοσχεδίου τις επόμενες ημέρες από τη Βουλή, ο καθένας πλέον ας αναλάβει τις ευθύνες του. Η «μπάλα» πλέον είναι εκτός γηπέδου και οι όποιες συζητήσεις εκφεύγουν οποιασδήποτε έννοιας πανεπιστημιακής ή – και πολύ περισσότερο – κοινής λογικής.

 

Από το γραφείο Τύπου

Η φωτό από την ξενάγηση – ενημέρωση του Δημάρχου Τρικκαίων στον υπουργό Παιδείας στο control room του Smart Trikala την Τετάρτη 8 Αυγούστου 2018