Δήμος Τρικκαίων

Παπαστεργίου: Σωστός σχεδιασμός για να ελπίζουμε στη συνέχεια των δασών μας

4 Οκτωβρίου 2021

Την ανάγκη να υλοποιηθεί σωστός σχεδιασμός για να «μπούμε ξανά στα δάση, να τα δούμε καθαρά, να τα ζήσουμε», τόνισε ο Δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος της ΚΕΔΕ κατά την έναρξη των εργασιών του 20ου Πανελλήνιου Δασολογικού Συνεδρίου που διεξάγεται στα Τρίκαλα. Η έναρξη πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2021 και το συνέδριο διεξάγεται δύο μήνες μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στη χώρα, ενώ είναι και η πρώτη ουσιαστικά εκδήλωση που τελείται στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρικκαίων ενάμιση χρόνο μετά το πρώτο λοκ ντάουν.
Ως οικοδεσπότης ο κ. Παπαστεργίου ανέφερε πως η ανάγκη για τη διεξαγωγή του συνεδρίου ήταν σημαντική, επειδή «η πανδημία χτύπησε τα πνευμόνια μας, αλλά οι καταστροφές οι καλοκαιρινές χτύπησαν τα πνευμόνια του πλανήτη, τα δάση».

Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμαρχος Τρικκαίων αναφέρθηκε σε αναγκαιότητες για τα δάση:
1. Συζήτηση για τα θέματα πρόληψης

  1. Επαναφορά καλών πρακτικών, όπως η κοινωφελής εργασία που βοήθησε την Αυτοδιοίκηση στον καθαρισμό δασών
  2. Σωστός σχεδιασμός

Εκτίμησε ότι η» νέα ματιά» της κυβέρνησης στον τρόπο αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών, θα επαναφέρει την ασφάλεια στα δάση.

Και έθεσε ως στόχο, την ορθολογική χρήση των δασών, ως τρόπο για να σωθούν: «Να μην αφήσουμε τα δάση στην ησυχία τους. Όταν εντάσσονται στις ζωές μας, η χρήση και το ενδιαφέρον των πολιτών, μπορούν να σώσουν τα δάση», επεσήμανε.
Ο κ. Παπαστεργίου καλωσόρισε τους/τις συνέδρους στα Τρίκαλα, παροτρύνοντας άπαντες να επισκεφθούν τα δάση του νομού Τρικάλων και αναφέρθηκε στη συνδρομή του Δήμου Τρικκαίων στη διοργάνωση του συνεδρίου.

Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, τονίζοντας:
– τη σημασία του έργου της κυβέρνησης με τις «νέες ευκαιρίες, νέες ιδέες σύμπραξης δημοσίως και ιδιωτικού τομέα», όπως είναι, «ο θεσμός του αναδόχου αναδάσωσης και αποκατάστασης».
– την «τεράστια διοικητική μεταρρύθμιση» με την επανασύσταση της Δασικής Υπηρεσίας.
– τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής
– τη σύνδεση της κλιματικής κρίσης, της ενέργειας, της προστασίας των δασών, της αύξησης των δασικών οικοσυστημάτων (ως έναν νέο άξονα στα καθήκοντα της Δασικής Υπηρεσίας)
– τη στελέχωση, τη νομοθεσία και τον τρόπο λειτουργίας της Δασικής Υπηρεσίας.

Νωρίτερα, ο π. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγ. Αποστόλου έθεσε ως αναγκαιότητα, με βάση την καταστροφή στη B. Εύβοια
1. Το να δοθούν αποζημιώσεις για να μη φύγει κανείς από τον τόπο του
2. Να προχωρήσει άμεσα η αντιμετώπιση των καταστροφών με περιβαλλοντική αποκατάσταση, κατασκευή έργων κ.α.
Ο κ. Αποστόλου επέκρινε την κυβέρνηση, αναφερόμενος σε ευθύνες στο θέμα των πυρκαγιών, στο ζήτημα των αναδόχων. Επίσης, έθεσε ζητήματα και κατέθεσε προτάσεις για ζητήματα της Δασικής Υπηρεσίας, της πυροπροστασίας, της πρόληψης βάσει και των προβλέψεων του πορίσματος Γκολντάμερ.

Στην έναρξη του υβριδικού αυτού συνεδρίου, τον λόγο πήρε ο πρόεδρος της Ελληνικής Δασολογικής Εταιρείας Δρ Ιωάννης Σπανός, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία και τους στόχους του συνεδρίου, τονίζοντας τη βράβευση επιστημόνων και τις επιστημονικές ανακοινώσεις. Χαιρετισμό απηύθυναν, εκ μέρους του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κ. Αγοραστού, ο αντιπεριφερειάρχης Ντ. Μπάρδας, ο οποίος αναφέρθηκε την ανάγκη «να αλλάξουμε ρότα» αναφορικά με το πώς αντιμετωπίζουμε τα δάση. Επίσης ο συντονιστής της ΑΔ Θεσσαλίας & Στ. Ελλάδας κ. Παππάς τόνισε ομοίως την ανάγκη να αλλάξει η στρατηγική και τρόπος με τον οποίο βλέπουμε το περιβάλλον.

Χαιρετισμούς απηύθυναν εκπρόσωποι των συνδιοργανωτών, ενώ παραβρέθηκαν εκ μέρους του Δήμου Τρικκαίων, οι αντιδήμαρχοι Εφη Λεβέντη και Γιάννης Οικονόμου, η πρόεδρος του Δημοτικού Θεάτρου Σοφία Αλεστά, ο αντιπρόεδρος του Μουσείου Τσιτσάνη Μιχ. Λάππας και ο τ. αντιδήμαρχος Παν. Ντιντής.

Στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Τρικκαίων «Αθανάσιος Τριγώνης» βρισκόταν πλήθος δασολόγων, τηρουμένων των αποστάσεων και όλων των μέτρων για τον κορονοϊό.

Το συνέδριο θα ολοκληρωθεί στις 6 Οκτωβρίου και διεξάγεται υβριδικά και, εκτός από το Πνευματικό Κέντρο, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τρικκαίων.

Το 20ο Πανελλήνιο Δασολογικό Συνέδριο πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) και μετέχουν ως συνδιοργανωτές οι εξής φορείς: Περιφέρεια ΘεσσαλίαςΔήμος Τρικκαίων, Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας (με τις τοπικές Δασικές Υπηρεσίες), Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΓΕΩΤΕΕ), ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ (με δυο Ινστιτούτα, Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών Θεσ/νίκης και Ινστιτούτο Μεσογειακών και Δασικών Οικοσυστημάτων Αθηνών), Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος με έδρα τη Θεσσαλονίκη (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης-ΑΠΘ), Τμήμα Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού με έδρα την Καρδίτσα (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας-ΠΘ) και Τμήμα Περιβάλλοντος με έδρα τη Λάρισα (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας-ΠΘ), Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΔΔΥ).

Από το γραφείο Τύπου

Θανάσης Μιχαλάκης