Δήμος Τρικκαίων

Παπαστεργίου στο Λονδίνο: «Η κοινωνία αλλάζει την πόλη»

9 Οκτωβρίου 2018
Η ομιλία του Δημάρχου Τρικκαίων στο συνέδριο του Reload Greece - Ο τρόπος λειτουργίας των Τρικάλων ως παραδείγματος καινοτόμας πράξης σε ΟΤΑ

Με το σαφές αυτό μήνυμα, ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου παρουσίασε σε Ελληνες της Μ. Βρετανίας και Βρετανούς επιχειρηματίες και καθηγητές ΑΕΙ, την ουσία των αλλαγών στον Δήμο Τρικκαίων.

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2018 στο Prince Philip House του Λονδίνου, με ομιλητές, όπως οι Γιώργος Χουλιαράκης, αν. Υπουργός  Οικονομικών, Αλέξανδρος Βασιλικός, πρόεδρος Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Μιχάλης Τσαμάζ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλους του ΟΤΕ, Χουανίτα Γκονζάλες, β. καθηγήτρια Οικονομικών στο London School of Economics, Τζέιμς Ρόμπινσον, καθηγητής Πανεπιστημίου Σικάγο, Ρεννέ Ελιοτ, ιδρύτρια της Planet Organic και συνιδρύτρια, Μαρίνα Σάττι, καλλιτέχνιδα.

Στο ετήσιο συνέδριο του Reload Greece («Επανεκκινήστε την Ελλάδα») ο Δήμαρχος Τρικκαίων προσκλήθηκε να παρουσιάσει δύο διαφορετικά αντικείμενα: το ένα, η Ευφυής Πόλη των Τρικάλων και το δεύτερο, η συμμετοχή σε συνεδρία με θέμα «Ποια η προέλευση των νέων ιδεών»;

Αυτές, εξάλλου, οι νέες ιδέες, είναι το βασικό αντικείμενο του οργανισμού Reload Greece, που πριν από 6 χρόνια, το 2012, ιδρύθηκε από συμπατριώτες που, εν μέσω κρίσης, θέλησαν να μεταδώσουν την πραγματική εικόνα των δυνατοτήτων της χώρας μας., Ετσι, υλοποιούν προγράμματα για καινοτόμες και όχι μόνοι ιδέες, που αναπτύσσονται και προωθούνται προς όφελος των ίδιων των δημιουργών τους.

Στο πλαίσιο αυτό, η φράση του κ. Παπαστεργίου περί της κοινωνίας που αλλάζει μια πόλη, ήταν η αιχμή του δόρατος της παρουσίασης των όσων έχουν γίνει στον  Δήμο Τρικκαίων τα τελευταία 4 χρόνια.

Διότι επιπροσθέτως, ο Δήμαρχος Τρικκαίων παρουσίασε στο κοινό και τους συνομιλητές του, τοπ πλέγμα των ιδεών που άλλαξαν τον Δήμο:

– το προφανές και το λογικό κυριαρχούν
– συνετή οικονομική πολιτική
– εμπιστοσύνη προς την αγορά
– καινοτόμες ιδέες
– εξυπηρέτηση του πολίτη
– αναπτυξιακές πολιτικές (πρόγραμμα Ασκληπιός, Ιαματικός Πόρος Ριζώματος, Μύλος Ξωτικών), νέες δράσεις (ρομποτική στα σχολεία), παγκόσμιας σημασίας προγράμματα (αυτοματοποιημένη οδήγηση), ποιότητα ζωής (νόμος για το κάπνισμα, παιδικές χαρές, πάρκα, γήπεδα)

Κι όλα αυτά, σημείωσε ο κ. Παπαστεργίου, χωρίς να αλλάξουμε την πόλη (εξάλλου δεν είναι ο καιρός των θαυμάτων: Αλλάξαμε τον τρόπο με τον οποίο οι πολίτες βλέπουν την πόλη.

Επομένως, «Κανείς μόνος του δεν μπορεί να ξεκινήσει μια νέα εποχή. Ούτε καν μια ομάδα – παρότι είμαι εξαιρετικά υπερήφανος για την ομάδα μου. Η κοινωνία αλλάζει την πόλη», τόνισε ο Δήμαρχος Τρικκαίων.

Στο πάνελ στο οποίο επίσης μίλησε ο κ. Παπαστεργίου, μετείχαν οικαθηγητής Φρανσίσκο Βελόζο (Imperial College Business School) ως συντονιστής, Ελλα Γκόλντνερ (Co Founder & General Manager, Zinc), Μιχάλης Γ. Ιακωβίδης (Sir Donald Gordon Chair of Entrepreneurship & Innovation and Associate Professor of Strategy, London Business School)

 

 

Από το γραφείο Τύπου