Δήμος Τρικκαίων

Παπαστεργίου: Τεχνολογία με επίκεντρο τον άνθρωπο

14 Μαρτίου 2019
Ομιλία του Δημάρχου Τρικκαίων για 5η συνεχόμενη χρονιά στο Smart Cities Conference 2019

Τις διαστάσεις της χρήσης της τεχνολογίας για τον άνθρωπο, για τον πολίτη, για την καθημερινότητα, έθεσε ο Δήμαρχος Τρικκαίων μιλώντας στο Smart Cities Conference 2019. Σε μια εκδήλωση πανελλήνιας εμβέλειας, ο Δήμος Τρικκαίων δεν θα μπορούσε να λείψει ούτε φέτος, καθώς στις εργασίες του συνεδρίου οι παριστάμενοι ασχολήθηκαν με τη νέα ατζέντα τις ελληνικές πόλεις το επόμενο διάστημα. Ο κ. Παπαστεργίου διαμόρφωσε νέους όρους σε αυτήν την ατζέντα, μεταφέροντας τη συζήτηση, από το πεδίο της τεχνολογικής προόδου, στην ουσία της χρήσης αυτής ακριβώς της προόδου.
Για παράδειγμα, χαρακτήρισε ως «εγωιστική» την τεχνολογία, αφού «Της αρέσει να υπερηφανεύεται για τα επιτεύγματά της, ξεχνώντας ποιος και γιατί τη δημιουργεί»{. Ταυτοχρόνως, δημιουργείται έντονο ψηφιακό κενό «ανάμεσα σε ηλικίες, σε άνδρες και γυναίκες, σε χώρες, στην ηγεσία και τους πολίτες»
Επομένως, κατά τον Δήμαρχο Τρικκαίων χρειαζόμαστε ένα κοινό όραμα, για «σύγχρονες, ανοιχτές, ανθεκτικές πόλεις, με πολίτες που συμμετέχουν, προτείνουν, αλληλεπιδρούν με την πόλη και το περιβάλλον».
Αυτή τη βασική ιδέα, την επιμέρισε και για τον Δήμο Τρικκαίων και για συνολικά την Αυτοδιοίκηση στη χώρα μας.
Συγκεκριμένα ο κ. Παπαστεργίου, αναφέρθηκε σε πόλεις, στις οποίες
– ο πολίτης απευθύνεται άμεσα στη διοίκηση
– όλοι μετέχουν σε απευθείας διαμόρφωση δράσεων, μέσω των social media
– ενισχύεται η συμμετοχική δημοκρατία
Και όλα αυτά, με εμφανή προβλήματα: Fake news, προσβολή της ιδιωτικότητας, εθισμός, κίνδυνοι. Αλλά, όπως τόνισε, «κανείς δεν μπορεί να σταματήσει την αλλαγή που έρχεται».  Και, επομένως, «το πιο έξυπνο είναι απλώς να προετοιμαστεί για αυτή».
Αυτή η προετοιμασία στον Δήμο Τρικκαίων εξειδικεύεται σε συγκεκριμένες προκλήσεις – δράσεις το αμέσως επόμενο διάστημα:

  • Επέκταση δικτύων υψηλής ταχύτητας εντός του 2019 την παροχή FTY στα 2/3 της πόλης, σε συνεργασία με μεγάλο τηλεπικοινωνιακό φορέα
  • Δημιουργία νέου ψηφιακού συστήματος καινοτομίας που θα στηριχθεί στις υποδομές ενός υπερυπολογιστή από το Υπ. Παιδείας
  • Εκπαίδευση των νέων τρικαλινών σε ψηφιακές δεξιότητες.
  • Ιδρυση κόμβου καινοτομίας, με έμφαση στον πρωτογενή τομέα.
  • Χρήση της ευρυζωνικής τεχνολογίας για να αναδείξουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, π.χ. μέσω της γεωργίας ακριβείας.
  • Το wifi μετατρέπεται σε εργαλείο ανάλυσης κυκλοφοριακών και εμπορικών δεδομένων.
  • Λειτουργία ασυρμάτων δικτύων 5G με συνδυασμένη δοκιμή της αυτοματοποιημένης οδήγησης.

Επομένως, σε έναν κόσμο που αλλάζει, «θα αναπτυχθούν οι κοινωνίες που θα δείξουν τον μεγαλύτερο βαθμό προσαρμοστικότητας».
Ετσι, ευθύνη της Αυτοδιοίκησης και στον Δήμο Τρικκαίων, είναι «πόλη που αξίζει να ζεις, με τον άνθρωπο πρωταγωνιστή και την τεχνολογία βοηθό και μέσο για μία καλύτερη ζωή»!

Στο εν λόγω συνέδριο συζητήθηκαν επαρκώς οι εμπειρίες μεγάλων πόλεων του εξωτερικού από τους φορείς αυτών των αλλαγών (Μαδρίτη, Παρίσι, Μάνστεστερ, Γιοχάνεμπεργκ Σουηδίας). Επίσης, μίλησαν στελέχη εταιρειών (Cisco Hellas, Singular Logic, OTE, IBI Group Hellas, INTELLISOFT, Intracom Telecom, Engie κ.α.), Περιφερειάρχες, Δήμαρχοι και στελέχη Δήμων (Θεσσαλίας, Αθηναίων, Κοζάνης, Αλίμου, Ηρακλείου κ.α.), στελέχη εταιριών περί την πληροφορική και πολύς κόσμος που ασχολείται ενεργά με την τεχνολογίας. Το συνέδριο διοργάνωσε με επιτυχία και φέτος η Boussias Communications την Τετάρτη 13 Μαρτίου 2019 στο Ιδρυμα Ευγενίδου.

 

Από το γραφείο Τύπου