Δήμος Τρικκαίων

Παραμύθι και παράσταση συνδημιούργησαν ΚΔΑΠ «ΦΡΟΥΡΙΟ» και Ζ’ βρεφονηπιακός σταθμός του Δ. Τρικκαίων

14 Ιανουαρίου 2024

Ουσιαστική συνεργασία και συλλογικό αποτέλεσμα δημιουργήθηκε και παρουσιάζεται από το  ΚΔΑΠ “ΦΡΟΥΡΙΟ” και τον Ζ΄ Βρεφονηπιακό Σταθμό του Δήμου Τρικκαίων. Μετά τις πολύπλευρες εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δράσεις που υλοποίησαν η υπεύθυνη και οι εκπαιδευτικοί του ΚΔΑΠ εντός του 2023, το επιστέγασμα της αποτελεσματικής διάδρασης μεταξύ των κοινωνικών δομών του Δήμου, ήταν η πολύ ουσιαστική συνεργασία που αναπτύχθηκε ανάμεσα στο ΚΔΑΠ και τον Ζ’ βρεφονηπιακό Σταθμό.

Το ξεκίνημα της συνεργασίας έγινε με βάση σειρά ποικίλων διαθεματικών δράσεων με αφετηρία τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας των δικαιωμάτων του παιδιού, που πραγματοποιήθηκαν τον μήνα Νοέμβριο. Ετσι δημιουργήθηκε το γόνιμο έδαφος για τη συνδημιουργία της όμορφης και εξαιρετικά διασκεδαστικής Χριστουγεννιάτικης γιορτής, που παρουσίασαν οι μικροί/ες μαθητές/τριες του σταθμού στους γονείς – κηδεμόνες τους, στις 22 Δεκεμβρίου 2023.

Εστιάζοντας στην ανάδειξη εορταστικών παραδόσεων και μυστηριακών ερεθισμάτων που πηγάζουν από την πόλη των Τρικάλων, δημιουργήθηκε μια θαυμαστή ιστορία, με άξονα τρία Χριστουγεννιάτικα Παραμύθια των αδελφών Γκρίμ. Η ιστορία αυτήπλαισίωσε μέσω της αφήγησης, την πολύ όμορφα σχεδιασμένη μουσικοκινητική παράσταση που ετοίμασαν οι εκπαιδευτικοί του σταθμού και απέδωσαν τα παιδιά εξαιρετικά!

Στο τέλος, παιδιά και εκπαιδευτικοί δώρισαν στους γονείς – κηδεμόνες μια επιστολή – παραμύθι, τυλιγμένη με κόκκινη κορδέλα και κανέλα, που διαβάζεται την παραμονή της Πρωτοχρονιάς για καλοτυχία και τρυφερότητα.

Με την ευχή να απολαύσουν όλοι και όλες καλοτυχία και τρυφερότητα αυτήν την νέα χρονιά, που έρχεται σε δύσκολες παγκόσμιες συγκυρίες, οι δύο Δομές του Δήμου Τρικκαίων χαρίζουν το παραμύθι που δημιούργησαν.

«…Μια φορά και έναν καιρό, μέσα από τα πούπουλα που ξέφυγαν από το πάπλωμα της «Κυρά Καλής» που ζει ψηλά στο ρολόι του Φρουρίου και φανερώνεται μόνο μια φορά τον χρόνο πριν την Πανσέληνο των Χριστουγέννων, γέμισε όλη η πόλη υπέροχες γυαλιστερές χιονονιφάδες που μαζεύτηκαν στον παιδικό σταθμό και έστησαν μεγάλο γλέντι και χορό καθώς περίμεναν τον Άγιο Βασίλη ,που αυτή τη φορά εμφανίστηκε με τους φίλους του! Όλοι μαζί πολλοί Άγιοι Βασιλίδες, κουβαλούσαν στους σάκους τους χαμόγελα, ζεστές αγκαλιές και ευχές για υγεία και αφθονία για όλους. Μας μίλησαν για την χαρά που παίρνεις όταν δίνεις, ακόμα κι όταν δεν σου περισσεύει τίποτα να δώσεις… και τότε πλουτίζεις από τα «Φλουριά του Ουρανού» που έρχονται σαν μια εξαγνιστική βροχή να σε αγκαλιάσουν και να σε φυλάξουν από τον εγωισμό και την αδιαφορία! Και καθώς η ζωή εξελίσσεται και μας φιλά εκπλήξεις, η δύναμή μας βρίσκεται μέσα στα όνειρα και τις επιθυμίες μας!
Η δύναμη μας βρίσκεται στην πίστη για το καλό!
Κάποιος, κάπου μας νοιάζεται και μας προστατεύει, όπως οι ιστορίες που κρύβονται πίσω από τα στολισμένα παράθυρα των σπιτιών στο Βαρούσι που μας ψιθύρισε η κυρά Καλή με μια φράση μαγική: Εν συναίσθηση και τρυφερότητα οι μόνοι δρόμοι που οδηγούν την καρδιά στη ζεστασιά!
Που σημαίνει πως νοιάξιμο το νοιάξιμο, αβγαταίνει, καθώς αυτές τις μέρες γίνονται τα θαύματα και εμφανίζονται τα ξωτικά που βοηθάνε να συμβεί μια έκπληξη σε κάθε σπίτι!!! Αυτά τα υπέροχα « Καλικαντζαράκια» που ξέρουν πως να ανταποδίδουν τα δώρα και την καλή συμπεριφορά και ειρήνη να φέρνουνε στην πιο μεγάλη σκοτεινιά!…».

Ο συντονισμός των δράσεων συνεργασίας, έγινε από την υπεύθυνη του ΚΔΑΠ «Το Φρούριο» κ. Μαρία Παλάβρα και τη διευθύντρια του Ζ΄ βρεφονηπιακού σταθμού κ. Αλεξάνδρα Μπαμπάνη.

Την παράσταση που παρουσίασαν τα παιδιά, επιμελήθηκαν οι κ. Ελένη Μυλωνά και Μαριάννα Καταβούτα. Τη δραματοποίηση και σύνθεση των παραμυθιών, η θεατρολόγος κ. Πατρίτσια Λάζου.

Από το γραφείο Τύπου