Δήμος Τρικκαίων

Παρουσία της Ευξείνου Λέσχης σε βιβλίο για τον Πόντο

17 Μαΐου 2016
Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 11 Μαΐου 2016 στα Τρίκαλα η παρουσίαση του νέου μυθιστορήματος του Γιάννη Καλπούζου, με τίτλο "Σέρρα. Η ψυχή του Πόντου". Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο Μουσικό Στέκι Μανδραγόρας και πραγματοποιήθηκε από το βιβλιοπωλείο Τσιοπελάκος και τις εκδόσεις Ψυχογιός σε συνεργασία με την Εύξεινο Λέσχη Ποντίων και Μικρασιατών νομού Τρικάλων.

 

Η αίθουσα ήταν γεμάτη από το τρικαλινό κοινό, οι οποίοι παρευρέθησαν για να απολαύσουν τον γνωστό και αγαπημένο τους συγγραφέα. Την παρουσίαση του βιβλίου έκανε ο ίδιος ο συγγραφέας, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στην ανάγκη της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Χαιρετισμό εκ μέρους της Ευξείνου Λέσχης απηύθυνε η Ταμίας Μαργαρίτα Τοπαλίδου, ενώ αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασε η ηθοποιός Βίκη Ιακωβάκη.

Χορευτικό τμήμα της Ευξείνου Λέσχης Τρικάλων παρουσίασε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τον χορό Σέρρα, όπου και καταχειροκροτήθηκε από το κοινό.

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Ενόψει του εκτοπισμού των Αρμενίων απ την Τραπεζούντα τον Ιούνιο του 1915, ένα κορίτσι που μοιάζει να το ζωγράφισε ο ίδιος ο Θεός καταφεύγει στο σπίτι ενός αγνώστου. Στην Ορντού ένα άλλο κορίτσι εύπορης ελληνικής οικογένειας ετοιμάζεται για τον γάμο της και πασχίζει να οραματιστεί το μέλλον μ έναν άντρα τον οποίο ελάχιστα γνωρίζει.
Ο χαρισματικός, θρήσκος και θεματοφύλακας των ηθών της εποχής Γαληνός Φιλονίδης διχάζεται ανάμεσα σε δυο γυναίκες. Δοκιμάζεται εμπρός στις ιδέες του. Έρχεται αντιμέτωπος με την αγριότητα και το μίσος. Συντρίβεται και θέτει ως στόχο ζωής να εκδικηθεί εκείνον που του προκάλεσε τον μέγα πόνο.
Στο παρασκήνιο της μυθοπλασίας ιχνογραφείται ο Πόντος μέχρι την ανταλλαγή των πληθυσμών. Η ομογενοποίηση των φυλών με συνδετικό κρίκο μα και άλλοθι τη θρησκεία. Ο φόβος, η μισαλλοδοξία και ο εθνικισμός που ενσπείρουν οι Νεότουρκοι και στη συνέχεια οι Κεμαλιστές. Η καθημερινή ζωή στα πρώτα χρόνια της Σοβιετικής Ένωσης. Οι διώξεις των Ελλήνων επί Στάλιν. Τα στρατόπεδα εργασίας στη Σιβηρία και οι στέπες του Καζακστάν με αφόρητους καύσωνες το καλοκαίρι και σφοδρό ψύχος τον χειμώνα. Οι πόθοι, τα πάθη και τα δεινά των Ποντίων.
Κι όλα, μέσα από το πολυσχιδές ταξίδι που γράφει η ζωή και το ταξίδι που γράφεται για τη ζωή, να φαντάζουν φλόγες και κινήσεις του ποντιακού χορού σέρρα, του χορού της φωτιάς.

 

 

Για το ΔΣ

 

Ο Πρόεδρος Κοσμάς Αποστολίδης
Η Γραμματέας Νόπη Παπαδοπούλου

serra2 serra1