Δήμος Τρικκαίων

Περιβαλλοντικές συζητήσεις και δράσεις από τα Τρίκαλα

21 Οκτωβρίου 2016
Το περιβάλλον στην πόλη των «πράσινων» δράσεων. Ο Δήμος Τρικκαίων, με σημαντικές δράσεις για τις «πράσινες πόλεις», φιλοξένησε τη συνεδρίαση της Επιτροπής Χωροταξίας, Υποδομών και Περιβάλλοντος της ΚΕΔΕ.

Η σχετική πρόταση του προέδρου της Επιτροπής, Δημάρχου Κατερίνης κ. Σάββα Χιονίδη, για συνεδρίαση στα Τρίκαλα έγινε αποδεκτή από τον Δήμαρχο Τρικκαίων κ. Δημήτρη Παπαστεργίου. Ο οποίος, καλωσορίζοντας τα μέλη της Επιτροπής, αναφέρθηκε στην ανάγκη προώθησης λύσεων για θέματα που αφορούν στο περιβάλλον και στην ποιότητα ζωής, δίνοντας παραδείγματα από τα Τρίκαλα. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε:
– στις άμεσες δράσεις για το περιβάλλον (ποδηλατόδρομος και τα οφέλη του, προώθηση επισκεψιμότητας στον Ληθαίο ποταμό, μέτρηση ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας και ρύπων, εργασίες αντιπλημμυρικής προστασίας).
– στις δυσκολίες που υπάρχουν σε ζητήματα οργάνωσης της διοίκησης (για την πολιτική προστασία, τα πρόστιμα σε πολίτες, τη μη εφαρμογή λύσεων εξοικονόμησης ενέργειας)
– στα μεγάλα έργα (εκτροπή Αχελώου, Μύλος των ξωτικών, Πρόγραμμα «Ασκληπιός» στον Δήμο Τρικκαίων).
Ακολούθησε η προβολή βίντεο για τον σεβασμό των οδηγών στους πεζούς (βίντεο που έχει ήδη viral) και για τις δράσεις στην Εβδομάδα Κινητικότητας. Εξάλλου, τα Τρίκαλα έχουν ανακηρυχθεί ως μια από τις 10 πόλεις στην Ευρώπη για τη Βι΄ώσιμη κινητικότητα. Επίσης, ο Δήμος Τρικκαίων συνέβαλε στην επαναδραστηριοποίηση δύο Δικτύων: για τις πράσινες πόλεις και για τα ποτάμια. Επομένως, ήταν αυτονόητη και η παρατήρηση του προέδρου της ΠΕΔ Θεσσαλίας κ. γ. Κωτσού, για τη σημασία των όσων συμβαίνουν στα Τρίκαλα.
Σε επίπεδο συνεδρίασης, ήταν αρκετά ενδιαφέροντα τα θέματρα οιυ τέθηκαν εκτός ημερήσιας δσιάταξης, όπως για παράδειγμα θέματα μόλυνσης που έθεσε ο Δήμαρχος Κορδελιύ – Ευόσμου κ. Πέτρος Σούλας. ‘Ή, η δράση της Περιβαλλοντικής Αναπτυξιακής Δυτικής Θεσσαλίας (ΠΑΔΥΘ Α.ε), του συνεργατικού σχήματος των Δήμων Τρικάλων και Καρδίτσας για την ανακύκλωση, την κομποστοποίηση και τον ΧΥΤΑ, όπως τις παρουσίασε ο διευθύνων σύμβουλος κ. ορ. Πλιάσας.
Στη συνέχεια, σε μια επιμελημένη συνεδρίαση, με πλήρη οργάνωση και τη συνεργασία Δήμους Τρικκαίων και ΚΕΔΕ, συζητήθηκν πάρα πολύ σοβαρά θέματα. Αυτά, σχετίζονται με τους ίδιους τους πολίτες, την προστασία του περιβάλλοντος και τη μείωση των δαπανώμενων κονδυλίων, από δημότες και Δήμους. Συγκεκριμένα, συζητήθηκαν:

  1. Παρεμβάσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας στο δίκτυο οδοφωτισμού των ΟΤΑ και εφαρμογή προτύπων
  2. Συζήτηση επί του Σχεδίου Νόμου «Για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος»
  3. Νομοθέτηση της χρήσης ψυχρών υλικών και εφαρμογής βιοκλιματικών μελετών στα έργα των Δήμων και εν γένει στα δημόσια έργα
  4. Διάφορα θέματα αρμοδιότητας της Επιτροπής που έχουν τεθεί από ΟΤΑ και άλλους φορείς στην ΚΕΔΕ.

Ακολούθησαν δύο σημαντικές παρουσιάσεις: Η μία στον Μύλο Ματσόπουλου, όπου θα λειτουργήσει σε έναν μήνα ο 6ος Μύλος των Ξωτικών, αλλά και το μοναδικό στην Ελλάδα Βιομηχανικό Μουσείο παραγωγής αλεύρου. Μέσω χρήσης υδροστροβίλου, ο μύλος αυτός λειτουργούσε από τον 19ο αιώνα και πλέον, με χρήματα από το ΕΣΠΑ, μεταμορφώθηκε σε ένα εξαιρετικά σύγχρονο Βιομηχανικό Μουσείο Μάλιστα ο Δήμος Τρικκαίων προέβλεψε την παρουσίαση όλων των φάσεων χρήσης όλων των μορφών ενέργειας (από το νερό μέχρι τα φωτοβολταϊκά). Ακολούθησε ξενάγηση στις εγκαταστάσεις του ΧΥΤΑ Τρικάλων, που λειτουργεί από την ΠΑΔΥΘ, προκειμένου να γίνει ενημέρωση για τα θέματα λειτουργίας, τα οφέλη, την αύξηση της χρήσης και την επερχόμενη δεύτερη φάση λειτουργίας του.

Στη συνεδρίαση μετείχαν οι:

Χιονίδης Σάββας, Δήμαρχος Κατερίνης (Πρόεδρος)

Κοτρωνιάς Γεώργιος, Δημοτικός Σύμβουλος Λαμιέων (Αντιπρόεδρος)

Καπετζώνης Γεώργιος, Δήμαρχος Δωρίδας

Κασσαβός Ιωάννης, Δήμαρχος Αχαρνών

Παππάς Σπυρίδων, Δήμαρχος Φιλιατών

Πούλου Γιώτα, Δήμαρχος Λεβαδέων

Σούλας Πέτρος, Δήμαρχος Κορδελιού – Ευόσμου

Σουλιώτης Νικόλαος, Δήμαρχος Καρπενησίου

Ινιωτάκης Πέτρος, Δημοτικός Σύμβουλος Ηρακλείου Κρήτης

Καραλαριώτου Ειρήνη, Δημοτική Σύμβουλος Λάρισας

Επίσης, επικουρικά από το ΔΣ της ΚΕΔΕ, ο κ. Απόστολος Λουλουδάκης, δημοτικός σύμβουλος Χερσονήσου και ο κ. Πέτρος Σακούτης, δημοτικός σύμβουλος Πετρούπολης, καθώς και ο Δήμαρχος Καλαμπάκας κ. Σινάνης.
Από τον Δήμο Τρικκαίων παρέστησαν οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Κ. Ψύχος, Μιχ. Λάππας, Αχ. Λασπάς, Δημ. Παπαθανασίου, ενώ από τον Δήμο Πύλης ο δημοτικός σύμβουλος κ. Ν. Τόλιας και υπηρεσιακά στελέχη του Δήμου.

Από το γραφείο Τύπου