Δήμος Τρικκαίων

Περιβαλλοντική προοπτική και στόχευση έργων μέσω του προγράμματος Vilawatt στον Δήμο Τρικκαίων

25 Οκτωβρίου 2022

Την ανάγκη υλοποίησης συγκεκριμένων δράσεων για το περιβάλλον, με συγκεκριμένα έργα και συγκεκριμένη στόχευση, υπογράμμισε η τελική φάση του ευρωπαϊκού προγράμματος Vilawatt UTM, στο οποίο μετείχε ο Δήμος Τρικκαίων. Επρόκειτο για πρόγραμμα που αφορούσε συνολικότερα σε έργα περιβαλλοντικής πολιτικής, με την τελευταία συνάντηση των εταίρων να αφορά στις «Αλλαγές στο ενεργειακό μοντέλο σε μικρές και μεσαίες πόλεις για την κλιματική ουδετερότητα». Η συνάντηση των εκπροσώπων των Δήμων Τρικκαίων, Seraing (Βέλγιο), Nagykanizsa (Ουγγαρία) πραγματοποιήθηκε στις 19 και 20 Οκτωβρίου 2022 στην ισπανική πόλη Viladecans, τον επικεφαλής εταίρο του δικτύου Vilawatt UTM. Τον Δήμο Τρικκαίων εκπροσώπησαν ο νυν και η τέως αντιδήμαρχοι Εργων Γιώργος Καταβούτας και Βασιλένα Μητσιάδη, καθώς και ο ειδικός συνεργάτης του Δήμου, Χάρης Καλλιάρας.

Στη διήμερη συνάντηση τέθηκαν και συζητήθηκαν πολλά θέματα που σχετίζονται με έργα που μπορούν να αλλάξουν τις πόλεις σε περίοδο ενεργειακής κρίσης, με στόχευση, όμως, την ενεργειακή επάρκεια. Συζητήθηκαν παραδείγματα και καλές πρακτικές από τις πόλεις που μετέχουν στο δίκτυο, κατατέθηκαν ιδέες, εξετάστηκαν οι δυνατότητες υλοποίησης των προγραμμάτων και των έργων, στο πλαίσιο και των υπαρχουσών χρηματοδοτικών εργαλείων, με αναπτυξιακή προοπτική.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ήδη είναι ένας χρήσιμος «οδηγός» για τον Δήμο Τρικκαίων, καθώς, έχοντας ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Αποστολή για τις 100 Κλιματικά Ουδέτερες κλιματικά και Εξυπνες Πόλεις της ΕΕ μέχρι το 2030, ανασχεδιάζονται και προγραμματίζονται δράσεις που βοηθούν στο να επιτευχθεί ο συγκεκριμένος στόχος.

Από το γραφείο ΤύπουΑυτή η εικόνα απαιτεί εναλλακτικό κείμενο alt, αλλά το εναλλακτικό κείμενο είναι προς το παρόν κενό. Είτε προσθέστε εναλλακτικό κείμενο είτε επισημάνετε την εικόνα ως διακοσμητική.