Δήμος Τρικκαίων

"Πιο ψηλά, πιο δυνατά" η τρικαλινή κοινωνία

29 Δεκεμβρίου 2016
Επτά χαμόγελα, δεκάδες «μπράβο», εκατοντάδες κίνητρα. Η βράβευση 7 τρικαλινών μαθητών (νυν φοιτητών) κατ’ επιταγήν κληροδοτήματος το βράδυ της Τετάρτης 28 Δεκεμβρίου 2016, ήταν η αποχαιρετιστήρια εκδήλωση του Δήμου Τρικκαίων, καταδεικνύοντας ότι τα πρότυπα προέρχονται από τους νέους των Τρικάλων.

Οι επτά τέως μαθητές (έξι τρικαλινοί/ες και μία από την καστανιά Καλαμπάκας) συγκέντρωσαν την υψηλότερη βαθμολογία στις πανελλαδικές του σχολικού έτους 2015/16. Εισήχθησαν, δε, σε σχολές της αρεσκείας τους (με υψηλότατες βάσεις εισαγωγής) και δέχθηκαν τη βράβευση από το κληροδότημα Αλεξάνδρας, χήρας Χρ. Παληχώρη, προς τον Δήμο Τρικκαίων. Ο έπαινος συνοδευόταν από το ποσό των 1.000 ευρώ για κάθε βραβευθέντα.
«Κινητήρια δύναμη η αριστεία»

 

Ο κ. Μιχάλης Μπάρδας, πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου (που είναι και η διαχειριστική επιτροπή του κληροδοτήματος) έκανε λόγο για το χρέος «να αναδείξουμε την αριστεία, όχι ως μια ακόμη ματαιοδοξία της ανθρώπινης φύσης, αλλά ως κινητήρια δύναμη, που ωθεί άτομα και κοινωνίες, να προσπαθούν για υψηλούς στόχους».
Επίσης, τόνισε ότι το από 1987 κληροδότημα της Αλεξάνδρας (το γένος Κοφίτσα) Παληχώρη, αποτελείται από τρία καταστήματα σε κεντρική οικοδομή των Τρικάλων. Συνοδεύεται, δε, από τη θεσμοθέτηση χρηματικών βραβείων σε έξι αθλητές, οι οποίοι θα διακρίνονται σε αγώνες που ανά διετία θα διοργανώνει ο ιστορικός Γυμναστικός Σύλλογος Τρικάλων.
Ακόμη μια είδηση που ανακοίνωσε ο κ. Μπάρδας, ήταν ότι εντός του 2017 θα καταβληθεί προσπάθεια να κατευθυνθούν σε κοινωφελείς σκοπούς, τα αποθεματικά ενός άλλου κληροδοτήματος, αυτού του Αθανασίου Βαφειάδη.
Ο ρόλος των δωρητών στα Τρίκαλα


Ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου στάθηκε στο πλήθος των δωρητών και ευεργετών του Δήμου Τρικκαίων. Επί πολλά χρόνια, συμπολίτες και συμπολίτισσες προσέφεραν χρήματα, κτήρια, περιουσίες, για συγκεκριμένους σκοπούς, προς αξιοποίησή τους από τον Δήμο, για τον τρικαλινό λαό: «Οι δωρεές αυτές πέρασαν στην κοινωνία και οι δωρητές μνημονεύονται από στόμα σε στόμα. Και αυτό είναι σημαντικότερο, ακόμη και από την όποια ονοματοδοσία δρόμου ή παλτείας», τόνισε ο κ. Παπαστεργίου.
Και μνημόνευσε ενδεικτικά, του Ιωάννη Ματσόπουλο, Αριστοτέλη Αντωνίου, Σοφία Μπούμπα, Ελένη Σόλωνος, χήρα Χρήστου Ζωγράφου. Αθανάσιο Βαφειάδη, Δημήτρη Κατσικογιάννη, Μενέλαο Κατραφυγιώτη, Θεόδωρο Μάρκελλο, Δημήτρη Γιολδάση. Αλλά και τους σύγχρονους, Ιωάννη Παντελιδάκη, Δημήτρη και Μιχάλη Σαράντη.
Δεν παρέλειψε να τονίσει και τη σημασία των «αφανών, μικρών ή μεγάλων δωρητών», που καθημερινώς στηρίζουν «το πλούσιο κοινωνικό έργο του Δήμου» (Κοινωνικό Εστιατόριο, Κοινωνικό Παντοπωλείο, πρόσφυγες, εκδηλώσεις του Δήμου). Αλλά και όσους δωρίζουν βιβλία και άλλα προσωπικά αντικείμενα στα μουσεία και τη Δημοτική Βιβλιοθήκη.
Τόνισε, τέλος, ότι ο Δήμος Τρικκαίων ως περιοχή που ακούγεται μόνο για θετικά ζητήματα στην Ελλάδα και την Ευρώπη, έχει την ανάγκη  των δωρητών. Και απευθυνόμενος στους ακαδημαϊκούς πολίτες, χρησιμοποιώντας τμήμα της λατινικής ρήσης, τους ευχήθηκε «ακόμη πιο ψηλά, ακόμη πιο δυνατά!».

 

Οι βραβευθέντες

Οι βραβευθέντες είναι:
1. Αικατερίνη Ευάγ. Γκότσιου (ΨΥΧΟΛΟΓΩΝ ΣΣΑΣ).
Το βραβείο και την επιταγή επέδωσαν οι Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου και πρωτοπρεσβύτερος Εφραίμ Γιαννακός ως εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών κ.κ. Χρυσόστομου
2. Γεώργιος Ιω. Λιάπης (ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΠΘ).
Βράβευση από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων κ. Μιχάλη Μπάρδα και τον θεματικό Αντιπεριγφερειάρχη κ. Βασίλη Αναγνωστόπουλο.

 1. Αφροδίτη Δημ. Κολώνα (ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΑΠΘ)
  Βράβευση από τον βουλευτή Τρικάλων (ΣΥΡΙΖΑ) κ. Χρήστο Σιμορέλη και την προϊσταμένη της Δ/νσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων (και δημοτική σύμβουλο) κ. Βάσω Κάκλα.
 2. Θεοδώρα Νικ. Πρεβέντα (ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ & ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΑΠΘ)
  Βράβευση από τον διοικητή της ΣΜΥ, ταξίαρχο κ. Γιώργο Λιάκο και τον Αστυνομικό Διευθυντή Τρικάλων κ. Αθαν. Γραββάνη.
 3. Ηλιάνα-Αικατερίνη Αριστ. Καραμπέρη (ΙΑΤΡΙΚΟ ΣΣΑΣ)
  Βράβευση από την αντιδήμαρχο οικονομικών κ. Χρυσάνθη Γάλλου – Δαλκαφούκη
  και τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, τ. Δήμαρχο τρικκαίων κ. Χρήστο Λάππα.
  6. Γεώργιος Νικ. Γκανάς (ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΚΠΑ)

Βράβευση από τον επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Γιώργο Καΐκη και τον επικεφαλής τη; «Φυσάει Κόντρα για την ανατροπή» κ. Δημ. Παπαθανασίου.
7. Μαρία Λεων. Μπαμπούκα (ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ  ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΠΘ – από την Καστανιά Καλαμπάκας)

Βράβευση από τον δημοτικό σύμβουλο, επικεφαλής της παράταξης Τρίκκης Πολιτεία κ. Γιώργο Μητσιούλη και την ανηψιά της κληροδοτούσας, κ. Βάσω Κάλφα.

 

Η τελετή


Η ανηψιά της κληροδότριας, η κ. Βάσω Κάλφα, εμφανώς συγκινημένη, ευχαρίστησε τον Δήμο Τρικκαίων για την εκτέλεση της διαθήκης και την υλοποίηση των επιθυμιών της Αλεξάνδρας Παληχώρη.
Λόγω απουσίας, μήνυμα απέστειλε ο π. υπουργός Ανάπτυξης, βουλευτής Τρικάλων (ΝΔ) κ. Κώστας Σκρέκας.

Η όμορφη, λιτή και σεμνή διοργάνωση συμπεριλάμβανε δύο μουσικές παρεμβάσεις: από το συγκρότημα Nocte Arcus με τις Ελμίνα Ροδίτη (κιθάρα) και Χριστίνα Λιάκου (βιολί) με ελληνικές έντεχνες μελωδίες, και τις μαθήτριες σαξοφώνου του Δημοτικού Ωδείου Τρικάλων, Μαρίνα Ηλη, Χριστίνα Μπαλλά και Ματίνα Τσιάκαλου, με καθηγητή τον κ. Θανάση Φυσέκη (μελωδίες Χριστουγέννων και ντουέτα του Μπαχ).
Παρέστησαν, επίσης, οι αντιδήμαρχοι κ. Χρήστος Αναστασίου, Ντίνα Δήμα, Εφη Λεβέντη, Ελένη Πούλιου, Δημήτρης Βασταρούχας, Χρήστος Γούλας, Ηλίας Παπανικολάου, η αντιπρόεδρος του Μουσείου Τσιτσάνη κ. Βασιλένα Μητσιάδη, ο γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Τάσος Κατσιάνης, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Αυγέρου – Κογιάννη, Αχιλλεάς Λασπάς, Κώστας Ψύχος, Αχιλλέας Ζήρας.
Παρόντες, βεβαίως, οι συγγενείς, οι τέως συμμαθητές, αλλά και οι φίλοι των βραβευθέντων. Απαντες έλαμπαν από χαρά.

Από το γραφείο Τύπου