Δήμος Τρικκαίων

Ανάπλαση πλατειών

Ο Δήμος Τρικκαίων προχωρά στην αναμόρφωση του κέντρου της πόλης των Τρικάλων. Πρώτη βήμα, η διεξαγωγή του Πανελλήνιου Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμό Προσχεδίων «Ανάπλαση της Πλατείας Ηρώων Πολυτεχνείου και της Πλατείας Εθνικής Αντίστασης της πόλης των Τρικάλων» (ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ).

Παρακάτω παρατίθενται με μορφή ερωτήσεων – απαντήσεων, συγκεκριμένα στοιχεία για τις αλλαγές, τις διαδικασίες και τα όσα πλέον προωθούνται.

Γιατί επελέγη αυτή η διαδικασία;

Γιατί βάσει της Υπουργικής Απόφασης 26804/16-6-2011, της τότε Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Τίνας Μπιρμπίλη, για πλατείες ιδιαίτερης σημασίας, μνημεία και αστικό σχεδιασμό, επιβάλλεται να προχωρά αυτή η διαδικασία. Αλλά και γιατί το να έχεις 18 προτάσεις είναι καλύτερο από το να έχεις μία – αυτή των υπηρεσιών του Δήμου.

Ποιοι μετέχουν στην αρμόδια επιτροπή;

  1. Δημήτριος Φιλιππιτζής – Αρχιτέκτων Μηχανικός, διδάσκων του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Πρόεδρος. Ορίστηκε από τον Δήμο Τρικκαίων
  2. Ανδρέας Λάζαρης – Αρχιτέκτων Μηχανικός, ελεύθερος επαγγελματίας. Ορίστηκε από τη λίστα κριτών του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ)
  3. Βασίλειος Ντόβρος – Αρχιτέκτων Μηχανικός , ελεύθερος επαγγελματίας. Κριτής οριζόμενος από τον ΣΑΔΑΣ.
  4. Ιωάννης Κίζης – Αρχιτέκτων Μηχανικός, ομ. καθηγητής Αρχιτεκτονικής Σχολής ΕΜΠ. Κριτής οριζόμενος από τον ΣΑΔΑΣ.
  5. Ασπασία Καρανάσιου – Αρχιτέκτων Μηχανικός. Ορίστηκε από τον Δήμο Τρικκαίων

Τι αποφάσισε η Επιτροπή;

Τρία βασικά σημεία συνθέτουν την απόφαση:

Α. Ομόφωνα, να μη δοθεί πρώτο βραβείο, καθώς «παρά τις επιμέρους αρετές των τριών μελετών (σ.σ.: που προκρίθηκαν), καμία δεν ικανοποιεί την έννοια της αστικής πλατείας σε συνδυασμό με φυτεύσεις».

Β. Να δοθεί ένα δεύτερο και δύο τρίτα βραβεία

Γ. Να προταθεί η εξαγορά τριών άλλων προτάσεων – μελετών έναντι 500€ η κάθε μία, καθώς «εμπεριέχουν ιδέες χρήσιμες ως κατάθεση γνώσης στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Τρικκαίων».

Το Δημοτικό Συμβούλιο Τρικκαίων ενέκρινε την πρόταση εξαγοράς.

Αναλυτικά όλο το σκεπτικό και τα πρακτικά της Επιτροπής, ΕΔΩ και τα αποτελέσματα ΕΔΩ

Ποιες είναι οι προτάσεις που προκρίθηκαν;

2ο Βραβείο

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Βραβείο 3-1

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Βραβείο 3-2

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Εξαγορά 1

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Εξαγορά 2

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Εξαγορά 3

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

 Ποια έπαθλα δίνονται;

Το 1οβραβείο θα έπαιρνε 3.235€. Το δεύτερο παίρνει 2.370€ και το τρίτο 1.580€.

Τι αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Τρικκαίων;

Την «Επικύρωση των πρακτικών της κριτικής επιτροπής αξιολόγησης για τον Πανελλήνιο Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό Προσχεδίων «Ανάπλαση της Πλατείας Ηρώων Πολυτεχνείου και της Πλατείας Εθνικής Αντίστασης της πόλης των Τρικάλων»» στη συνεδρίαση της 27ηςΙουνίου 2018.

Υπάρχουν χρήματα για τον διαγωνισμό και την εκπόνηση μελέτης;

Τα χρήματα για τον διαγωνισμό (42.000€) προέρχονται από ίδιους πόρους του Δήμου Τρικκαίων.

Υπάρχουν χρήματα για το έργο;

Τα χρήματα για το έργο, θα προέλθουν από το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπλασης (ΣΒΑΑ), που ο Δήμος Τρικκαίων υπέβαλλε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας με προϋπολογιζόμενο ποσό 1.300.000 € για το έργο «Ανάπλαση Κεντρικής Πλατείας & Πλατείας Εθνικής Αντίστασης. Ενοποίηση με παρόχθια ζώνη».

Πώς προχωρούμε;

Ο Δήμος Τρικκαίων παρουσιάζει σε όλους τους τρικαλινούς και τις τρικαλινές, σε κάθε ενδιαφερόμενο, δημοσίως και με διαφάνεια, τα όσα αποφάσισε η αρμόδια Επιτροπή. Στη συνέχεια, θα κληθεί ο δεύτερος νικητής να συζητήσει το ενδεχόμενο τροποποιήσεων σε σημεία που χρήζουν αλλαγών. Ακολούθως, θα αποφασιστεί ο συγκεκριμένος «δρόμος» για τις δύο πλατείες. Εάν, δηλαδή, ανατεθεί η μελέτη όπως θα προκύψει από τους όρους της διακήρυξης ή εάν ακολουθηθεί άλλη διαδικασία.

Επικοινωνία