Δήμος Τρικκαίων

Το πλαίσιο συνεργασιών του Δήμου Τρικκαίων

3 Μαρτίου 2017
«Αν θέλεις να πας κάπου γρήγορα, πήγαινε μόνος σου. Αν θέλεις να πας μακριά, πήγαινε με άλλους!». Αυτό το γνωμικό, ως ιδεολογική αρχή, ακολουθεί ο Δήμος Τρικκαίων, για να ενισχύσει τις συνεργασίες του.

«Η Δύναμη της Συνεργασίας», εξάλλου, ήταν ο τίτλος της ομιλίας του Δημάρχου Τρικκαίων κ. Δημήτρη Παπαστεργίου, σε Συνέδριο με τίτλο «Δέσμευση για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη – 17 παγκόσμιοι στόχοι για ένα κοινό καλύτερο μέλλον». Το συνέδριο συνδιοργάνωσαν στις 2 Μαρτίου 2017 το CSR HELLAS και το Συμβούλιο του ΣΕΒ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών) για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Στην Τρίτη θεματική ενότητα με τίτλο: «Η “Ατζέντα 2030” και η δύναμη της συνεργασίας», εκπρόσωποι διαφόρων ενδιαφερομένων μερών με εμπειρία συμμετοχής σε συνεργατικές πρωτοβουλίες αναφέρθηκαν με πρακτικά παραδείγματα για τα οφέλη και τον αντίκτυπο αυτής της προσέγγισης.
Ο Δήμος Τρικκαίων ήταν ο μοναδικός Δήμος που προσκλήθηκε, καθώς η συνεχιζόμενη και αυξητική τάση καινοτόμων πρακτικών, αποτελεί σημείο αναφοράς για τη χώρα μας.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Παπαστεργίου αναφέρθηκε εκτενώς στην ανάγκη, η συνεργασία να αποτελεί ορόσημο για τον Δήμο Τρικκαίων. Εξήγησε στόχους και πρακτικές που ήδη υλοποιούνται, υπό τη γενική θεώρηση της σημερινής κατάστασης. Ο κ. Παπαστεργίου επέμεινε στο να αφεθούν στην άκρη οι κάθε είδους διαφορές και να ενισχυθούν κοινές δράσεις σε διάφορα επίπεδα. Ετσι, οι 17 στόχοι για τη το «κοινό καλύτερο μέλλον», στα Τρίκαλα ήδη είναι πράξη.


Όπως, για παράδειγμα, η συνεργασία
– με όλη την κοινωνία, φορείς, επιχειρηματίες, για τους πρόσφυγες και τις Κοινωνικές Δομές
–  με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ταμείο Παρακαταθηκών, μέσω του προγράμματος εξοικονόμησης ενέργειας, για φθηνή, καθαρή ενέργεια.
– με τη Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας σε χρηματοδοτικά εργαλεία και σε αξιοποίηση ευκαιριών
–  με τους φορείς διαχείρισης απορριμμάτων για ενίσχυση την ανακύκλωσης, της διαλογής στην πηγή, της κυκλικής οικονομίας
– με αγροτικά clusters και εταιρίες υψηλής τεχνολογίας προκειμένου να εξοικονομήσουμε πόρους, λιπάσματα και νερό
– με καινοτομία και ανθεκτικές υποδομές (λεωφορείο χωρίς οδηγό, ATM πιστοποιητικών, «έξυπνες» δράσεις σε «έξυπνη» πόλη).
– η συνεργασία με τοπικές επιχειρήσεις για ανάδειξη των τοπικών προϊόντων στον Μύλο των Ξωτικών
– με ειδικά προγράμματα για ομάδες στόχους όπως ΡΟΜΑ, υποβαθμισμένες περιοχές.
Και πλήθος άλλων δράσεων που στον Δήμο Τρικκαίων υλοποιούνται ήδη, προκειμένου, οι στόχοι του «Ατζέντα 2030» του ΟΗΕ, ακολουθούμενη από 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης (SDGs), να υλοποιηθούν με προγραμματισμό.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμαρχος Τρικκαίων ανέλυσε την υφιστάμενη κατάσταση στον Δήμο, ο οποίος εκπροσωπεί την Ελλάδα στο 9ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Ποιότητα (που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Προεδρία της Μάλτας σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Μάιο). Εκεί, ο Δήμος θα παρουσιάσει τον νέο Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας που το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε μόλις την προηγούμενη εβδομάδα. Σε αυτόν, δημιουργείται μια νέα-πρότυπη δομή, το Τμήμα Έξυπνης Πόλης, που έχει ως μέρος της αποστολής του, τον έλεγχο και την τήρηση όλων των παραπάνω.
Στη συνέχεια ο κ. Παπαστεργίου αναφέρθηκε σε παθογένειες της Διοίκησης στην Ελλάδα, αλλά και απλές λύσεις σε επίπεδο συνεργασίας με τους πολίτες και τους τοπικούς φορείς για σημαντικά θέματα, είτε καθημερινότητας, είτε βραχυ-μεσοπρόθεσμων στόχων .
Από το γραφείο Τύπου