Δήμος Τρικκαίων

Πλημμύραι εξ υπερχειλίσεως…

16 Απριλίου 2018
Με αφορμή τις έντονες βροχοπτώσεις του περασμένου μήνα, αλιεύσαμε από τα «Τρικαλινά Νέα» τις πλημμύρες του 1974 οι οποίες και περιγράφονται ως εξής: Ήταν Φεβρουάριος του 1974 όπου μετά από κατακλυσμιαίες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν καθ’ όλη τη νύκτα της Τρίτης 12/2 στα πεδινά και ορεινά του νομού.

Με αφορμή τις έντονες βροχοπτώσεις του περασμένου μήνα, αλιεύσαμε από τα «Τρικαλινά Νέα» τις πλημμύρες  του 1974 οι οποίες και περιγράφονται ως εξής:

Ήταν Φεβρουάριος του 1974 όπου μετά από κατακλυσμιαίες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν καθ’ όλη τη νύκτα της Τρίτης 12/2 στα πεδινά και ορεινά του νομού. Και ήταν τόσο έντονες και πλούσιες σε νερά, ώστε τα πάντα να πλημμυρίσουν και ποτάμια και ξεροπόταμοι να καταστούν αδιάβατοι.Τα ποτάμια όπως ο Ασπροπόταμος, ο Πηνειός ο Πορταϊκός, ο Ληθαίος, ο Νεοχωρίτικος κλπ σημείωσαν τεράστια άνοδο της στάθμης των υδάτων με αποτέλεσμα εκτάσεις καλλιεργημένες να κατακλυστούν και να μεταβληθούν σε λίμνες.

Η ΥΠΕΡΧΕΙΛΙΣΙΣ ΤΟΥ ΛΗΘΑΙΟΥ

Η πρωτοφανής άνοδος της στάθμης του Ληθαίου από τις πρώτες πρωινές ώρες είχε σαν αποτέλεσμα να σημειωθεί υπερχείλιση των υδάτων του παρά τη γέφυρα Γκίκα με αποτέλεσμα τα νερά του ποταμού να εισέλθουν εντός των παραποτάμιων οικιών της οδού Λογοθέτου. Επί τόπου μετέβησαν ο νομάρχης και υπάλληλοι της νομαρχίας, και κλήθηκε η πυροσβεστική υπηρεσία ενώ άνδρες του στρατού προσέφεραν βοήθεια στους πλημμυροπαθείς.

ΠΛΗΜΜΥΡΑ ΕΞ… ΥΠΟΝΟΜΩΝ

Σύμφωνα με τα στοιχεία η άνοδος της στάθμης των υδάτων του Ληθαίου είχε σαν αποτέλεσμα να σημειωθεί το πρωτοφανές φαινόμενο της… εκσφενδονίσεως των νερών του ποταμού από τα στόμια των υπονόμων της οδού Φαρμάκη στα εργοστάσια κεραμοποιίας Μητσιάδη κλπ, τα οποία ευρισκόμενα σε χαμηλότερο επίπεδο από τον Ληθαίο, τα στόμια των υπονόμων αυτών είχαν μεταβληθεί καθ’ όλη σχεδόν τη διάρκεια της ημέρας σε ορμητικούς πίδακες νερού, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν πολλές κατοικίες, επί της οδού Φαρμάκη και όλες οι οικίες της οδού Μαβίλη παρά τα εργοστάσια κεραμοποιίας.

 

 

ΑΛΛΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ

Από των πρωινών ωρών χθες, κατόπιν εντολής του κ. Νομάρχου μηχανικοί της Δ.Τ.Υ. Τρικάλων και υπάλληλοι της Δ/σεως Γεωργίας και του Κέντρου Κοινωνικών Υπηρεσιών, κινήθηκαν προς επισήμανση τυχόν ζημιών εκ πλημμυρών εντός της πόλεως και εις τα χωρία του νομού μας.

Κατολίσθηση σημειώθηκε λόγω των βροχοπτώσεων επί της νέας εθνικής οδού Τρικάλων — Καλαμπάκας παρά την κλινική Στοφόρου. Απεστάλησαν μηχανήματα και απελευθέρωσαν την οδό, ώστε να μην παρακωλυθεί η κυκλοφορία.

ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ

Κατά πληροφορίες μας από τα ορεινά, πολλά σημεία των δρόμων υπέστησαν βλάβη από τις κατολισθήσεις του εδάφους με αποτέλεσμα να δυσχερανθεί προσωρινά η κυκλοφορία τροχοφόρων. Ως πληροφορούμεθα επίσης. προς τα σημεία αυτά αποστέλλονται υπό της Νομαρχίας μηχανήματα για την αποκατάσταση της συγκοινωνίας.

Ζημίαι κατόπιν των προχθεσινών μεγάλων βροχοπτώσεων σημειώθηκαν ως έπληροφορήθημεν εις τα χωρία Λιλή και Παραπόταμος όπου κατεκλύσθησαν υπό των υδάτων 700 και 1000 στρέμματα αντιστοίχως, ενώ η λεκάνη από Αμμουδιά μέχρι Βαλτινό έχει μεταβληθεί εις μίαν απέραντον λίμνη με αποτέλεσμα να κατακλυστούν υπό των υδάτων 5.000 — 6.000 στρέμματα.

Εξ άλλου, κατά πληροφορίας μας ζημίαι εκ της υπερχειλίσεως υδάτων σημειώθηκαν εις τας καλλιεργησίμους εκτάσεις των χωρίων Θεόπετρας και Πετροπόρου, ως και άλλων πεδινών κατά μήκος του Πηνειού ποταμού.

Η ΓΕΦΥΡΑ ΜΟΥΡΓΚΑΝΙΟΥ

Λόγω της ανόδου της στάθμης των υδάτων του Πηνειού, δημιουργήθηκε κίνδυνος διά την γέφυρα Μουργκανίου, τα βάθρα της οποίας καλύφθηκαν υπό των υδάτων. Πλην όμως αι μικραί δυσκολίαι ήρθησαν με την πτώση της στάθμης.