Δήμος Τρικκαίων

Πολιτισμός και αναπλάσεις στο ιστορικό Βαρούσι με διπλό έργο από τον Δήμο Τρικκαίων

23 Ιανουαρίου 2024

 

Δύο διαφορετικά έργα σε ένα, με στόχο την ανάπλαση της ιστορική συνοικίας του Βαρουσίου και την ανάδειξη της κληρονομιάς των Τρικάλων, ξεκίνησε να υλοποιεί ο Δήμος Τρικκαίων. Πρόκειται για έργο με προϋπολογισμό 3.600.000 € και έχει τον μακρό τίτλο «Παρεμβάσεις  βελτίωσης του δημόσιου χώρου στον Δήμο Τρικκαίων Υποέργο 1: «Ανάπλαση Παλαιάς Πόλης Τρικάλων (Βαρούσι) και μετατροπή της Οικίας Τζάνα σε χώρο δημιουργικής έκφρασης και βιωματικής ανάπτυξης».
Από την Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2024 ξεκίνησαν οι εργασίες από τη SOLIS ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ που ανέλαβε το έργο. Πρόκειται για τα έργα:

Αναπλάσεις σε 18 οδούς

Σε 18 δρόμους της συνοικίας θα αντικατασταθεί το οδόστρωμα και θα γίνουν παρεμβάσεις σε σημεία με μικρότερη φθορά. Συγκεκριμένα θα γίνει

– Αποξήλωση του βοτσαλωτού δαπέδου και των κυβόλιθων .

– Διατήρηση της υφιστάμενης ακανόνιστης πλάκας Άρτας, σε πλάτος 0,50μ. από τα όρια των ιδιοκτησιών.

– Αποκατάσταση του εναπομείναντος χώρου της οδού με κυβόλιθο από πλάκα τύπου Δεματίου και τοποθέτηση αγκωναριών από μάρμαρο Αλιβερίου

– Αντικατάσταση των υφιστάμενων λαμπτήρων στα φωτιστικά, με λαμπτήρες τεχνολογίας LED

– Η απορροή των όμβριων θα γίνεται στον άξονα των οδών, δίνοντας τις κατάλληλες κλίσεις και θα καταλήγουν στο υφιστάμενο δίκτυο ομβρίων της περιοχής με μεταλλικά φρεάτια κατά πλάτος των οδών.

Οικία Τζάνα

Η οικία Τζάνα είναι ένα παλιό κτίσμα εντός του οικισμού (πίσω από τον μητροπολιτικό ναό) που αποτελεί δωρεά του αείμνηστου γιατρού Παντελιδάκη στον Δήμο Τρικκαίων. Στόχος είναι να αναπαλαιωθεί και να αποκατασταθεί, προκειμένου να μετατραπεί σε «Χώρο δημιουργικής έκφρασης και βιωματικής ανάπτυξης». Ενας χώρος, δηλαδή, ικανός να φιλοξενήσει δραστηριότητες που θα συνάδουν με τη φύση και τα χαρακτηριστικά των Τρικάλων.

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και Πολιτικής Προστασίας Γιώργος Καταβούτας τόνισε πως το έργο «σηματοδοτεί την προσοχή που δίνει ο Δήμος μας σε μια τόσο ιστορική συνοικία. Μαζί με την ανάπλαση της πλατείας Παναγίας Επίσκεψης και τα έργα στον Προφήτη Ηλία, η περιοχή αποκτά σύγχρονα χαρακτηριστικά, καλύτερους δρόμους και εντάσσεται στο πλαίσιο δημιουργίας νέας μορφής για τα Τρίκαλα των επόμενων δεκαετιών».

Από το γραφείο Τύπου