Δήμος Τρικκαίων

Πολλές και σημαντικές οι δράσεις του Δημοτικού Ωδείου Τρικάλων το 2023 – Μικρός απολογισμός

2 Φεβρουαρίου 2024

Το Δημοτικό Ωδείο της Διεύθυνσης Παιδείας- Πολιτισμού & Αθλητισμού του Δήμου Τρικκαίων αποχαιρετά το καλλιτεχνικό & εκπαιδευτικό του έργο για το έτος 2023, παραθέτοντας τις δράσεις του.

Το 2023 ήταν μία δημιουργική μουσική χρονιά για το ωδείο μας. Σας ευχαριστούμε που μας στηρίξατε και μας ακολουθήσατε και σ’ αυτό το μουσικό μας ταξίδι! Ας θυμηθούμε μερικές από τις καλύτερες στιγμές αυτής της χρονιάς:

 • Τον Ιανουάριο διενεργήθηκαν πτυχιακές εξετάσεις των ανώτερων θεωρητικών της τάξης του καθηγητή Νίκου Τσιάντα, όπου ο Ντιροκάλτσης Βασίλης έλαβε το πτυχίο της Αντίστιξης με βαθμό Λίαν Καλώς.
 • Τον Φεβρουάριο κλείσαμε το πρώτο εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους με τις εξετάσεις των μαθητών οι οποίοι προήχθησαν με επιτυχία στις επόμενες τάξεις.
 • Τον Απρίλιο οι μαθήτριες Νικολέτα Γιοντζή & Ιώ Καλαντζή της τάξης του καθηγητή Ανδρέα Τσέγα συμμετείχαν στον 44ο πανελλήνιο διαγωνισμό πιάνου που διοργάνωσε ο πολιτιστικός φορέας Φίλωνας στην Αθήνα στον οποίο διακρίθηκαν και απέσπασαν βραβεία.
 • Τον Μάιο πραγματοποιήθηκε διήμερο μουσικών εκδηλώσεων το οποίο ξεκίνησε με το ρεσιτάλ πιάνου της υποψήφιας για πτυχίο Φωτεινής Κεφαλάκη, σπουδάστρια στη τάξη πιάνου της καθηγήτριας Βίλλυς Κακιοπούλου και ολοκληρώθηκε με συναυλία κλασικής μουσικής σπουδαστών της τάξης πιάνου του καθηγητή Ανδρέα Τσέγα & της τάξης βιολοντσέλου της  καθηγήτριας Χάρις Σαφαρή.
 • Ένας ιδιαίτερα δραστήριος μήνας ήταν ο Ιούνιος ο οποίος ξεκίνησε με τις απολυτήριες εξετάσεις της Φωτεινής Κεφαλάκη, η οποία απέσπασε Πτυχίο Πιάνου με βαθμό Άριστα Παμψηφεί. Στη συνέχεια οι μικροί μας μαθητές των τμημάτων προετοιμασίας των καθηγητών Γιώργου Αγγελάκη & Ιωάννας Τσιλιμίγκα συμμετείχαν στις εισαγωγικές εξετάσεις του Μουσικού Σχολείου με 100% επιτυχία! Ο Ιούνιος έκλεισε το καλλιτεχνικό του έργο με εβδομάδα εκδηλώσεων αφιερωμένη στην παγκόσμια ημέρα ευρωπαϊκής μουσικής η οποία ξεκίνησε με τη μαθητική συναυλία της τάξης βιολιού του καθηγητή Δημήτρη Μπέλλου και τη συμμετοχή των καθηγητριών Ευαγγελία Αργυροπούλου στο πιάνο & Χάρις Σαφαρή στο βιολοντσέλο.

 • Μία μεγάλη γιορτή- συναυλία πραγματοποιήθηκε στις 21 Ιουνίου στην οποία συμμετείχαν η παιδική ορχήστρα υπό τη διδασκαλία και διεύθυνση του καθηγητή Δημήτρη Μπέλλου, το τμήμα σύγχρονης μουσικής των καθηγητών Γιώργου Αλεξανδρή, Κώστα Λάμπα και Στέργιου Χάτου, η παιδική χορωδία υπό τη διεύθυνση της μαέστρου Ελένης Ζιάκα, το τμήμα μουσικής δωματίου υπό τη διδασκαλία και διεύθυνση της καθηγήτριας Χάρις Σαφαρή. Την εκδήλωση πλαισίωσε η Δημοτική Φιλαρμονική Τρικάλων υπό τη διεύθυνση της μαέστρου Μαίρης Μητσοπούλου. Ακολούθησαν μαθητικές συναυλίες σχολών του Ωδείου των καθηγητών πιάνου Δάφνης Μπίζιου, Βιργινίας Πουλιάνα και Βίλλυς Κακιοπούλου, βιολιού Στέλλας Τσιαρδάκα & Δημήτρη Μπέλλου, φλάουτου του καθηγητή Βασίλη Παπανδρεόπουλου, μονωδίας της καθηγήτριας Ιωάννας Τσιλιμίγκα και κιθάρας του καθηγητή Σπύρου Τσιώλη. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν οι ετήσιες προαγωγικές εξετάσεις όλων των σπουδαστών και και οι πτυχιακές των Ανώτερων Θεωρητικών όπου οι σπουδάστριες Ιώ Καλαντζή, Μαριάντα Μητροφάνη, Ευαγγελία Σαββάτη και Δανάη Σάρρη των καθηγητών Ανδρέα Τσέγα και Νίκου Τσιάντα έλαβαν πτυχία Ειδικού Αρμονίας με βαθμό Άριστα.
 • Η ολοκλήρωση της ακαδημαϊκής χρονιάς έγινε τον Ιούλιο με την πραγματοποίηση των εξετάσεων της σχολής Φλάουτου της σπουδάστριας Δήμητρας Κωστίκα της τάξης του καθηγητή Βασίλη Παπανδρεόπουλου η οποία έλαβε Δίπλωμα Φλάουτου με βαθμό Άριστα και Α’ Βραβείο.
 • Τέλος η Λαϊκή Ορχήστρα του Δημοτικού Ωδείου Τρικάλων η οποία απαρτίζεται από τους καθηγητές του Ωδείου Ανδρέα Τσέγα (πιάνο), Κώστα Λάμπα (ηλεκτρικό μπάσο), Γιώργο Αλεξανδρή (ηλεκτρική κιθάρα), Στέργιο Χάτο (ντραμς), Νίκο Λίνο (μπουζούκι- διεύθυνση ορχήστρας) καθώς και μαθητές αυτών, πραγματοποίησε σειρά συναυλιών αφιερωμένες στον Βασίλη Τσιτσάνη έξω από τα όρια της πόλης και συγκεκριμένα στα Μεγάλα Καλύβια, στο Μεγαλοχώρι, στη Λίμνη Γκιτζή και στο Πρίνος.
 • Τον Σεπτέμβριο ξεκίνησε η νέα ακαδημαϊκή χρονιά με τις εγγραφές των σπουδαστών σε σχολές του Ωδείου και τον προγραμματισμό για την εκκίνηση των μαθημάτων.
 • Τον Οκτώβριο έγινε η έναρξη των μαθημάτων και στις 22/10 πραγματοποιήθηκαν οι κατατακτήριες εξετάσεις. Στη τάξη Μονωδίας της καθηγήτριας Ιωάννας Τσιλιμίγκα οι σπουδαστές Κατερίνα Τάπανα και Αντώνης Τυρνενόπουλος κατατάχθηκαν στο επίπεδο Α’ Ανωτέρας και στη τάξη Ανώτερων Θεωρητικών του καθηγητή Νίκου Τσιάντα οι σπουδαστές Νικολέτα Γιώτα και Βιβή Πελεκούδα κατατάχθηκαν στο Α’ έτος Ειδικού Αρμονίας ενώ ο Ιωάννης- Αχιλλέας Λιάκος, ο Χρήστος Μητρούσιας, η Αικατερίνη Παπαχρήστου και η Βιργινία Σχορετσιανίτη στο Β’ Ειδικό Αρμονίας.
 • Τον τελευταίο μήνα του έτους η Παιδική Χορωδία του Ωδείου συμμετείχε στη 10η Χριστουγεννιάτικη Συνάντηση Χορωδιών υπό τη διεύθυνση της μαέστρου Ελένης Ζιάκα που πραγματοποιήθηκε στον Μύλο των Ξωτικών. Τέλος, έγινε η παρουσίαση του παραμυθιού “Φρικαντέλα… η Μάγισσα που μισούσε τα κάλαντα” από τα τμήματα Φωνητικής, Χορωδίας και Μαθητικά Ορχηστρικά Σύνολα του Ωδείου στη Χριστουγεννιάτικη Γιορτή που πραγματοποιήθηκε προπαραμονή Χριστουγέννων στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Ωδείου μας.

 

Στις παραπάνω δράσεις συμμετείχαν μαθητές/τριες όλων των σχολών του Ωδείου. Θερμά συγχαρητήρια στους καθηγητές και τις καθηγήτριές τους για την άψογη προετοιμασία.

Αυτές ήταν μερικές από τις στιγμές που ζήσαμε το 2023. Σας ευχαριστούμε από καρδιάς για την υποστήριξη και την αγάπη που μας δείξατε καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Παρ’ όλο που το 2023 μας αποχαιρέτησε η ακαδημαϊκή χρονιά συνεχίζεται όπως και οι εγγραφές νέων μαθητών. Σας περιμένουμε να πορευτείτε μαζί μας και σ’ αυτό το μουσικό ταξίδι που ξεκίνησε με τον ερχομό του νέου έτους.

 

Δάφνη Μπίζιου

Καλλιτεχνική Διευθύντρια

Δημοτικού Ωδείου Τρικάλων

Από το γραφείο Τύπου