Δήμος Τρικκαίων

Πώς θα αντικατασταθούν 16.584 φωτιστικά στον Δ. Τρικκαίων

22 Μαΐου 2017
Ένα προς ένα τα 21.564 φωτιστικά σε Τρίκαλα και χωριά έχει χαρτογραφήσει ο Δήμος Τρικκαίων. Ο λόγος; Η προετοιμασία για την υλοποίηση της πρότασης «Βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας του οδοφωτισμού του Δήμου Τρικκαίων». Δηλαδή, η τοποθέτηση 16.584 φωτιστικών τύπου LED, προκειμένου οι δημότες να ωφελούνται περίπου 650.000 ευρώ κάθε χρόνο.

Για να υποβληθεί η πρόταση, απαιτήθηκε η καταγραφή με κάθε λεπτομέρεια όλων ανεξαιρέτως των φωτιστικών κάθε είδους και τύπου που βρίσκονται σε κάθε δημόσιο χώρο του Δήμου («πιατάκια», οδικοί βραχίονες, οδικά αξονικά, προβολείς γηπέδων, κορυφές ιστού). Εχουν αποτυπωθεί οι φωτισμοί ανά Τοπική Κοινότητα, ανά είδος, κατανάλωση, ύψος, υλικό κατασκευής, ακόμη και γεωγραφικές συντεταγμένες. Ολα αυτά αποτυπώθηκαν σε ειδικό φάκελο και σε λεπτομερή απεικόνιση, για να καταστεί δυνατή η υλοποίηση του έργου. Ενός έργου που έχει κόστος 5,5 εκατ. Ευρώ περίπου και θα μειώσει κατά 65% την ενεργειακή κατανάλωση σε όλον τον Δήμον (από 1551 κιλοβάτ, σε 551!). Ετσι, το ετήσιο όφελος των 650.000 για τον Δήμο, μεταφράζεται σε έργα που επιστρέφουν στους δημότες.
Η συγκεκριμένη πρόταση, είναι τμήμα της ολοκληρωμένης πρότασης για ενεργειακές επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που πριν 8 μήνες παρουσίασε ο Δήμος Τρικκαίων. Αυτή η πρόταση, μέχρι τώρα «σκόνταφτε» σε νομοθέτημα, που απαγόρευε τη λήψη δανείων από χρεωμένους Δήμους για κάθε έργο. Όμως ο Δήμος Τρικκαίων, αποδεικνύοντας ότι ένα τέτοιο έργο για ΑΠΕ, ωφελεί τελικά την αποπληρωμή των χρεών, απέσπασε την κατ’ αρχήν θετική απάντηση του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Αλέξης Χαρίτσης. Ότι, δηλαδή, πλέον θα μπορούν και οι χρεωμένοι Δήμοι να συνάπτουν δάνεια, εάν αυτά αφορούν σε επενδύσεις και δράσεις στον τομέα της ενέργειας. Με δεδομένο ότι ο Δήμος Τρικκαίων έχει ήδη απευθύνει την πρόταση στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και στο Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων, απομένει μόνο η εκπλήρωση της κυβερνητικής δέσμευσης με την υπογραφή του σχετικού νομοθετήματος.

 

Από το γραφείο Τύπου