Δήμος Τρικκαίων

«Ποτέ ξανά», το συλλογικό μήνυμα από τα Τρίκαλα για το Ολοκαύτωμα

26 Ιανουαρίου 2021

Σαφές μήνυμα μέσω βίντεο, δίνουν φορείς των Τρικάλων για την «Ημέρα μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος», στις 27 Ιανουαρίου, με απεύθυνση στους μαθητές και τις μαθήτριες των Τρικάλων.
Ο Δήμος Τρικκαίων, η Επιτροπή του Δήμου Τρικκαίων: «Τρίκαλα 2021 – Διακόσια χρόνια από την επανάσταση του 1821» και η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων διά του Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων, τιμούν με το βίντεο την ημέρα μνήμης των Ελλήνων Εβραίων μαρτύρων και ηρώων του Ολοκαυτώματος. Η Ημέρα Μνήμης καθιερώθηκε με νόμο από την Ελληνική Βουλή (3218/2004 – ΦΕΚ Α’ 12).
Η επιλογή της 27ης Ιανουαρίου ως ημέρα μνήμης για το Ολοκαύτωμα, δεν είναι τυχαία. Εκείνη την ημέρα, το 1945, εισήλθαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς, συμμαχικά σοβιετικά στρατεύματα.
Ο Δήμαρχος Τρικκαίων και Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, τονίζει στην παρέμβασή του, το σύνθημα «Ποτέ Ξανά», υπενθυμίζοντας ότι οφείλουμε «να στείλουμε το μήνυμα, ότι είμαστε όλοι ίσοι, ανεξάρτητα από τον τόπο γέννησης, τις απόψεις μας, τη μόρφωση, τα θρησκευτικά μας πιστεύω», προκειμένου «όλοι να ζήσουμε μονιασμένα, με σεβασμό ο ένας για τον άλλον».

Ο πρόεδρος του ΚΙΣ Ελλάδος κ. Δαυίδ Σαλτιέλ, επισημαίνει ότι «όσο σαφέστερη γίνεται η μηδενική ανοχή μας στον αντισημιτισμό, τόσο ουσιαστικότερος είναι ο ρόλος μας ως ενεργοί πολίτες».
Η Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων κ. Μαρίνα – Ελένη Ξυνοπούλου, κλείνει την αναφορά της στην Ημέρα Μνήμης, με μια δέσμευση: «Δε θα αφήσουμε να αναβιώσει ποτέ ο φασισμός».
Ιστορικά στοιχεία, με μίνι συνέντευξη, προσφέρει ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Τρικάλων κ. Ιακώβ Βενουζίου, αναφερόμενος και στους διωγμούς στην Ισραηλιτική Κοινότητα των Τρικάλων, ενώ γενικότερα στοιχεία παραθέτει η κ. Φανή Μπαλαμώτη, Δρ. Κοινωνικής Ανθρωπολογίας – Φιλόλογος του Μουσικού Σχολείου Τρικάλων.
Την αφήγηση στο αρχειακό υλικό έκαναν οι μαθητές/τριες του 7ου Γυμνασίου Τρικάλων, Φώτης Μπεσλεμές, Ευαγγελία Μόκα και Συνοδή Ντιντή
Στο σχεδόν μισής ώρας σε διάρκεια βίντεο συνεργάστηκαν και συνεισέφεραν οι:
• Μιχάλης Λάππας, Πρόεδρος επιτροπής του Δήμου Τρικκαίων, εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος
• Θανάσης Σπανιάς, Φυσικός του 7ου Γυμνασίου Τρικάλων: Καλλιτεχνική-Σκηνοθετική επιμέλεια
•Βασίλη Αδάμος, Φιλόλογος του 7ου Γενικού Λυκείου Τρικάλων: Ιστορική επιμέλεια
• Θεοχάρη Δημήτρης, Μαθηματικός, Ph.D./ M.Sc/ M.Ed Υπεύθυνος Σχ. Δραστηριοτήτων Δευτεροβάθμιας Τρικάλων:

Από το γραφείο Τύπου
ΣΗΜ.: Στο στιγμιότυπο του βίντεο, το Μνημείο για το Ολοκαύτωμα των 139 τρικαλινών Εβραίων, που στήθηκε στις 11 Νοεμβρίου 2018 σε κεντρικό σημείο των Τρικάλων