Δήμος Τρικκαίων

Προχωρά το μεγάλο έργο της ανάπλασης του λόφου Προφήτη Ηλία

20 Φεβρουαρίου 2020

Με μια σύσκεψη όλων των άμεσα εμπλεκόμενων φορέων, ο Δήμος Τρικκαίων προχωρά στη δεύτερη φάση για την υλοποίηση του μεγαλύτερου έργου για την επόμενη δεκαετία. Την ανάπλαση του λόφου του Προφήτη Ηλία, του εμβληματικού μικρού ύψους αλλά μέγιστης σημασίας υψώματος στην πόλη των Τρικάλων. Ηδη ο Δήμος Τρικκαίων έχει κάνει τα εξής βήματα:
– προκήρυξε διαγωνισμό (τον Δεκέμβριο του 2018) για το «Σχέδιο Ανάδειξης, Προστασίας και Αναβάθμισης λόφου Προφήτη Ηλία»
– συνεργάστηκε με την εταιρία ComonSpace  (νικήτρια του διαγωνισμού) τον Αύγουστο του 2019 για τα αποτελέσματα της μελέτης
– συζήτησε την Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 220 με τους εμπλεκόμενους φορείς για το έργο.
Συγκεκριμένα, στο γραφείο του Δημάρχου Τρικκαίων συζήτησαν, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Μητσιάδη και Ντιντής, ο δασάρχης Τρικάλων κ. Κουλουκούρας,  η προϊσταμένη της Εφορίας αρχαιοτήτων κ. Κρυστ. Μαντζανά, οι διευθύντριες των διευθύνσεων Τεχνικής Υπηρεσίας και  Καθαριότητας – Περιβάλλοντος – Αγρ. Ανάπτυξης του Δ. Τρικκαίων κ. Σαργιώτη και Ντότα, στελέχη του Δήμου Τρικκαίων και του Δασαρχείου Τρικάλων.
Η συζήτηση είχε πολλά αντικείμενα, που αφορούσαν κυρίως σε θέματα τεχνιοκα, νομικά, περιβαλλοντικά, αρμοδιοτήτων. Γενικότερα, η συζήτηση αφορούσε στους τρόπους επιτάχυνσης όλων των διαδικασιών, ώστε με τη συνεργασία όλων, για τα Τρίκαλα της επόμενης δεκαετίας, το σχέδιο του Δήμου Τρικκαίων να υλοποιηθεί χωρίς προσκόμματα και με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα. Είναι, εξάλλου, ένα σχέδιο, που αφορά σε πλήρη ανάδειξη του λόφου με το περιαστικό πράσινο, το οποίο αποτελεί κόσμημα και στολίδι για την πόλη, ως πνεύμονας πρασίνου, ως στοιχείο πολιτισμού, ως τόπος υλοποίησης περιβαλλοντικών προγραμμάτων, ως σημείο αναφοράς για ξεκούραση, περίπατο, αθλητισμό.

Για τον λόγο αυτόν, τα σχέδια περιλαμβάνουν, ενδεικτικά:

– Βελτίωση των εισόδων και των κατωφλιών προς τον λόφο

– Σύνδεση του λόφου Προφήτη Ηλία με το λόφο του Κάστρου

– Εναλλακτική συγκοινωνιακή προσέγγιση του λόφου

– Διαμόρφωση και σήμανση μονοπατιών και σημείων στάσης και θέασης

– Υλοποίηση του Διαχειριστικού Σχεδίου του Δάσους

– Σύνδεση με «Σχέδιο Ασκληπιός» με σχεδιασμό θέσεων για συλλογική καλλιέργεια φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών

– Δημιουργία Πάρκου ενδημικής χλωρίδας και πανίδας

– Δημιουργία Χώρου Ανάδειξης & Προώθησης της Τοπικής Γαστρονομίας

– Δημιουργία χώρου εναλλακτικών δραστηριοτήτων που έχουν σχέση με τη φύση

– Δημιουργία θεματικής παιδικής χαράς «Κιβωτός του Νώε», εντός του οριοθετημένου χώρου του Ζωολογικού Κήπου

– Εκπαιδευτική Οικολογική Διαδρομή «Μαθαίνω το δάσος μου!»

– Δημιουργία μνημείου στη θέση «Νταμάρια»

– Σχεδιασμός Διαδρομής Ιστορίας και Πολιτισμού

– Αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου Πούλιου ως χώρου τέχνης και πολιτισμού και  σύνδεσή του με το λόφο του Προφήτη Ηλία

Βεβαίως, υπάρχει πλήθος παρεμβάσεων που σχετίζονται με το Βαρούσι, με τους ιστορικούς χώρους στην περιοχή, με θέματα προσβασιμότητας κ.α. Όλα αυτά, τέθηκαν σε τροχιά επίλυσης με τη συγκεκριμένη σύσκεψη, ώστε ο λόφος να είναι ανοιχτός σε όλους, αξιοποιήσιμος για την εκπαίδευση και τον κάθε πολίτη, με πλήρη σεβασμό στο περιβάλλον.

Από το γραφείο Τύπου