Δήμος Τρικκαίων

Προς κανονικές συνθήκες διαμονής οι πρόσφυγες στα Τρίκαλα

5 Μαΐου 2017
Σε οικίες εντός του Δήμου Τρικκαίων θα μετεγκατασταθούν οι πρόσφυγες που φιλοξενούνται στη δομή διαμονής τους στα Τρίκαλα. Με ομόφωνη απόφασή του, το Δημοτικό Συμβούλιο Τρικκαίων αποφάσισε να μετάσχει στο πρόγραμμα «Παροχή στήριξης στην Ελλάδα για την υλοποίηση του προγράμματος μετεγκατάστασης και την αύξηση της ικανότητας υποδοχής αιτούντων άσυλο» της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Η απόφαση ελήφθη το βράδυ της Πέμπτης 4 Μαΐου 2017 κατόπιν και της συζήτησης που διεξήχθη με τους εκπροσώπους της Αρμοστείας, στη βάση των διευκρινιστικών ερωτήσεων που τέθηκαν.
Στον Δήμο Τρικκαίων θα διερευνηθεί η δυνατότητα, η συγκεκριμένη δράση να υλοποιηθεί μέσω της e-trikala ΑΕ.
Αναμένεται να φιλοξενηθούν περίπου 400 πρόσφυγες σε 70 οικίες (διαμερίσματα ή μονοκατοικίες). Όμως πρώτος στόχος είναι να μετεγκατασταθούν οι εναπομείναντες πρόσφυγες που διαμένουν στην υπάρχουσα δομή, η οποία θα κλείσει.
Το πρόγραμμα (που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή), λειτουργεί με συγκεκριμένες προδιαγραφές ως προς τις απαιτήσεις για τις οικίες, αλλά και ως προς την πληρωμή του ενοικίου στους ιδιοκτήτες. Επίσης, θα υπάρχει ειδική ομάδα – η οποία θα παρακολουθεί την υλοποίηση του προγράμματος, μέσω προσλήψεων του κατάλληλου προσωπικού – η επονομαζόμενη Ομάδα Εργου.
Σε γενικές γραμμές, οι οικίες θα πρέπει:
– να έχουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά όπως ορίζει ο ελληνικός νόμος (π.χ. ενεργειακό, ηλεκτρολόγου, μηχανικού)
–  να έχουν καλές συνθήκες υγιεινής, φρέσκο και επαρκή εξαερισμό, φως
– να υπάρχει πρόβλεψη για επαρκή θέρμανση, κλιματισμό και ζεστό νερό
– να βρίσκονται σε κατάλληλη τοποθεσία ώστε να διασφαλίζεται η πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες
– να έχουν επαρκή χώρο διαβίωσης μέχρι 6 άτομα (δηλ. κατά μέσο όρο 60 – 90 τ.μ.)
– να είναι προσβάσιμα σε ανθρώπους με κινητικά προβλήματα.
– να βρίσκονται κατά προτεραιότητα εντός αστικού ιστού
– να υπάρχει σύνδεση με αστική συγκοινωνία.
Σε κάθε διαμέρισμα το μέγιστο κόστος ενοικίασης περίπου στα 400 ευρώ.
Ο μισθωτής (δηλαδή ο φορέας υλοποίησης του έργου) αναλαμβάνει την επίπλωση και τον εξοπλισμό των διαμερισμάτων, τους λογαριασμούς ΔΕΚΟ, τα κοινόχρηστα και την αποκατάσταση τυχόν ζημιών μετά το πέρας της σύμβασης. Επίσης, δίδεται η δυνατότητα προπληρωμής των ενοικίων έως το τέλος του 2017.
Η διάρκεια της μίσθωσης θα είναι έως 31/12/2017 με δυνατότητα παράτασης.
Επίσης, προβλέπονται ρυθμίσεις και διευκρινίσεις για ειδικές περιπτώσεις, είτε αναφορικά με τα ενοίκια είτε αναφορικά με τις προδιαγραφές.
Από την ερχόμενη εβδομάδα και μόλις λήξουν τα διαδικαστικά ζητήματα, θα υπάρξει πλήρης ενημέρωση για όλα τα ζητήματα και θα δοθεί τηλεφωνικός αριθμός, για παροχή διευκρινίσεων και διατύπωση ερωτημάτων

Από το γραφείο Τύπου