Δήμος Τρικκαίων

Προς νέα εποχή το παλιό εμπορικό κέντρο των Τρικάλων

30 Οκτωβρίου 2018
Το Δημοτικό Συμβούλιο Τρικκαίων ομόφωνα ενέκρινε την πρόταση για το Open Mall - Παπαστεργίου: Πώς «ζωντανεύουν» το παλιό εμπορικό κέντρο και η γύρω περιοχή - Τι περιλαμβάνει ο πίνακας των δεκάδων παρεμβάσεων

 

Με ομόφωνη απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Τρικκαίων ενέκρινε  την υποβολή πρότασης για το Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου (Open Mall) Τρικάλων. Μια πρόταση που με προϋπολογισμό 1.500.000€ από τον Δήμο Τρικκαίων δίνει ώθηση σε δράσεις για την ανάπτυξη, όπως τόνισε ο Δήμαρχος Τρικκαίων. ο κ. Παπαστεργίου μιλώντας στο Δημοτικό Συμβούλιο Τρικκαίων την Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2018 αναφέρθηκε στο πλήθος των παρεμβάσεων που προβλέπονται για μια ευρεία περιοχή στο παλιό ιστορικό, εμπορικό κέντρου της πόλης. Και επεσήμανε τη σημασία για την πλήρη ανάπλαση όλης της περιοχής, με τη δράση για τη λαϊκή αγορά, την κεντρική πλατεία, την πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Ολα αυτά, υπό την «ομπρέλα» των Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής; Κινητικότητας (ΣΒΑΚ), που ενοποιούν τις αλλαγές, παρουσιάζοντας μια νέα πόλη.
Δεν παρέλειψε ο Δήμαρχος Τρικκαίων να αναφερθεί και σε πρόνοιες του Δήμου, για τα έργα που αναμένονται το επόμενο διάστημα. Δηλαδή, για την αντικατάσταση των σωλήνων ύδρευσης από αμίαντο και πλαστικό που θα υλοποιήσει η ΔΕΥΑΤ με 3.000.000€ εντός του 2019, αλλά και έργα εταιριών κινητής τηλεφωνίας.

Τι αλλάζει

Επομένως, το κέντρο της πόλης, αλλάζει. Και το ιστορικό εμπορικό κέντρο δέχεται μια μέγιστη παρέμβαση που:
– δημιουργεί ενιαία πρόσοψη για πάνω από 150 καταστήματα, δωρεάν για τους ιδιοκτήτες
– αναβαθμίζει όλον τον δημόσιο χώρο, με νέα πεζοδρόμια, χώρους ανάπαυσης, πράσινο, προσβασιμότητα ΑμεΑ,  οδοφωτισμό, μετατροπή 25ης Μαρτίου σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας κ.α.
– αξιοποιεί όλη την υπάρχουσα τεχνολογία για επισκέπτες, πελάτες, επιχειρηματίες, με δωρεάν wifi, συστήματα «έξυπνου» οδοφωτισμού & στάθμευσης, βυθιζόμενων κάδων απορριμμάτων, συστήματα ελεγχόμενης στάθμευσης, διαχείρισης κοινόχρηστων ποδηλάτων κ.α.

Οι δράσεις περιλαμβάνουν και πολιτιστικές παρεμβάσεις, με σημαντικότερη, τη φιλοτέχνηση αγαλμάτων για τους Τσιτσάνη, Βίρβο, Καλδάρα. Ολα αυτά, επίσης, είχαν συζητηθεί και αναλυθεί, σε ανοιχτή διαβούλευση με τους εμπόρους στις 3 Οκτωβρίου 2018, στο παλιό εμπορικό κέντρο.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΕΡΓΑ ΕΔΩ

Νέα εποχή

Με άλλα λόγια, ολόκληρη η περιοχή από το τέλος περίπου της λαϊκής αγοράς μέχρι την αρχή του Βαρουσίου (κοντά στο Ασκληπιείο) μπαίνει σε νέα εποχή. Αυτό σημείωσαν και όλοι οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης που πήραν τον λόγο. Οι κ. Χρ. Λάππας, Γ. Καΐκης, Δημ. Παπαθανασίου και Γ. Μητσιούλης, ενέκριναν αυτήν την παρέμβαση, θέτοντας, βεβαίως, ερωτήματα και αστερίσκους σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις που περιλαμβάνονται στον σχεδιασμό. Οι παρατηρήσεις αυτές αφορούσαν κυρίως σε ζητήματα πολιτιστικού ενδιαφέροντος, σε θέματα κίνησης οχημάτων, σε ζητήματα  πρόσθετων παρεμβάσεων. Με τον τρόπο αυτόν, φάνηκε η σύμπνοια σε ζητήματα αλλαγών που είναι αναγκαίες για μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη, που επιδιώκει να καταστεί κέντρο των εξελίξεων σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς. Τοποθετήσεις και ερωτήσεις υπήρξαν και από τους συμβούλους κ.κ. Κάκλα, Παππά και Κατσιάνη, για διάφορα ζητήματα της σχεδιαζόμενης παρέμβασης. Η οποία υποβάλλεται πλέον προς έγκριση  στο πλαίσιο της πρόσκλησης «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου» του Ε.Π.  «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία», Άξονας Προτεραιότητας: 01 «Ανάπτυξη επιχειρηματικότητας με Τομεακές προτεραιότητες», που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Χρήματα

Το εν λόγω έργο, συμπληρώνεται από τις δράσεις του Εμπορικού Συλλόγου Τρικάλων, που με προϋπολογισμό 400.000€ υλοποιεί τις δράσεις τεχνικού χαρακτήρα (για την αλλαγή των προσόψεων) και διοργάνωσης εκδηλώσεων στη νέα, αναβαθμισμένη περιοχή της πόλης.
Ετσι, το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε την τεχνική υποβολή του έργου «ΑΝΟΙΚΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ», που περιλαμβάνει τρία υποέργα:
– Υποέργο 1: Αναβάθμιση του ιστορικού εμπορικού κέντρου της πόλης των Τρικάλων και μετατροπή της οδού 25ης Μαρτίου σε οδό ήπιας κυκλοφορίας» προϋπολογισμού 723.000 €
– Υποέργο 2: Φιλοτέχνηση και τοποθέτηση γλυπτών αγαλμάτων για την αισθητική αναβάθμιση του ιστορικού εμπορικού κέντρου της πόλης των Τρικάλων» προϋπολογισμού 80.000 €
– Υποέργο 3: Προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων έξυπνης πόλης και βιώσιμης κινητικότητας» προϋπολογισμού 697.000 €
Επίσης, εγκρίθηκε η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας ανάμεσα στον Δήμο και τον Εμπορικό Σύλλογο, καθώς και η τυπική υποβολή της πρότασης.
Απομένει πλέον η συμπλήρωση του αριθμού των υπογραφών από τους ενδιαφερόμενους εμπόρους (έφτασαν ήδη τους 100 περίπου), για να κατατεθεί ολοκληρωμένη η πρόταση και να ξεκινήσει η διαδικασία που αλλάζει τα Τρίκαλα.

 

Από το γραφείο Τύπου