Δήμος Τρικκαίων

Προσβάσιμη και σε ΑμεΑ η ιστοσελίδα του Δήμου Τρικκαίων

20 Απριλίου 2018
Τηρήθηκε το σχετικό πρότυπο και ακολουθήθηκαν οι ακριβείς διαδικασίες Σεβασμός και ισότητα για τους συμπολίτες με αναπηρία

Σε αναδιαμόρφωση της ιστοσελίδας του trikalacity.gr για χρήση από ΑμεΑ προχώρησε ο Δήμος Τρικκαίων.

Με βάση το πρότυπο WCAG 2.0 ΑΑΑ και τις οδηγίες που αυτό παρέχει για την προσβασιμότητα στο διαδίκτυο σε ευρύτερο φάσμα ατόμων με αναπηρίες (προσωρινές και μη), η εταιρεία που υποστηρίζει τεχνικά την ιστοσελίδα, η ΕΓΚΡΙΤΟΣ GROUP – ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ Α.Ε., προέβη επί μακρόν στις σχετικές αλλαγές.

Ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου εξάλλου, είχε δεσμευτεί προσωπικά για την τάχιστη αναδιαμόρφωση της ιστοσελίδας, κατά τη διάρκεια της έναρξης συνεργασίας με την Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Θεσσαλίας (Π.ΟΜ.Α.με Α. Θεσσαλίας), στις 23 Νοεμβρίου 2017.

Πλέον, η νέα έκδοση της ιστοσελίδας περιλαμβάνει το σύνολο των αλλαγών που προβλέπονται για χρήστες είτε από υπολογιστή είτε από κινητό τηλέφωνο, σε όλο το εύρος των υποσελίδων και των παρεχόμενων υπηρεσιών. Η ιστοσελίδα του Δήμου Τρικκαίων συμμορφώνεται με τα πρότυπα προσβασιμότητας επιπέδου AAA του W3C (Web Content Accessibility Guidelines 2.0), συμπεριλαμβανομένων των επιπέδων Α και ΑΑ.

Η προσβασιμότητα στον Ιστό (Web Accessibility) σημαίνει ότι άτομα με όλες τις ικανότητες αλλά και άτομα με αναπηρία μπορούν να αντιλαμβάνονται, να κατανοούν, να περιηγούνται και να αλληλεπιδρούν με το διαδικτυακό περιεχόμενο.

Η προσβασιμότητα στην ιστοσελίδα του Δήμου Τρικκαίων σημαίνει πως όλοι οι πολίτες αντιμετωπίζονται με σεβασμό και ισότητα. Ο Δήμος Τρικκαίων παρέχει τα «εργαλεία», προκειμένου να μην υπάρχει κανείς αποκλεισμός στην πληροφόρηση των ΑμεΑ μέσω του διαδικτύου.

Με αίσθημα ευθύνης, έχει επιτευχθεί συμμόρφωση με το πρότυπο WCAG 2.0 ΑΑΑ, καθώς υπήρξε κατά 100% επιτυχία τους σχετικούς ελέγχους από έγκυρα εργαλεία (AChecker, Wave, Lighthouse).

Δυνατότητες – Λειτουργίες που παρέχονται:

Κατά την είσοδο του χρήστη στη σελίδα και πριν αυτός κλικάρει οπουδήποτε, πατώντας το πλήκτρο tab εμφανίζονται τα εξής δεδομένα:

  1. Άλμα στο περιεχόμενο για να μεταβεί απευθείας στο κυρίως περιεχόμενο της σελίδας
  2. Άλμα στη γραμμή πλοήγησης για να μεταβεί απευθείας στο μενού
  3. Χάρτης ιστοσελίδας

Στα δεξιά της κάθε σελίδας, υπάρχει ειδικό πλαίσιο με το σήμα της αναπηρίας, από όπου ο κάθε χρήστης μπορεί να προβεί σε ενέργειες που θα βελτιώσουν την πλοήγησή του στην ιστοσελίδα του Δήμου Τρικκαίων (π.χ. αλλαγή αντίθεσης, διαβάθμιση γκρι, μέγεθος γραμματοσειράς), αλλά και τους σχετικούς συνδυασμούς πλήκτρων για όσους δεν είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν το ποντίκι του υπολογιστή τους.

Η ιστοσελίδα είναι προσβάσιμη και πλήρως κατανοητή και μέσω screen reader για άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Τρικκαίων συνεχίζει τις δράσεις για τα ΑμεΑ, σταδιακά, με σχεδιασμό, με χρήση χρημάτων και προσωπικού από την Κοινωφελή Εργασία, με πρόσθετα χρήματα (100.000€) για την κατασκευή πεζοδρομίων στην πόλη, με συνεργασία με την ομάδα FreeMobility του ΕΕΕΕΚ Τρικάλων για θέματα προσβασιμότητας και χάραξης τουριστικής διαδρομής για ΑμεΑ, με συνεργασία με τους συλλόγους ΑμεΑ για τα ζητήματα που ανακύπτουν (Κοινωνική Μέριμνα, τιμολόγια της ΔΕΥΑΤ κ.α.).

Ο Δήμος Τρικκαίων συνεχίζει να προσπαθεί, να μειώσει τις συνθήκες αποκλεισμού αι δυσχερειών στους συμπολίτες ΑμεΑ, με βήματα που αρμόζουν στη νομοθεσία, με διάλογο και με σεβασμό σε όλους.

 

 

Από το γραφείο Τύπου