«Ο σύγχρονος Δήμος ενδιαφέρεται εκτός των άλλων και για την ανάπτυξη της περιοχής του αναδεικνύοντας τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα. Προσπαθώντας να βρούμε διέξοδο από την κρίση κοιτάξαμε μπροστά έχοντας, όμως, το μυαλό μας και λίγο πίσω. Σκεφτήκαμε ότι αν αναπτύξουμε και πάλι τέτοια φυτά βασιζόμενοι στην βιοποικιλότητα της περιοχής, στο κλίμα, στα νερά, ίσως είναι μια λύση στο πρόβλημα των νέων ανθρώπων. Ήδη έχει συσταθεί μια ομάδα νέων που θέλουν να ασχοληθούν με το θέμα. Θέλουμε να τους σηκώσουμε από τα καφενεία να τους πάρουμε από καλλιέργειες που ενδεχομένως είναι και θνησιγενείς, όπως βαμβάκια, καλαμπόκια και να τους πάμε σε άλλες ενδιαφέρουσες καλλιέργειες», λέει ο κ. Παπαστεργίου. «Και επειδή παντού κρύβεται ή μπορεί να κρυφτεί η τεχνολογία το κάνουμε με σύγχρονο τρόπο, ξεκινάμε σεμινάρια επιμόρφωσης των νέων αγροτών σε αυτές τις καλλιέργειες με ισχυρές συνεργασίες και βοήθειες από ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια. Έχουμε ξεκινήσει δοκιμές σε διάφορες τέτοιες καλλιέργειες- όπως θυμάρι και ρίγανη- με αισθητήρες εδάφους προκειμένου να δούμε  πόση υγρασία έχει το χωράφι, πώς πάει από λίπανση. Στο Τμήμα ανάπτυξης εφαρμογών που έχει ο Δήμος δοκιμάζουμε και δικές μας εφαρμογές ώστε κάποιος να παρακολουθεί από απόσταση την καλλιέργεια, να εξοικονομεί φυσικούς πόρους και να προστατεύει το περιβάλλον», προσθέτει.

Η Γεωργία Ακριβείας –που ενδέχεται να επιδοτηθεί και για την Καρδίτσα- είναι ένα σύστημα παραγωγής αγροτικών προϊόντων που στηρίζεται σε τεχνολογίες οι οποίες επιτρέπουν στον αγρότη να διαπιστώνει με ακρίβεια πόσο νερό χρειάζεται η καλλιέργειά του ή τι ανάγκες έχει σε λίπασμα, ώστε να ελαχιστοποιούνται οι απώλειες, να συντελείται οικονομία μικρής κλίμακας, να εξοικονομούνται χρήματα και να επιτυγχάνεται το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Και όλα αυτά ο καλλιεργητής μπορεί να τα κάνει ακόμη και από το σπίτι του..

«Σε αυτό το πλαίσιο μας ενδιαφέρει να λειτουργούν στην περιοχή Πανεπιστήμια που έχουν σχέση με την τεχνολογία τροφίμων και την αγροδιατροφή», εξηγεί ο κ. Παπαστεργίου. «Και καθώς η περιοχή ενδείκνυται για περιπατητικό τουρισμό, μπορούν να έρθουν τα σχολεία ή μεμονωμένοι επισκέπτες να περπατήσουν στα μονοπάτια του Κόζιακα, να βρουν και να αναγνωρίσουν βότανα σε μονοπάτια που είναι βγαλμένα μέσα από τα όνειρά μας».  Το Μονοπάτι θα περιλαμβάνει μια διαδρομή μέτριας δυσκολίας διάρκειας περίπου δύο ωρών, θα ξεκινά από την πλατεία Γοργογυρίου και θα καταλήγει στις πηγές του Κεφαλόποταμου. Σύμφωνα με το Σχέδιο στην περιοχή θα συσταθεί και Μουσείο Ασκληπιού.