Δήμος Τρικκαίων

Πρωτοτυπίες και προετοιμασία για τα εγκαίνια του Μουσείου Τσιτσάνη

20 Αυγούστου 2018
Ευρύτατη σύσκεψη στον Δήμο Τρικκαίων και χρονοδιάγραμμα μέχρι την άνοιξη του 2019

Μέχρι την άνοιξη του 2019 θα αναμένουν οι Ελληνες και ξένοι φίλοι του Βασίλη Τσιτσάνη και της ελληνικής μουσικής για τα εγκαίνια του Μουσείου Τσιτσάνη. Στα Τρίκαλα, στην πρωτεύουσα του λαϊκού μας τραγουδιού, το Μουσείο με «ζωή» ήδη δύο χρόνων, αλλάζει. Και ανασυντίθεται στην πλήρη του μορφή, με ολοκληρωμένες τη μουσειολογική και τη μουσικολογική μελέτες.

Το μεσημέρι της Τρίτης 14 Αυγούστου 2018 στα γραφεία του Κέντρου Ερευνας Μουσείο Τσιτσάνη, στο διοικητήριο των παλιών φυλακών Τρικάλων, διεξήχθη μια σύσκεψη ευρεία και με σημασία. Ο Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου, η αντιπρόεδρος του Μουσείου κ. Βασιλένα Μητσιάδη, ο αρχιτέκτων μελετητής κ. Θωμάς Τσουκαλάς, οι υπεύθυνος του Μουσείου κ. Στέλιος Καραγιώργος και η αρχιτεκτόνισσα της Τ.Υ. του Δήμου κ. Ασπα Καρανάσιου, συζήτησαν εκτενώς για το χρονοδιάγραμμα εγκαινίων. Επί της ουσίας, συζήτησαν για ολόκληρο το πλέγμα που θα διέπει τις χωριστές δράσεις για τη δημιουργία ενός πλήρους, ολοκληρωμένου και σύγχρονου μουσείου. Στους τομείς της ιστορικής καταγραφής, της μουσικής προσφοράς, της τρικαλινής συμμετοχής στη ανάπτυξη του λαϊκού τραγουδιού, της προσωπικής αξίας του συνθέτη, το Μουσείο Τσιτσάνη επαναπροσδιορίζεται. Και αποκτά εκθέματα, σχέδιο, τρόπο παρουσίασης, έμφαση στις νέες τεχνολογίες, κατανομή χώρων,  ιστορικά αρχεία, μελετημένη αλληλεπίδραση. Αναλυτικές συζητήσεις έγιναν και για το αυστηρό χρονοδιάγραμμα που θα τηρηθεί, ώστε την άνοιξη του 2019, το Μουσείο να ξεκινήσει να γίνεται ουσιαστικός πόλος για το λαϊκό τραγούδι, δεσπόζοντας στον χώρο της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Επίσης, τέθηκαν επί τάπητος και ζητήματα προβολής και προστασίας των εκθεμάτων που παραχώρησε στο Μουσείο η οικογένεια Τσιτσάνη, ξενόγλωσσων παρουσιάσεων, πωλητηρίου, χώρων υποδοχής, ανασχεδιασμού τρόπου υλοποίησης δράσεων κ.α.
Στόχος του Δήμου Τρικκαίων και του Μουσείου είναι, όπως τόνισε ο Δήμαρχος, να υλοποιηθεί η παρουσίαση της πολιτιστικής κληρονομιάς του μεγαλύτερου Ελληνα συνθέτη στη λαϊκή μας μουσική, με τρόπο αντάξιο της προσφοράς του.
Για τον λόγο αυτόν, αξιοποιούνται όλα ανεξαιρέτως τα διαθέσιμα στοιχεία και όλες οι δυνατότητες της επιστήμης της μουσειολογίας και της τεχνολογίας. Με συγκεκριμένα βήματα και χρονοδιάγραμμα,  το Μουσείο θα αναμένει την παραγγελιά των επισκεπτών: «Παίξε Τσιτσάνη μου, το μπουζουκάκι»… Και η υπόσχεση είναι πως αυτός ο στίχος, δεν θα παραμένει απλώς ένας στίχος, αλλά θα εντάσσεται στις εκπλήξεις που θα αναμένουν τον επισκέπτη.

παρόμοια προβλήματα.

 

Από το γραφείο Τύπου