Δήμος Τρικκαίων

Προϋποθέσεις για την επικείμενη εγκατάσταση προσφύγων

9 Ιουνίου 2016
Έγγραφη απάντηση σε ερωτήματα για τους πρόσφυγες που θα εγκατασταθούν στα Τρίκαλα, ζήτησε από τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας, ο Δήμαρχος Τρικκαίων. Σε νέα του επιστολή, ο κ. Δημήτρης Παπαστεργίου ζήτησε από τον κ. Δημήτρη Βίτσα, να μάθει πρόσθετα στοιχεία.

Αυτά ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Παπαστεργίου το πρωί της Πέμπτης, σε εκπροσώπους κατοίκων της ευρείας περιοχής του «Δέλτα Λαρίσης», κοντά στην οποία αναμένεται να τοποθετηθούν οι οικίσκοι για τους πρόσφυγες. Πρόκειται, για τον χώρο πίσω από το τέως σούπερ μάρκετ Ατλάντικ, ιδιοκτησίας πλέον της Τράπεζας της Ελλάδος, όπου αναμένεται να τοποθετηθούν 60 οικίσκοι για ισάριθμες οικογένειες. Ο κ. Παπαστεργίου, απαντώντας στις ερωτήσεις των εκπροσώπων των κατοίκων, για ζητήματα ασφάλειας και διαμονής, τόνισε αρχικώς, ότι το θέμα απασχολεί όλη τη χώρα και ότι δεν μπορούν ελάχιστοι Δήμοι σε όλη τη χώρα να αναλάβουν αυτό το βάρος.
Οπότε, τόνισε, έχει σημασία η κατανομή των προσφύγων. Και για τον Δήμο Τρικκαίων, ο λόγος γίνεται για μικρό αριθμό, αλλά με προϋποθέσεις. Συγκεκριμένα, όπως σημείωσε, ζήτησε από τον κ. Βίτσα να μάθει:
– τον ακριβή αριθμό
– τον χρόνο διαμονής
– τον φορέα λειτουργίας του hot spot
Επίσης, ο Δήμαρχος Τρικκαίων επεσήμανε ότι προέχει η διασφάλιση συνθηκών για ανθρώπινους όρους φιλοξενίας. Αυτή διασφάλιση ζητείται, προκειμένου, αφ΄ ενός να μην υπάρχουν φαινόμενα διαμαρτυρίας όπως στο Κουτσόχερο, αφ’ ετέρου η κοινωνία η ίδια να νιώσει ότι είναι ασφαλής. Τόνισε, δε, ότι θα είναι θετικό γεγονός, οι πρόσφυγες να είναι ομοεθνίς.
Ως προς τις διαφωνίες κατοίκων για τον συγκεκριμένο χώρο, ο Δήμαρχος Τρικκαίων ανέφερε ότι, σε όποιο σημείο κι αν τοποθετηθούν πρόσφυγες, αυτό θα είναι κοντά σε χωριό ή οικισμό. Οπότε, θα υπάρξουν μικρές η μεγάλες διαφωνίες. Για τους λόγους αυτούς, είναι απαραίτητη η διασφάλιση των παραπάνω προϋποθέσεων, προκειμένου, και η φιλοξενία να είναι άψογη, και οι κάτοικοι της περιοχής να μην αισθάνονται ότι υφίστανται προβλήματα.

Από το γραφείο Τύπου