Δήμος Τρικκαίων

Πυρκαγιές: Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη μέσω του Δ. Τρικκαίων

26 Ιουλίου 2018
Υποστήριξη στη χώρα μας και τον ελληνικό λαό από τις πόλεις της «Λέσχης του Στρασβούργου» - Στη Λέσχη μετέχει ο Δήμος Τρικκαίων και προωθείται πλέον ενεργός δράση για την κλιματική αλλαγή

Την υποστήριξη και αλληλεγγύη στην Ελλάδα και τον ελληνικό λαό δηλώνουν οι πόλεις της «Λέσχης του Στρασβούργου». Της ομάδας ευρωπαϊκών πόλεων που με επίκεντρο τη γαλλική αυτή πόλη, προωθούν ζητήματα που σχετίζονται με τη λειτουργία των πόλεων και των αστικών ζητημάτων.

Στη Λέσχη μετέχει ο Δήμος Τρικκαίων τα τελευταία 7 χρόνια και ήδη έχει επιβραβευτεί για το έργο του σχετικά με την υποδοχή και φιλοξενία προσφύγων.

Με δεδομένες, όμως, τις φονικές και καταστροφικές πυρκαγιές, η Λέσχη αποφάσισε με κείμενό της, με ημερομηνία 24 Ιουλίου 2018, να δηλώσει την αλληλεγγύη της στον ελληνικό λαό. Παραλλήλως, τονίζεται ότι από τον ερχόμενο Νοέμβριο, αρχίζει μια σαφής προσπάθεια εξεύρεσης λύσεων για τις συνέπειες από την κλιματική αλλαγή.

Στο δίκτυο μετέχουν 66 πόλεις, όπως Γενεύη, Βελιγράδι, Δρέσδη, Ταλίν, Σαν Σεμπαστιάν, Λευκωσία, Βουδαπέστη, Βαλέτα, Βουκουρέστι, Τμπιλίζι, Βαρσοβία, Μπρνο, Γκρατς, Πράγα κ.α., εν΄ψώ θέση αντιπροέδρου κατέχει ο δημοτικός σύμβουλος Τρικκαίων κ. Τάσος Κατσιάνης.

Το μεταφρασμένο κείμενο (διατηρήθηκε το πνεύμα του) είναι το ακόλουθο:

 

ΦΟΝΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΠΟΛΕΩΝ ΤΗΣ ΛΕΣΧΗΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟΥ

«Οι ευρωπαϊκές πόλεις, μέλη της λέσχης του Στρασβούργου, δείχνουν την υποστήριξή τους και την αλληλεγγύη τους προς τον ελληνικό λαό, ο οποίος υποφέρει αυτές τις ημέρες από τις καταστροφικές πυρκαγιές σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Οι σκέψεις μας βρίσκονται καταρχάς στα θύματα και τις οικογένειές τους, καθώς ο αριθμός των θυμάτων συνεχίζει να αυξάνεται. Θέλουμε επίσης να δηλώσουμε την πλήρη υποστήριξή μας προς τις εθνικές, περιφερειακές και τοπικές αρχές, τους πυροσβέστες, τα μέλη της Κοινωνίας των Πολιτών και όλους τους πολίτες που έχουν προσφερθεί εθελοντικά να βοηθήσουν όσους βρίσκονται σε κίνδυνο. Αυτή η κατάσταση προσελκύει την προσοχή μας για διάφορους λόγους. Είναι μια απεικόνιση μιας από τις άμεσες συνέπειες της διατάραξης του κλίματος, σε μια εποχή που ένα μεγάλο κύμα καύσωνα σφίγγει την Ευρώπη.

Απαιτεί μια ταχεία αντίδραση, συντονισμένη σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως η παρέμβαση που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη Σουηδία, στο πλαίσιο του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ και της πρωτοβουλίας “rescEU”. Χαιρετίζουμε αυτήν την συγκεκριμένη επίδειξη αλληλεγγύης και καλούμε τα κράτη μέλη και τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα να συνεχίσουν τις προσπάθειες αυτές με τις χώρες που πλήττονται περισσότερο από την ξηρασία και τις πυρκαγιές, προκειμένου να αποφευχθούν νέες καταστροφές.

Η κατάσταση αυτή απαιτεί επίσης τη συνέχιση των συζητήσεων για την εξεύρεση μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων λύσεων για τη διαταραχή του κλίματος, σύμφωνα με το έργο που έχει ήδη ξεκινήσει από την Επιτροπή Πράσινης Ενέργειας της Λέσχης του Στρασβούργου. Στο θέμα αυτό θα δοθεί ύψιστη προτεραιότητα στην προσεχή σύνοδο ολομέλειας του Δικτύου στο Στρασβούργο, στις 20 Νοεμβρίου».

 

Από το γραφείο Τύπου

Η δήλωση σε γαλλικά και αγγλικά Declaration Club Strasbourg Grece- Incendies meurtriers