Δήμος Τρικκαίων

Ρευστότητα στην αγορά και λύσεις για τα δάνεια του Δ. Τρικκαίων

5 Φεβρουαρίου 2016
Χρήματα στην τοπική αγορά ύψους περίπου 11 εκατ. ευρώ, θα διοχετεύσει ο Δήμος Τρικκαίων, μόλις ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός, από το ισόποσο δάνειο που αναμένεται να λάβει πολύ σύντομα.

ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Χρήματα στην τοπική αγορά ύψους περίπου 11 εκατ. ευρώ, θα διοχετεύσει ο Δήμος Τρικκαίων, μόλις ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός, από το ισόποσο δάνειο που αναμένεται να λάβει πολύ σύντομα. Οι όρο του δανείου συζητήθηκαν ανάμεσα στον Δήμαρχο Τρικκαίων και τον διευθυντή του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (από το οποίο  θα συνομολογηθεί το δάνειο), κ. Κωνσταντίνο Βαρλαμίτη. Η συζήτηση έγινε παρόντος του προέδρου της ΚΕΔΕ, κ. Γ. Πατούλη και του διευθυντή της Ενωσης των Δήμων, κ. Βαγγέλη Πάνου.

Ο κ. Δημήτρης Παπαστεργίου εξήγησε ότι το συγκεκριμένο δάνειο ζητήθηκε, προκειμένου να ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός του 2016. Έτσι, θα επιστραφεί στην τοπική αγορά το συγκεκριμένο ποσό, καθώς θα αποπληρωθούν προμηθευτές, έμποροι, επαγγελματίες, πρώην και νυν εργαζόμενοι. Αυτή η διάχυση των χρημάτων γίνεται, καθώς ο Δήμος Τρικκαίων έχει ήδη καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια εξυγίανσης, βρίσκεται σε ανοδική τροχιά και εξυπηρετεί τις δανειακές του ανάγκες. Αυτά τα επιχειρήματα συνέβαλλαν ώστε, η αρχική σκέψη του Ταμείου, για αποπληρωμή του δανείου σε διάστημα μόλις 5 ετών, να αλλάξει. Αναμένεται πολύ σύντομα, αφού δοθούν πρόσθετα στοιχεία που να αποδεικνύουν τη βελτιωμένη κατάσταση του Δήμου,  να διευκρινιστούν οι όροι και το διάστημα αποπληρωμής, που θα είναι επωφελές.

Σε δεύτερο επίπεδο, ο κ. Παπαστεργίου συζήτησε για τα υπόλοιπα δάνεια του Δήμου από το Παρακαταθηκών και Δανείων. Ορισμένα από αυτά έχουν ακόμη επαχθείς όρους, με επιτόκιο που φτάνει ακόμη και στο 7% ενώ η αγορά κινείται στο 4,36%.  Και σε αυτό το θέμα υπήρξε συμφωνία.

Το τρίτο θέμα που απασχόλησε τη συζήτηση, ήταν η προσπάθεια αναπτυξιακής προοπτικής για τους Δήμους. Κάτι που θα γίνει με τη χρηματοδότηση από το Ταμείο και την ΕΤΕπ, συγκεκριμένων ανταποδοτικών έργων, ύψους 15 εκατ. ευρώ. Ειδικά για τον Δήμο Τρικκαίων, τα έργα αυτά αφορούν σε μείωση του κόστους του Δήμου, σε εξοικονόμηση χρημάτων και σε βελτίωση της λειτουργίας του προς τους πολίτες.

Σημειώνεται, τέλος, ότι για το θέμα της αναχρηματοδότησης των δανείων ο κ. Παπαστεργίου συνάντησε και τους αρμόδιους της Τράπεζας Πειραιώς, οι οποίοι επίσης συμφώνησαν στο αίτημα του Δήμου. Ετσι, η «οικονομική ανάσα» θα προέλθει και από την κατεύθυνση αυτή.

Από το γραφείο Τύπου