Δήμος Τρικκαίων

Σαν σήμερα το μεγάλο παγκόσμιο ρεκόρ της Σοφίας Σακοράφα

26 Σεπτεμβρίου 2019

Πέρασαν 37 χρόνια από την ημέρα που η νυν βουλευτής του ΜεΡΑ25, Σοφία Σακοράφα, απογείωνε στα 74,20 μ. το ακόντιο υπό την τότε ιδιότητά της αθλήτριας του στίβου. Η Σακοράφα στις 26 Σεπτεμβρίου του 1982 από το στάδιο των Χανίων γινόταν η πρώτη Ελληνίδα αθλήτρια που έσπαγε το παγκόσμιο ρεκόρ.

 «Το ακόντιο χάνεται. Περνάει σίγουρα τα 70 μέτρα. Οι κριτές πανηγυρίζουν. Το στάδιο έχει ξεσηκωθεί. Είναι το νέο παγκόσμιο ρεκόρ. Είναι η μεγάλη στιγμή του ελληνικού αθλητισμού. Μια Ελληνίδα, η Σοφία Σακοράφα είναι η πρώτη αθλήτρια στον κόσμο στον ακοντισμό όλων των εποχών».

Αυτή ήταν η περιγραφή του Γιάννη Θεοδωρακόπουλου για τη διάκριση της ακοντίστριας Σοφίας Σακοράφα στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου που διεξήχθη στο στάδιο «Έλενας Βενιζέλου» στα Χανιά στις 26 Σεπτεμβρίου 1982. Το ταμπλό έδειχνε 74 μέτρα και 20 εκατοστά.

Η 25χρονη ακοντίστρια κατάφερε να αφήσει πίσω της την μεγάλη Τίνα Λίλακ από τη Φιλανδία, που κατείχε μέχρι τότε το παγκόσμιο ρεκόρ με βολή στα 72,40. Ήταν η δεύτερη φορά που η Ελλάδα κατακτούσε παγκόσμιο ρεκόρ. Πρώτος ήταν ο Χρήστος Παπανικολάου στο άλμα επί κοντώ με επίδοση 5,49 μ. τον Οκτώβριο του 1970. Περίπου 8 χιλιάδες φίλαθλοι σηκώθηκαν από τις θέσεις του και χειροκροτούσαν τη νέα «ρεκορντγούμαν» της Ελλάδας….

 

Είμαστε ευτυχισμένοι δήλωσαν οι γονείς της, σε μίνι- συνέντευξη στον «Πρωινό Λόγο»

Φανταστική βολή και ταυτόχρονα παγκόσμιο ρεκόρ της Σοφίας Σακοράφα στον Ακοντισμό με 74.20 μέτρα. Η πρωταθλήτρια Ελλάδος στην τέταρτη της βολή «σάρωσε» το προηγούμενο ρεκόρ (72.40) της Φιλανδέζας Λίλακ.

Σε τρομερή φόρμα τον τελευταίο καιρό η Σοφία Σακοράφα αφού πήρε με 71.57 μ. το πανελλήνιο ρεκόρ από την Άννα Βερούλη, στο μίτινγκ της Αγγλίας. Προχθές φάνηκε σε τρομερά καλή κατάσταση, και στην τετάρτη βολή, έκανε το στάδιο «Έλενας Βενιζέλου» να τιναχθεί στον αέρα αφού έστειλε το ακόντιο να καρφωθεί στα 74.20μέτρα συντρίβοντας ταυτόχρονα τα ρεκόρ κόσμου-Ευρώπης-Ελλάδος.

Σταθμός για την ιστορία του Ελληνικού αθλητισμού μπορεί να χαρακτηρισθεί η επίδοση και το παγκόσμιο ρεκόρ της Σακοράφα αφού μέχρι τώρα ο γυναικείος αθλητισμός της Ελλάδας δεν είχε να επιδείξει τίποτε το ιδιαίτερο στον ευρωπαϊκό αλλά και στον παγκόσμιο χώρο. Αλλά στην φετινή χρονιά πρώτα με την Άννα Βερούλη, (πανευρωπαϊκοί 1η θέση ακοντισμού) και τώρα με την Σοφία Σακοράφα στο ίδιο αγώνισμα παγκόσμιο ρεκόρ έκαναν όλο τον κόσμο να μιλάει για την Ελλάδα.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η τρομερή αυτή επίδοση της Σακοράφα αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα διότι έγινε στο τέλος περίπου της σαιζόν του στίβου, όπου άλλοι αθλητές έχουν κρεμάσει τα παπούτσια τους και ετοιμάζονται για την χειμερινή τους προετοιμασία. Σε δηλώσεις της η Σακοράφα είπε: «Το παγκόσμιο ρεκόρ το χαρίζω στους Έλληνες φιλάθλους. Όνειρο μου ένα μετάλλιο στους Ολυμπιακούς του Λος Άντζελες. Λυπήθηκα για την απουσία της Άννας».

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ

Εξ άλλου στην πόλη μας οι γονείς της δεν προλαβαίνουν να δέχονται συγχαρητήρια απ’ όλους τους Τρικαλινούς για τη μεγάλη επιτυχία της Σοφίας.

Μαζί με τα συγχαρητήρια προς τους ευτυχισμένους γονείς (ο πατέρας Ηλίας Σακοράφας, εργάζεται ως υπάλληλος στο νοσοκομείο) ο «Πρωινός Λόγος» πήρε και μια μίνι-συνέντευξη απ’ αυτούς.

-Κύριε, Σακοράφα, πιστεύατε πραγματικά στην συντριβή του παγκόσμιου ρεκόρ από την κόρη σας;

-Δεν με ξάφνιασε καθόλου το ρεκόρ της Σοφίας. Το περίμενα στα σίγουρα διότι βρισκόταν σε πολύ καλή κατάσταση και γιατί γνωρίζω τις μεγάλες της δυνατότητες. Το μόνο που δεν περίμενα ήταν η συντριβή του ρεκόρ και προσωπική μου άποψη ότι πολύ σύντομα θα ξεπεράσει και τα 80 μέτρα.

-Τώρα πως νιώθετε σαν πατέρας της πρωταθλήτριας κόσμου στον ακοντισμό;

-Όπως μπορεί να νιώθει κάθε πατέρας που το παιδί του πέτυχε κάτι το αξιόλογο. Είμαι πολύ χαρούμενος διότι έφτασε εκεί που άξιζε και διότι δεν πήγαν οι κόποι της χαμένοι. Βλέπετε από 14 χρονών ασχολείται με τον αθλητισμό και οι κόποι όλων αυτών τώρα ανταμείφθηκαν. Φυσικό είναι σαν πατέρας της να είμαι ευτυχισμένος.

-Τελευταία μετά τους Πανευρωπαϊκούς έχετε έρθει σε επαφή με τη Σοφία;

-Μόνο τηλεφωνικώς. Οι συνεχείς υποχρεώσεις της δεν της αφήνουν ελεύθερο χρόνο για να μας επισκεφτεί. Εμείς περιμένουμε με αγωνία πότε θάρθει να τη δούμε και να τη χαρούμε από κοντά. Ίσως έρθει αυτό το Σαββατοκύριακο. Χωρίς όμως να είναι σίγουρο αυτό.

-Άλλα παιδιά έχετε; Αν ναι ασχολούνται με τον αθλητισμό;

—Μια κόρη παντρεμένη και ένα γιό που σπουδάζει στο εξωτερικό. Και ο γιός μου στις αρχές ασχολούνταν με τον ακοντισμό, καλός ήτανε αλλά όταν έδωσε στην Γυμναστική Ακαδημία και δεν πέρασε τα παράτησε.

-Αλήθεια πως ξεκίνησε η Σοφία την αθλητική της καριέρα, και τι γνώμη έχετε σεις και η μητέρα της πάνω στο θέμα αυτό;

-Η Σοφία, άρχισε από μικρή να ασχολείται με τον ακοντισμό, και στην Β’ Γυμνασίου όταν και γυμναστές της, τής πρότειναν να γραφεί στον Γ.Σ. Τρικάλων εμείς φέραμε αντιρρήσεις. Αυτή όμως επέμενε και καταλαβαίνοντας ότι θα της κάναμε ζημιά την αφήσαμε ελεύθερη να ασχοληθεί με το άθλημά της.

Μάλιστα μετά ένα χρόνο ήταν Γ’ Γυμνασίου ανακηρύχτηκε πρωταθλήτρια Ελλάδος όταν στους Πανελληνίους αγώνες στίβου στο στάδιο Καραϊσκάκη το 1973 κατέρριψε το Πανελλήνιο ρεκόρ. Από κει και μετά άρχισε η ανοδική της πορεία. Και φτάσαμε στο 1982 που πήρε το χάλκινο μετάλλιο στους Πανευρωπαϊκούς και κατέρριξε το παγκόσμιο ρεκόρ την περασμένη Κυριακή στα Χανιά.

-Τα τελευταία 2 χρόνια η άνοδός της ήταν κάτι παραπάνω από ραγδαία. Που οφείλεται αυτό;

-Μέχρι τώρα της έλειπε ο συναγωνισμός, Στα δύο τελευταία χρόνια φάνηκε η Βερούλη και ο συναγωνισμός τους την ανάγκασε να κάνει πιο συστηματική προπόνηση και να αφιερώνει περισσότερο χρόνο σ’ αυτή. Πάντα ένας συναγωνισμός ωφελεί τους αθλητές.

-Τώρα άλλαξε καθόλου ο ρυθμός της ζωής σας;

-Τίποτε δεν άλλαξε για μας. Εκτός από τα πολλά τηλεφωνήματα συγγενών, φίλων και άλλων γνωστών και αγνώστων όλα συνεχίζονται στον ίδιο ρυθμό.

Είμαστε χαρούμενοι και ευτυχισμένοι που το παιδί μας έκανε κάτι για τον λαό της Ελλάδος και ειδικότερα για την πόλη μας τα Τρίκαλα.

Εμείς το μόνο που θέλουμε από την κόρη μας είναι να πάει πάντα μπροστά.

Για την αντιγραφή: Σ.Α. Μπακοβασίλης