Δήμος Τρικκαίων

Σχολική Διαμεσολάβηση από τον Δήμο Τρικκαίων

12 Μαρτίου 2016
Ο Δήμος Τρικκαίων και η Ομάδα Εθελοντών, παρεμβαίνουν στα περιστατικά συγκρούσεων και βίας σε σχολικά περιβάλλοντα. Ανέλαβαν την πρωτοβουλία να παρουσιάσουν στους τρικαλινούς εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές, μια ολοκληρωμένη πρόταση σύγχρονης αντιμετώπισης του φαινομένου. Ετσι, συνδιοργανώνουν, με τις Δ/νσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, εκπαιδευτική – ενημερωτική εκδήλωση για τη Σχολική Διαμεσολάβηση.

Πρόκειται για διημερίδα, που θα πραγματοποιηθεί στις 18 και 19 Μαρτίου 2016, στο πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρικκαίων και στο 7ο Γυμνάσιο Τρικάλων, με βιωματικό τρόπο.
Η διημερίδα έχει ως τίτλο Σχολική Διαμεσολάβηση: Συνάντηση του περισσότερου που μας ενώνει από το λιγότερο που μας χωρίζει. Και διοργανώνεται με τη συμπαράσταση του Συνηγόρου του Παιδιού. Εχει ως θέμα της την ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων στο σχολείο και για τον λόγο αυτόν θα παρουσιάσουν τα θέματα ενδιαφέροντος, πέντε διακεκριμένοι επιστήμονες. Αναλυτικά το πρόγραμμα, είναι το εξής:
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Παρασκευή 18-3-2016

18:00-18:15 Προσέλευση

18:15-18:30 Σύντομοι χαιρετισμοί
Μιχάλης Λάππας Εντεταλμένος Σύμβουλος Εθελοντών του Δήμου Τρικκαίων
Δημήτρης Παπαστεργίου Δήμαρχος Τρικκαίων
Ελένη Αυγέρου Πρόεδρος Σχολικών Επιτροπών Δήμου Τρικκαίων
Βασιλική Κάκλα Διευθύντρια Β΄θμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων
Χρήστος Μπουλούμπασης Διευθυντής Α΄θμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων

18:30-20:30 Ομιλητές
– Δήμητρα Β. Μουσιώλη Δικηγόρος και Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια του Υπουργείου Δικαιοσύνης
«Σχολική Διαμεσολάβηση: Πρακτικές εφαρμογής του θεσμού στα σχολεία του Ηνωμένου Βασιλείου»
– Γεώργιος Μόσχος Βοηθός Συνηγόρου του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού
«Ο ρόλος του Συνηγόρου του Παιδιού στη Σχολική Διαμεσολάβηση»
– Χριστίνα Χρηστίδου Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας στη Δ.Δ.Ε.Δ. Θεσσαλονίκης
«Σχεδιάζοντας και υλοποιώντας ένα πρόγραμμα διαμεσολάβησης στο σχολείο»
– Μαρία Κωτσέλη Διευθύντρια του 2ου Γυμνασίου Άνω Λιοσίων
«Ταξιδεύοντας με τη Διαμεσολάβηση σε ένα σχολείο χωρίς βία : 2ο Γυμνάσιο Άνω Λιοσίων, 2011-2016»
– Αγγελική Γιαννάτου τ. Διευθύντρια του 2ου Γυμνασίου Ασπροπύργου
«2ο Γυμνάσιο Ασπροπύργου: Δέκα χρόνια εφαρμογής της Διαμεσολάβησης Ομοτίμων ως τρόπου ειρηνικής επίλυσης των συγκρούσεων»

20:30-21:00 Ερωτήσεις – Συζήτηση – Βεβαιώσεις Συμμετοχής

Σάββατο 19-3-2016

10:00-13:00
Βιωματικό Εργαστήρι / Αρχές και Τεχνικές Σχολικής Διαμεσολάβησης

Από το γραφείο Τύπου

 

ΣΥΝΤΟΜΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ ΟΜΙΛΗΤΩΝ

 

Γεώργιος Μόσχος

Σπούδασε Νομικά στην Αθήνα και Εγκληματολογία στο Λονδίνο (L.S.E). Εξειδικεύτηκε και εργάστηκε στους τομείς της υπεράσπισης των δικαιωμάτων του παιδιού, της εμψύχωσης και της υποστήριξης παιδιών και εφήβων, ιδίως αυτών που απειλούνται από κοινωνικό αποκλεισμό, και της εκπαίδευσης ενηλίκων.

Ανέλαβε τα καθήκοντα του Βοηθού Συνηγόρου του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού αμέσως μόλις δημιουργήθηκε ο Συνήγορος του Παιδιού (2003). Είναι υπεύθυνος του “Κύκλου Δικαιωμάτων του Παιδιού”. Ο Κύκλος αυτός είναι το τμήμα της ανεξάρτητης αρχής που έχει ως αποστολή την προάσπιση και η προαγωγή των δικαιωμάτων του παιδιού και είναι αρμόδιος και για θέματα που ανάγονται σε δημόσιες υπηρεσίες, αλλά και σε ιδιώτες, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, που προσβάλλουν τα δικαιώματα του παιδιού.

Συμμετείχε ενεργά στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Συνηγόρων του Παιδιού του οποίου διατέλεσε και Πρόεδρος.

 

Αγγελική Γιαννάτου

Υπηρέτησε ως εκπαιδευτικός από το 1983 ως το 2014 στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Από το 2010 μέχρι το 2014 διετέλεσε Διευθύντρια του 2ου Γυμνασίου Ασπροπύργου.

Είναι κάτοχος του Μεταπτυχιακού διπλώματος «Θεωρία και πράξη της Διδασκαλίας και της Αξιολόγησης» του τμήματος ΦΠΨ της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Εκπαιδεύτηκε ως «Σύμβουλος Ομάδων και Οργανισμών» στον «Ελληνικό Οργανισμό Ψυχοθεραπείας και Εκπαίδευσης στην Ομαδική Ανάλυση» και συντονίζει Ομάδες Αυτογνωσίας.

Υπήρξε επιμορφώτρια και εισηγήτρια σε πολλά σεμινάρια και ημερίδες εκπαιδευτικών.

Από το 2005 μέχρι 2014 εκπαίδευε βιωματικά την ομάδα των «Ομότιμων Διαμεσολαβητών» του 2ου Γυμνασίου Ασπροπύργου, του πρώτου Δημόσιου σχολείου που υιοθέτησε στην Ελλάδα τη Διαμεσολάβηση μεταξύ Ομοτίμων και συνεχίζει μέχρι σήμερα να συμμετέχει συμβουλευτικά στην εκπαίδευση της ομάδας.

 

Μαρία Κωτσέλη

Σπούδασε στη Γαλλική Φιλολογία του Καποδιστριακού Παν/μίου Αθηνών και εργάστηκε ως καθηγήτρια γαλλικών για 13 χρόνια στην Ελληνογαλλική Σχολή “Jeanne D Arc”από την οποία και είχε αποφοιτήσει.

Το 1998 διορίστηκε στο Δημόσιο και από το 2004 έως το 2011, αποσπάστηκε ως Υπεύθυνη στο Γραφείο Αγωγής Υγείας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής.

Από το 2011 μέχρι και σήμερα εργάζεται ως Δ/ντρια στο 2ο Γυμνάσιο Άνω Λιοσίων όπου και εφαρμόζει με επιτυχία το πρόγραμμα της σχολικής διαμεσολάβησης.

Λόγω της θέσης της ως Υπευθύνου Αγωγής Υγείας, επιμορφώθηκε σε πολλά θέματα που έχουν να κάνουν με την Πρόληψη. Υπήρξε επιμορφώτρια και εισηγήτρια σε πολλά σεμινάρια και ημερίδες εκπαιδευτικών.

 

Χριστίνα Χρηστίδου

Είναι Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας στη Δ.Δ.Ε.Δ. Θεσσαλονίκης από το 2004.

Σπούδασε Κοινωνική Εργασία , Παιδαγωγικά και Ψυχολογία. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Κοινωνική Ψυχιατρική- Παιδοψυχιατρική στην Ιατρική Σχολή  Ιωαννίνων.
Έχει εργαστεί ως κοινωνική λειτουργός σε διάφορες δομές υγείας και πρόνοιας και ως εκπαιδευτικός στην πρωτοβάθμια  & δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Ως Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας έχει ασχοληθεί με την επιμόρφωση εκπαιδευτικών πάνω στις σύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας, σε θέματα ισότητας φύλων, στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση προγραμμάτων καινοτόμων δράσεων, προγραμμάτων αγωγής υγείας, πρόληψης της βίας και σχολικής διαμεσολάβησης.

 

Δήμητρα Β. Μουσιώλη

Η Δήμητρα Β. Μουσιώλη είναι Δικηγόρος και Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ζει στην Αγγλία και εργάζεται στον Μη Κυβερνητικό Οργανισμό Κοινοτικής Διαμεσολάβησης “Maidstone Mediation Scheme.” Είναι εξωτερικός συνεργάτης εκπαίδευσης διαμεσολαβητών στην Οικογενειακή Διαμεσολάβηση στον “ΑΚΚΕΔ Προμηθέα.” Παράλληλα συμμετέχει στην εκπαίδευση Σχολικών Διαμεσολαβητών σε Πρωτοβάθμια Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της ευρύτερης περιοχής του Κεντ.

Έχει εξειδικευτεί στην Οικογενειακή Διαμεσολάβηση από το Βρετανικό Φορέα “National Family Mediation”, έναν από τους πιο σημαντικούς φορείς εκπαίδευσης στην Αγγλία και έχει εκπαιδευτεί στη Διαχείριση Διαζυγίου και Χωρισμού Γονέων καθώς και στο Σχολικό Εκφοβισμό από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει επιπλέον εκπαιδευτεί στη Μη Βίαιη Επικοινωνία από το Κέντρο Μη Βίαιης Επικοινωνίας που σύστησε ο Marshall Rosenberg στο Λονδίνο. Αυτόν τον καιρό εξειδικεύεται στο πρόγραμμα “Diploma in Negotiations” του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Είναι μέλος του Family Mediation Council, του Family Mediation Association και του College of Mediators. Έχει λάβει μέρος σε πλήθος ημερίδων και συνεδρίων στο Ηνωμένο Βασίλειο ενώ έχει προσκληθεί ως κριτής σε Διεθνείς Διαγωνισμούς Διαμεσολάβησης καθώς και στον 1o Πανελλήνιο Διαγωνισμό Διαμεσολαβητών.

Το βιβλίο με τίτλο “Ο Ελέφαντας που φυσούσε Ουράνια Τόξα” που αφορά στη διαμεσολάβηση και που είναι υπό έκδοση, αποτελεί την πρώτη της συγγραφική προσπάθεια.