Δήμος Τρικκαίων

Σεισμογράφο από μαθητές αποκτούν τα Τρίκαλα!

14 Μαρτίου 2019
Δράση ομάδας μαθητών του 7ου Γυμνασίου με τη συνδρομή του Δήμου Τρικκαίων θα παρέχει άμεση πληροφόρηση για σεισμούς

Το κενό στην άμεση ενημέρωση για τους σεισμούς στον Δήμο Τρικκαίων καλύπτουν μαθητές και οι μαθήτριες του 7ου Γυμνασίου Τρικάλων!
Τα… υλικά είναι απλά:

  • Είκοσι μετέχοντες/μετέχουσες στο πρόγραμμα «Φτιάξε τον δικό σου σεισμογράφο» του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής από τη Γ Γυμνασίου του 7ου Γυμνασίου Τρικάλων
  • Ενας επιβλέπων καθηγητής, ο φυσικός κ. Θαν. Σπανιάς
  • Ένα κιτ ρομποτικής arduino που δώρισε το 2018 ο Δήμος Τρικκαίων, σε όλα τα σχολεία
  • μεράκι, φαντασία, αγάπη και…

έτοιμος ο εκπαιδευτικός σεισμογράφος της ομάδας των Earthquake Busters.
Οι μαθητές/τριες μπορεί ακόμη να μην έχουν βρει όνομα για τον σεισογράφο, αλλά υποσχέθηκαν στον Δήμαρχο Τρικκαίων ότι θα το πράξουν. Διότι θα αποκαλείται με έναν τρόπο η συσκευή που, όπως του εξήγησαν το πρωί της Πέμπτης 14 Μαρτίου 2019 στο Δημαρχείο, στόχος είναι να συνδεθεί με το control room του Smart Trikala στην είσοδο του Δημαρχείου Τρικκαίων.

Με τον τρόπο αυτόν, ο κάθε πολίτης θα έχει – από το σημείο αυτό και από ειδική ιστοσελίδα -, ανά πάσα στιγμή, την πληροφόρηση για τους σεισμούς στα Τρίκαλα.
Οι μαθητές, όπως εξήγησαν στον κ. Παπαστεργίου, εργάστηκαν μεθοδικά: καθόρισαν το πλαίσιο δράσης, μελέτησαν είδη σεισμογράφων, επέλεξαν την κατάλληλη κατασκευή, (ξυλοκατασκευή με βραχίονα ταλάντωσης, ηλεκτρονική πλακέτα ενίσχυσης του σήματος, πλακέτα arduino που μετατρέπει το σήμα από αναλογικό σε ψηφιακό και πρόγραμμα καταγραφής σε Η/Υ). Στη συνέχεια, οργάνωσαν επισκέψεις σε τοπικούς φορείς και στο Control Room του Smart Trikala εξέτασαν τη δυνατότητα διασύνδεσης του σεισμογράφου με το κεντρικό δίκτυο του Δήμου Τρικκαίων. Ετσι, θα είναι δυνατή η ζωντανή αναπαραγωγή δεδομένων του σεισμογράφου.
Αυτή η δράση, δράση ουσίας, έγινε άμεσα αποδεκτή από τον Δήμαρχο Τρικκαίων, καθώς, όπως εξήγησε στους μαθητές/τριες, η καινοτομία προωθείται από τη συνεργασία της κοινωνίας: η ιδέα δημιουργείται, υλοποιείται και το αποτέλεσμά της δίδεται προς  χρήση όλων, με την τεχνολογία να αποτελεί τον κατυαλύτη.
Για τον  λόγο αυτόν, οι 20 μαθητές/τριες και ο επιβλέπων καθηγητής κ. Σπανιάς επισκέφθηκαν και ενημερώθηκαν για το Smart Trikala από τον εκπρόσωπο Τύπου του Δήμου κ. Θανάση Μιχαλάκη. Ειδική αναφορά έγινε για το Smart Farming και πρόσθετες τεχνολογίες διασύνδεσης του Internet of Things (Ιντερνετ των Αντικειμένων) από τον συνεργάτη της e-trikala κ. Γιώργο Χρυσόμαλλο.

 

Από το γραφείο Τύπου