Δήμος Τρικκαίων

Σημαντικές δράσεις από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων

9 Ιουλίου 2018
Στο πλαίσιο της 7ης Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2018

 

Στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων συνεχίστηκε για τρίτη εβδομάδα η 7η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2018, που οργανώνει και συντονίζει η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και υλοποιείται από περίπου 140 βιβλιοθήκες σε  όλη την Ελλάδα.

Τρίτη 3 Ιουλίου «Φωτογραφημένα» Δεδομένα:  Τα ρούχα  Τα παιδιά ασκήθηκαν στην παρατήρηση, την καταγραφή και την περιγραφή φωτογραφιών, κατέγραψαν τα δεδομένα και στη συνέχεια επιχείρησαν να τα ερμηνεύσουν. Κάθε ομάδα διάλεξε μια φωτογραφία και βλέποντας τους εαυτούς τους ως αρχαιολόγους του μέλλοντος όπου φέρουν στο φως αυτές τις φωτογραφίες προσπάθησαν να περιγράψουν το χρόνο, τις συνθήκες ζωής (πλούσιοι – φτωχοί, μόρφωση, ζωή στην πόλη και ζωή στο χωριό κ.α.) την καθημερινή ζωή(τα ρούχα: ακριβά ή φτηνά, βαριά ή ελαφριά, απλά ή περίτεχνα κα.) και να καταγράψουν με κάθε λεπτομέρεια τους ανθρώπους, τα κτίρια, τα αντικείμενα, τη φύση κ.α. που εικονίζονταν στη φωτογραφία. Το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό.

 Την Τετάρτη  4 Ιουλίου στη δράση «Καταγράφοντας την ιστορία της οικογένειας μου» στόχος ήταν τα παιδιά να κατανοήσουν την ιστορία της οικογένειάς τους ως κομμάτι της Ιστορίας.

Φωτογραφίες από οικογενειακές συναντήσεις και ταξίδια, κοσμηματοθήκη της προγιαγιάς (19ος αι.), μουσικά κουτιά, κομπολόγια του παππού και του προπάππου, φωτογραφική μηχανή, ξυριστική μηχανή του παππού, ενθύμια διακοπών και άλλα κειμήλια μας αφηγήθηκαν μικρές οικογενειακές ιστορίες. Τα παιδιά με εμψυχώτρια την εκπαιδευτικό Μαρία Κουτούπη έφτιαξαν το χρονολόγιο με όλες τις ιστορίες και τα αντικείμενα για να φανεί  η τοποθέτηση καθεμίας στο χρόνο.

Πέμπτη 5 Ιουλίου «Θαμμένα» Δεδομένα: Πειράματα  με το χώμα

Τα παιδιά μαζί  με τον καθηγητή Φυσικής Θανάση Σπανιά  χρησιμοποιήσανε σε όλες τις δραστηριότητες  τρία είδη εδάφους: από δάσος, από χωράφι και από κήπο. Ξεκινήσανε κάνοντας οπτική αναγνώριση των τριών δειγμάτων και σημειώνοντας τα χαρακτηριστικά του καθενός.

Στη συνέχεια βάζοντας δείγματα εδάφους σε γυάλινα βάζα μαζί με νερό κάνανε διαχωρισμό στα συστατικά του και παρατηρήσανε τις διαφορές μεταξύ των δειγμάτων, στη ποσότητα του αργίλου, του χούμους και της λάσπης. Επόμενη δραστηριότητα ήταν να εξετάσουνε, ποιο είδος χώματος είναι πιο ανθεκτικό στη διάβρωση από το νερό. Το έδαφος από το δάσος ήταν το πιο ανθεκτικό. Στο επόμενο πείραμα εξετάσανε την ικανότητα φιλτραρίσματος του νερού από τα τρία είδη χώματος , όσον αφορά τη ποσότητα αλλά και τη καθαρότητα. Εδώ το δείγμα από το δάσος έδωσε τη μεγαλύτερη ποσότητα, αλλά το καθαρότερο δείγμα νερού παράχθηκε από το χώμα του χωραφιού (πλούσιο σε άργιλο).

 

Παρασκευή 6 Ιουλίου

«Αφιέρωμα στην αστυνομική λογοτεχνία» : Εγκλήματα Στη δεύτερη συνάντηση του αφιερώματος στην αστυνομική λογοτεχνία τα παιδιά με εμψυχώτρια την εκπαιδευτικό Μαρία Κουτούπη αφού διάβασαν, περιέγραψαν και παρατήρησαν τη σκηνή του εγκλήματος κατέγραψαν, τα δεδομένα που τους οδήγησαν στη διαλεύκανση τους.

Η Καλοκαιρινή Εκστρατεία συνεχίζεται με τις ακόλουθες δράσεις

ΔΕΥΤΕΡΑ 9 ΙΟΥΛΙΟΥ – 10:00 – 11:30π.μ.

«ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΜΕΝΑ» ΔΕΔΟΜΕΝΑ: Τα μέσα μεταφοράς

Οι φωτογραφίες γίνονται υλικό για να καταγράψουμε τον κόσμο που μας περιβάλλει. Γίνονται αφετηρία για να παρατηρήσουμε τα  μέσα μεταφοράς από άλλες εποχές και άλλα μέρη.

Για παιδιά 6-9 ετών. Με προεγγραφή

Με τον φωτογράφο Γιάννη Φλούλη και την βιβλιοθηκονόμο Τζένη Ρώσσιου

 

ΤΡΙΤΗ 10 ΙΟΥΛΙΟΥ – 18:30 – 19:30 μ.μ.

ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΜΕΝΑ: Το παλάτι της μνήμης (επανάληψη 22/6)

Το παλάτι της μνήμης είναι μια φανταστική τοποθεσία στο μυαλό σου όπου μπορεί κανείς να φυλάει εικόνες που θέλει να κρατήσει στη μνήμη του. Ελάτε να χτίσουμε ένα!

Για παιδιά 8-12 ετών. Με προεγγραφή

Με το προσωπικό της βιβλιοθήκης

ΤΕΤΑΡΤΗ 11 ΙΟΥΛΙΟΥ10:00 – 11:30π.μ

ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΜΕΝΑ: Τι θα γίνω όταν μεγαλώσω

Να πετάω στο διάστημα, να γιατρεύω ανθρώπους, να πλάθω ψωμί, να μαγειρεύω γλυκά και αλμυρά, να σχεδιάζω κτίρια, να χορεύω, να παίζω μουσική. Όλες οι δυνατότητες είναι ανοιχτές μπροστά μας κι εμείς μαθαίνουμε τα επαγγέλματα του σήμερα και του μέλλοντος για να ξέρουμε όταν θα πρέπει να αποφασίσουμε.

Για παιδιά 4-7 ετών. Με προεγγραφή

Με την εργοθεραπεύτρια Κατερίνα Κοπάνου

ΠΕΜΠΤΗ 12 ΙΟΥΛΙΟΥ – 10:00 – 12:00π.μ.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ: Τόποι εγκλήματος

Μέσα στο δάσος, σε μια εγκαταλειμμένη έπαυλη, στο δρόμο μιας πολυσύχναστης πόλης, ενός μικρού χωριού. Σε ποιους τόπους εξελίσσονται οι αστυνομικές ιστορίες και πώς επηρεάζουν την εξέλιξη της υπόθεσης;

Για παιδιά 7-12 ετών. Με προεγγραφή

 Με τον θεατροπαιδαγωγό Αρτέμη Αρκουμάνη  

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13 ΙΟΥΛΙΟΥ – 10:00 – 11:30π.μ

ΖΩΓΡΑΦΙΣΜΕΝΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ: Έργα τέχνης με όλες τις αισθήσεις

Μια περιπλάνηση στα υλικά των καλλιτεχνών που μπορείς να τα αγγίξεις, να τα μυρίσεις, να τα ακούσεις. Τα έργα τέχνης δε φτιάχνονται μόνο για να τα βλέπουμε!

Για παιδιά 6-12 ετών. Με προεγγραφή

 

 

 

Από το γραφείο Τύπου